Je bekijkt nu 4 redenen waarom we het rustig aan moeten doen

4 redenen waarom we het rustig aan moeten doen

Veel mensen in het onderwijs klagen over de stress die het met zich meebrengt, je moet zo ontzettend veel. Buitenstaanders hebben vaak een rooskleurig beeld bij het beroep juf of meester, maar in werkelijkheid komt er veel meer bij kijken.

Leerkrachten zijn heus niet net zo lang als de kinderen op school en als ze een keer eerder weg gaan, dan gaan ze thuis wel verder met hun werk.

Nu er vele extra vakken erbij komen, zoals Engels, sociale vaardigheden, seksuele voorlichting heb je minder tijd voor de taal- en rekenvakken. Terwijl er wel van leerkrachten verwacht wordt dat het landelijke niveau omhoog gaat.

Daarom maken we handelingsplannen, groepsoverzichten en groepsplannen, deze moeten natuurlijk ook bijgehouden worden en op het laatst geëvalueerd en dit kost tijd, veel tijd….

Lees ook! 10 tips om de werkdruk te verlagen. 

Haasten neemt plezier weg
Ik denk dat je als leerkracht echt prioriteiten moet stellen, anders ben je alleen maar bezig met dingen die moeten. De vraag die bij mij opkomst is ook: “Is het nodig om elke dag een takenlijstje af te moeten strepen?”. Doordat je zo druk bent vergeet je om plezier in je werk te hebben.

Een tip is om elke dag even iets positiefs te noemen. Wat ging er vandaag goed en wat was er leuk? Misschien kan je ook één dag in de week een ‘relaxdag’ instellen.

Alleen maar genieten en de tijd nemen om de dingen te doen die je leuk vindt. Bijvoorbeeld een leuk verhaal opzoeken, een goede introductie bedenken of de themahoek mooier maken.

Haasten maakt fouten
Door nog snel een mailtje te tikken of nog even snel iets op te zoeken maak je fouten. Zeker als je dit ‘s avonds nog ‘even’ doet. Geniet dan van je rust en je gezin en werk net als de meeste mensen gewoon van 8.00 tot 17.00.

4 redenen waarom we het rustig aan moeten doen

Haasten neemt gesprekken weg
Eigenlijk wil je om 17.00 naar huis, maar je moet na schooltijd nog een heel lijstje afwerken. De klassendienst doet er lang over en staat gezellig te kwebbelen en dan komt er ook nog opeens een ouder om de hoek kijken.

Het is belangrijk om te investeren in je leerlingen en zeker ook de ouders. Vooral in het begin van het jaar moet je er voor ze zijn. Dus staat een leerling een beetje te treuzelen, dan kan het best zijn dat hij jou even alleen wil spreken.

Laat de kinderen voelen dat ze welkom zijn en jaag ze niet een paar minuten nadat de bel is gegaan al de deur uit.

Haasten brengt stress en onrust
Ik merk bij mezelf dat als ik dingen snel wil doen, dat ik dan onrustig word. Het werkt voor mij beter om dingen eerst op te schrijven, zodat ik overzicht heb.

Ik maak altijd een planning en schrijf mijn agenda vol, hierdoor hoef ik nooit te haasten. Echt waar, plannen is het halve werk , voorkomt heel veel stress en een eventuele burn-out.

Hoe zit het bij jou? Kan jij rustig aandoen?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie