Je bekijkt nu Begrijpen wij elkaar? Communicatie tussen leerkracht en NT-2 ouders

Begrijpen wij elkaar? Communicatie tussen leerkracht en NT-2 ouders

In het onderwijs is communicatie tussen leerkracht en ouders ontzettend belangrijk. Voor het kind is het essentieel dat ouders en leerkracht aan dezelfde kant staan en samen het juiste doel voor ogen hebben.

Dit kan alleen als je met elkaar overlegt en als je wederzijds informatie uitwisselt. Wanneer ouders de Nederlandse taal niet goed beheersen kan dit best lastig zijn. Vaak gaat dit ten koste van de kinderen en dat is jammer.

Regel een tolk of laat hen zelf een tolk regelen
Je kunt alleen met elkaar goed communiceren als je elkaar begrijpt. Ook NT-2 ouders hebben er recht op om te weten hoe het met hun kind gaat. Wanneer je weet dat de taal een barrière is, dan heeft het niet zoveel zin om toch rond de tafel te gaan zitten.

Het is verstandig om dan een tolk (bijvoorbeeld een andere ouder van school) te regelen. Beter is het om de ouder zelf iemand te laten regelen, omdat het ook om vertrouwelijke informatie kan gaan.

Sommige ouders schamen zich ervoor dat ze de taal niet spreken en komen daarom niet opdagen bij ouderavonden of kennismakingsgesprekken. Door een tolk ‘aan te bieden’ voelen ze zich erkend.

Ik vind trouwens dat je tijdens het 10-minutengesprek niet het kind als tolk moet gebruiken.

Respecteer de ouders
Er wordt soms achter de rug negatief over NT-2 ouders gesproken en het gaat dan vaak over het feit dat ze minder betrokken zijn. Ik denk dat dit niet altijd te maken heeft met onwil, maar vooral ook met onmacht.

Ouders begrijpen niet altijd wat er van hen verwacht wordt of willen zich niet opdringen. Deze ouders kunnen een andere visie op het onderwijs hebben. Ik denk dat het goed is om met ouders het gesprek aan te gaan.

Geef niet alleen een briefje mee, maar heb ook face to face contact met de ouders. Lees ook eens het boek Succes met ouders om ouders bij school te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van ‘De ouderkamer‘ of door ouders in de klas uit te nodigen.

Begrijpen wij elkaar? Communicatie tussen leerkracht en NT-2 ouders

Verdiep je in de cultuur
Het kan goed zijn om je in de cultuur van de ouder te verdiepen. Hierdoor begrijp je sommige dingen beter en weet je ook waar je rekening mee moet houden. De familieverhoudingen kunnen bijvoorbeeld verschillen van de Nederlandse cultuur. Een oma kan een zeer bepalende rol hebben in de opvoeding.

Ga op huisbezoek
Wij gaan om het jaar bij alle leerlingen op huisbezoek. Voor de ouders is het fijn om in hun veilige omgeving te zijn en voor de leerkracht is het interessant om te zien hoe het kind zich gedraagt in zijn thuissituatie.

Bij ons duurt een huisbezoek ongeveer een half uur en gaat meestal over ditjes en datjes. Natuurlijk wordt ook het kind zelf besproken, maar het is vooral de insteek om elkaar beter te leren kennen.

Ik ervaar het altijd als heel gezellig! Kijk ook eens de documentaire over ‘Meester Ben‘, die bij de kinderen op huisbezoek gaat.

Hoe wordt bij jullie op school de communicatie met NT-2 ouders geregeld?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie