Je bekijkt nu 4 redenen om te spelen met klei

4 redenen om te spelen met klei

Tegenwoordig maken steeds meer leerkrachten en ouders zelf klei, want het is zoveel mooier en leuker dan klei dat uit de fabriek komt. Een groot bonuspunt is dat het in principe alleen maar natuurlijke ingrediënten bevat. Kinderen vinden het heerlijk om met zelfgemaakte klei te spelen en ik vraag dan ook regelmatig aan een ouder of zij klei passend bij het nieuwe thema wil maken. Zo hebben we al  pepernotenklei (sinterklaas) en appeltaartenklei (herfst) in de klas gehad.

Je kunt een hoop recepten voor zelfgemaakte klei vinden, maar ik gebruik het liefst het kleirecept van Kleuterklasse. Dit is een mooi basisrecept, dat je zelf kunt aanpassen door specerijen, kleurstoffen of andere materialen toe te voegen.

Klei in herfstkleuren
Lichtbruin: kaneelpoeder, donkerbruin: cacaopoeder, oranje/rood: paprikapoeder, geel: kurkuma

Klei in winterkleuren
Wit: (niets toevoegen) eventueel vanillepoeder of glitters.

Klei in lentekleuren
Oranje: kleurstof/sinaasappelrasp, geel: kleurstof/citroenrasp

Zoek op Pinterest op ‘Play dough recipes‘ en je krijgt honderden voorbeelden en ideeën. Ooit wel eens aan pindakaasklei, muntklei of lavendelklei gedacht?

Ik ben een voorstander van het spelen met (zelfgemaakte) klei. Het geeft de ontwikkeling een boost. 4 redenen om ermee aan de slag te gaan!

Het stimuleert de fijne motoriek
Het spelen met klei nodigt uit tot allerlei motorische oefeningen, denk maar aan kneden, balletjes draaien, ‘slangen’ rollen en nog veel meer. Kinderen ontwikkelen zo de spieren in hun handen, die nodig zijn bij het leren schrijven in groep 3. Zelfgemaakte klei is vaak veel soepeler en daardoor fijner om te gebruiken dan fabrieksklei.

(Zelfgemaakte) klei stimuleert de zintuigen
Ik vind fabrieksklei eerlijk gezegd stinken en de geur blijft altijd lang hangen. Door het zelf te maken kun je bepalen welke geur de klei krijgt. Je kunt heel eenvoudig specerijen toevoegen, zodat de klei een heel andere dimensie krijgt. Denk aan cacao, kaneel, kokos of speculaaskruiden. De heerlijke geur nodigt de kinderen echt uit om met het klei te spelen. Ook kun je de klei met een paar druppeltjes voedselkleurstof een mooie kleur geven. Je kunt pasteltintenklei maken of juist met felle kleuren werken, net wat binnen het thema of seizoen past. Je kunt ook heel goed extra materialen toevoegen zodat het ook tastbaarder wordt, denk aan kleine schelpjes, steentjes, pasta of gedroogde bonen.

Het maakt het leren leuker
Je kunt klei heel goed gebruiken bij allerlei schoolse activiteiten. Laat kinderen bijvoorbeeld de cijfers, vormen of letters kleien. Ook kun je het klokkijken oefenen door ze de wijzers van de klok te kleien. Of geef kinderen een gerichte opdracht: ‘Maak drie vogels in de lucht’ of ‘Zet vier bloemen in de bloempot’. Zoek op Pinterest op ‘play dough mats‘ en je vindt allerlei leuke voorbeelden om te downloaden. Door zelfgemaakte klei te gebruiken kun je het beter laten aansluiten bij het thema.

Het maakt kinderen rustig
Soms laat ik bewust kinderen die een ‘drukke bui’ hebben met de klei spelen. Ik weet dat sommigen leerkrachten of ouders dit eng vinden, want klei staat toch gelijk aan het maken van rommel? Ik laat kinderen altijd aan een tafel kleien en zorg ervoor dat elk kind een gelijk stuk heeft. Soms geef ik ze een opdracht en soms laat ik ze lekker zelf experimenteren. Kinderen vinden het heerlijk om te kleien en vaak zie ik ze echt ontspannen. Meestal kunnen ze de aandacht heel goed richten op hun werk en laten ze zich niet afleiden door de omgeving. Natuurlijk valt er hier en daar wel een stukje op de grond, maar dit ruimen we nadien gewoon samen op. Ook kleien de kinderen altijd op een matje, waardoor de tafels eigenlijk nooit vies worden.

Als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Volg me dan op Bloglovin.

Wat is jouw ervaring met klei?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Yvonne

    Wat is dan de basis voor het recept?

    Ik zie overal wel de kleuren die je er dan aan toe kan voegen. Hihi Mama klei budje…..

Geef een reactie