Je bekijkt nu 20 maart is wereldverteldag – waar vind je verhalen?

20 maart is wereldverteldag – waar vind je verhalen?

Ieder jaar is het op 20 maart wereldverteldag. Van oudsher vertellen mensen elkaar verhalen: over de schepping van de aarde en alles wat erop leeft, over hoe je met elkaar omgaat of gewoon om samen plezier te hebben. Door de boekdrukkunst is de mondelinge overdracht  van verhalen voor een groot deel verloren gegaan.  Op wereldverteldag vragen vertellers over de hele wereld daarom aandacht voor deze oude kunst. Vertellen blijft een heel krachtig middel, juist ook voor het onderwijs.

World Storytelling Day

Alleen al in Nederland worden er rond 20 maart tientallen evenementen georganiseerd, waarbij verteld wordt in scholen, kinderopvang, verzorgingshuizen, bibliotheken en theaters. Alle evenementen zijn met elkaar verbonden door een gezamenlijk, wereldwijd thema. Voor 2016 is het thema ‘Sterke vrouwen’. Een aantal scholen in Nederland wordt op wereldverteldag getrakteerd op een verrassingsbezoek van ervaren vertellers, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan.

Zelf vertellen
In een eerder artikel bescheef ik hoe je een verhaal kunt voorbereiden. Maar het begint met de keuze van een geschikt verhaal. Als het thema ‘Sterke vrouwen’ je niet aanspreekt, of niet aansluit bij het lesprogramma van deze week, kies je een verhaal dat wel bij jouw situatie past. Met behulp van de tips hieronder, vind je vast een geschikt verhaal.

1001 verhalen voor het onderwijs
Een mooie website om een verhaal te zoeken is het Britse Story Museum. Hierop staan honderden korte verhalen, speciaal geselecteerd voor gebruik in de klas. Je kunt zoeken op leeftijd. land van herkomst en thema. Bij alle verhalen staat een inspirerende audio- of video-opname waarin een professionele verteller het verhaal vertelt. Je kunt de tekst downloaden en bij veel verhalen zit een PDF van een werkblad. De site is engelstalig, maar als je het verhaal toch in eigen woorden gaat navertellen, hoeft dat geen probleem te zijn.

Meester Ruud vertelt
Soms is het gemakkelijker om een verhaal van video te leren: je komt dan niet in de verleiding om de tekst woord voor woord van buiten te leren. Voor een Nederlands voorbeeld kun je een kijkje nemen op de website van Rudolf Roos. Rudolf is part-time leerkracht én professioneel verteller. In januari won hij de titel “Jonge Verteller van het Jaar “. Iedere week publiceert hij een nieuwe video met een verhaal voor kinderen op de basisschool. De verhalen zijn gerangschikt in verschillende rubrieken om het zoeken te vergemakkelijken.

Een schatkist vol verhalen
Een andere (ex)leerkracht die de kracht van vertellen heeft ontdekt is Hans van Woerkom. Hij werkt inmiddels al 15 jaar als verteller en trainer en publiceerde vorig jaar het boek ‘Een Schatkist vol Vertelgeheimen’.  Zijn uitgangspunt is dat je waarden bespreekbaar kunt maken in de klas door verhalen te vertellen. Zijn boek bevat korte en lange verhalen over o.a. samenwerking, vriendschap, behulpzaamheid, eerlijkheid en respect. Daarnaast geeft hij een methode om je verhaal in 30 minuten voor te bereiden en tips voor  vervolgactiviteiten met de kinderen. Alles wordt verder verduidelijkt met voorbeelden op  CD en DVD. Dit boek is werkelijk een schatkist voor als je in je klas aan de slag wilt met verhalen.

Een schatkist vol vertelgeheimen
Schrijver: Hans Van Woerkom
Uitgever: Vrije uitgevers
Prijs: €29,95

Bestel het boek ‘Een schatkist vol vertelgeheimen’.

Een schatkist vol vertelgeheimen

 

Melanie Plag

Verhalenverteller met een hart voor jonge kinderen, ook bekend als Babboes. Voormalig kleuterjuf. Dol op verhalen en taal, maar ook op techniek, games en gadgets. Missie: vertellen als didactisch hulpmiddel terugkrijgen in het onderwijs. De kracht van verhalen is enorm en de wereld van de verbeelding een bron van inspiratie.

Geef een reactie