5 signalen van eventuele dyslexie bij kleuters

Je kunt in groep 1 of 2 eigenlijk nog geen dyslexie vaststellen. De meeste scholen wachten sowieso tot het kind in groep 4 zit, aangezien je vanaf 7 jaar het onderzoek vergoed krijgt. Er zijn wel een aantal signalen waar je op kunt letten.

Wanneer een kind op de volgende punten uitvalt moet je het goed in de gaten houden. Ik wil bij deze benadrukken dat het risicosignalen zijn, aangezien kleuters nog grote sprongen kunnen maken!

1. Rijmen
Een belangrijke criteria is het kunnen rijmen. Wij testen op school zowel begin- als eindrijm. Kleuters die hier op uitvallen laten we extra veel rijmspelletjes spelen, daarnaast krijgen ze vaak extra tutorles om het rijmen te oefenen.

2. Het herkennen van namen
Kleuters die nog niet kunnen lezen, kunnen vaak al wel de namen van hun klasgenootjes of broertjes/zusjes herkennen. Ze weten vaak precies van wie het kaartje of de stoel is.

Wanneer kinderen eind groep 2 dit nog niet beheersen is dit een signaal van eventuele dyslexie.

3. Het onthouden van bepaalde feiten
Er zijn kinderen in groep 2 die nog steeds niet alle kleuren kennen. Dit is ook een risico en moet je dus goed bij elk kind controleren. Je kunt dit via onderstaande signaleringslijst toetsen.

4. Algehele taalniveau
Een kind met een zwak taalniveau moet je veel ondersteuning geven. Onderdelen als woordenschat, auditieve analyse en -synthese en mondelinge taalontwikkeling moet je goed in de gaten houden.

Wanneer een kind hierop een achterstand heeft, kan dit voor leesproblemen in groep 3 zorgen.

5. Dyslexie in de familie
Bij een aanmelding is het van groot belang om te weten of er dyslexie in de familie zit. Als één van de ouders dyslexie heeft, is er namelijk 50% kans dat hun kind dit ook krijgt.

Behandeling
Herken je bovenstaande punten bij één van je leerling? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Dit kun je doen middels dit duidelijke stappenplan.

Signaleringslijst voor kleuters
Aan de hand van het protocol leesproblemen en dyslexie voor groep 1&2 is er een signaleringslijst opgesteld. Je kunt deze downloaden en per kind invullen.

Ik raad je aan om ook het boek ‘Dyslectische kinderen leren lezen‘ te lezen. De meeste scholen zullen deze wel in de orthotheek hebben staan.

Wil je meer informatie over spelenderwijs letters lezen of ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan mijn boek ‘Letter van de week‘.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Conny Salters

    Hai Linda,

    Ik krijg een foutmelding bij de signaleringslijst,kan deze niet openen
    Kun je deze doorsturen naar mijn mailadres? Bij voorbaat mij dank!
    MVG,
    Conny Salters

    1. Ha Klasine! Nee hoor, niet bewust. Het is nog een oude blog van 2014, dus ik heb het gelijk even aangepast.

  2. May

    Dag Linda,
    50% van de kinderen die klanken verwisselen (probleem in de fonologie/ klankopslag) krijgen problemen met (leren) lezen.D it heeft te maken met problemen met de auditieve verwerking van spraakklanken. Ook dit kan dus een voorspeller zijn. Het is dus interessant te weten of kinderen dit voor of in de kleutertijd hebben gedaan en of ze daarvoor een logopedist hebben bezocht.
    Zie o.a.:https://sstp.nl/article/viewFile/3327/3319
    Groetsen, May

  3. Greet Pauwels

    Dag Linda,

    Ik ben niet in de mogelijkheid de signaleringslijst te openen.
    een foutmelding verschijnt.
    Kan jij hem alsnog openstellen of doorsturen naar mijn mailadres,

    MVG
    Greet

Geef een reactie