Je bekijkt nu Mijn kind heeft een fantasievriendje (interview)

Mijn kind heeft een fantasievriendje (interview)

In een artikel las ik over het onderwerp ‘fantasievriendjes’. Op zich niet heel bijzonder, veel mensen hebben vroeger een fantasievriendje gehad, maar bij sommigen kan het grotere gevolgen hebben.

Ik raakte gefascineerd door het onderwerp en deed een oproep op Social Media. ‘Wie kan mij meer vertellen over het hebben van een fantasievriendje?’ Ik kreeg een aantal reacties en met twee moeders deed ik een interview. Vandaag deel 1 met de moeder van Elena.

Lees ook deel 2 met de moeder van Dunya.

Wat voor meisje is Elena?
“Elena is 5 jaar. Ze is enig kind en ikzelf ben een alleenstaande moeder. Tot 1,5 jaar hebben we bij mijn ouders ingewoond, waar ze erg veel aandacht kreeg van mijn ouders, mijn zus en schoonzus of mijn oma. Nadat we alleen zijn gaan wonen kreeg ze steeds meer ‘onzichtbare’ vriendjes. Elena is erg sociaal en heeft veel fantasie.”

Kun je iets meer vertellen over haar fantasie vriendjes?
“Elena gebruikt haar fantasievriendjes voor verschillende doeleinden. Vaak zijn ze het publiek bij haar spelletjes. Ze doet dan alsof ze naar haar kijken of betrekt hen in haar fantasiespel. Ze speelt mamatje en papatje of dat ze turnles geeft of iets dergelijks.

Wanneer ze iets gedaan heeft dat eigenlijk niet mag komen ook steevast de fantasievrienden in het spel. Ofwel zijn zij dan diegenen die het gedaan hebben, of hebben ze haar verteld dat ze dit moest doen.

Ook wanneer ze iets moet doen of niet wil doen, zal ze hen gebruiken om aan te geven dat zij zeggen dat ze dat niet mag doen, of dat ze juist zeggen dat ze dat moet doen of dat er anders iets heel ergs te gebeuren staat.

Op het moment dat ik een nieuwe vriend kreeg kwam er ook een fantasievriendje met dezelfde naam. Toch beseft Elena heel goed dat de vriendjes waar ze het over heeft niet echt bestaan. Ze noemt ze dan ook de ‘alsof’kindjes. Haar ‘alsof’kindjes hebben meestal de namen van haar vriendinnen op school.”

Hoe uit het zich op school?
“Ik heb nog geen opmerkingen hierover gekregen op school. Daar heeft ze ook haar echte vrienden dus ik denk niet dat ze er daar echt vaak over spreekt.”

Hebben de fantasievriendjes positieve – of negatieve consequenties?
“Wat mij betreft zijn de fantasievriendjes vooral positief. Op die manier kan ze negatieve emoties los laten. Bijvoorbeeld door ruzie met hen te maken, of de baas over hen te spelen.

Ook gevoelens van jaloezie in het echte leven (bijv. met de nieuwe vriend) kan ze zo proberen een plaats te geven. Daarnaast prikkelt het haar fantasie en heeft ze niet het gevoel alleen te zijn.

Zelf besteed ik er niet overdreven veel aandacht aan. Ik zal de deur langer open houden wanneer ze zegt dat de vrienden nog achter komen. Of ik zal opschuiven in de zetel als er niet genoeg plaats blijkt voor alle vrienden.

Maar ik zal geen extra bord bijzetten aan tafel of iets dergelijks. Ik maak wel duidelijk dat het fantasie is en dat het daar ook mag blijven. Ook wanneer ze hen gebruikt om onder een straf uit te komen of onder een taak, zal ik haar zeggen dat ook zij gestraft zijn/moeten helpen, maar dat ik dat ook wel verwacht van het meisje dat ik écht kan zien.”

Op zoek naar een prentenboek waarin een fantasievriendje voorkomt? Peer en zijn fantasievriendjes is dan een leuke tip!

Bedankt voor het interview! Heb jij nog een vraag voor de moeder van Elena? Laat dan hieronder een reactie achter. Volgende komt het interview met de moeder van Dunya online.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Hoi LInda en moeders! Voor het tijdschrift LINDA. maak ik een serie over kinderen met een fantasievriendje. Zouden jullie kinderen daaraan willen meewerken, aangenomen dat het nu nog speelt? Ik kom graag met jullie in contact. Vriendelijke groet, Laura van der Burgt

Geef een reactie