Hoekenwerk in groep 3

Hoekenwerk in groep 3, is dat iets voor jou?

Je wilt de overgang van kleuters naar groep 3 verkleinen.

Je wilt een thema met betekenisvolle activiteiten opzetten.

Je wilt nog wel de methodes (deels) gebruiken.

Je wilt doelgericht en zonder veel voorbereidingstijd aan de slag.

Je wilt dat de kinderen leren vanuit betrokken- en nieuwsgierigheid.

Je wilt aan de slag met hoekenwerk en/of het werken in circuitvorm.

Herken je dit?

De kinderen komen vol enthousiasme je groep binnen. Na zes weken vakantie is het dan eindelijk zo ver: ‘Yes, we leren lezen!’ Maar na een paar weken is bij veel kinderen een duidelijke verandering zichtbaar, want wat is het pittig! Zelfs ouders klagen dat hun kind thuis wel heel moe is. Het lezen moet niet alleen geoefend worden, maar ook het netjes schrijven, rekenen en spelling. Je moet er echt aan trekken en lekker spelen in de hoeken en een uur buiten ravotten is er eigenlijk niet meer bij. Je komt vaak in de knoei met de tijd en alleen als al het werk af is laat je de kinderen een spelletje van het kiesbord doen. Dit moet toch anders kunnen?

Met de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ gaan we hier verandering in brengen. Samen met andere leerkrachten volg je een intensief traject van zes weken en koppelen we direct de theorie aan de praktijk. Elke week krijg je toegang tot een nieuwe module boordevol inspiratie, concrete praktijkvoorbeelden en tips. Tijdens deze periode ga je echt samen met de kinderen een periode rondom een thema werken dat zij interessant vinden. Ze vanuit betrokken- en nieuwsgierigheid leren hoe ze antwoorden op hun vragen kunnen vinden en samen situaties uit de wereld om hen heen nabootsen.

Themahoek 'Mijn lijf'
Apotheek thema 'Mijn lijf'

Laura Manten

Het is super om de betrokkenheid van de kinderen te zien bij een thema! De cursus geeft handvatten om met thematisch werken aan de slag te gaan. Het is fijn veel voorbeelden te zien en te lezen, zodat je direct een koppeling naar de praktijk kunt maken. De cursus is erg inspirerend!

Ontdek hoe je net als 250+ andere scholen aan de slag kunt gaan met het spelenderwijs leren!

Module 1: Leren door spel

We starten de cursus met wat achtergrondinformatie over het spelend leren in groep 3. Hoe kun je de overgang van informeel naar formeel leren verkleinen?

Daarnaast gaan we ons verdiepen in de basis van het thematisch werken. Je leert hoe je een geschikt thema kiest, wat betekenisvolle activiteiten zijn en hoe je een themaopzet maakt. Een goede basis en voorbereiding is het halve werk.

Module 2: De organisatie

Al enthousiast geworden over het thematisch werken? Je gaat tijdens deze module aan de slag met het ontwerpen van startactiviteiten, je leert hoe je doelen aan activiteiten kunt verbinden. Hoe maak je het voor de kinderen betekenisvol? En je krijgt tips voor het organiseren van het hoekenwerk. Wat heb je nodig en hoe regel je dit in de praktijk?

Module 3: Themahoek en rollenspel

Deze hele module draait om het inrichten van de themahoek en het organiseren van rollenspel. Hoe kun je creatieve activiteiten en de reken- en taaldoelen koppelen aan spel? Hoe maak je er een echte groep 3 hoek van? Wat kun je als leerkracht doen om het spel te verbreden? Je krijgt diverse voorbeelden en ideeën toegereikt.

Module 4: Overige hoeken

Tijdens de vierde module krijg je inspiratie en suggesties voor de overige hoeken. Denk aan de bouw-, taal, reken- en natuurhoek. We gaan het bijvoorbeeld hebben over hoe je leesdoelen kunt toevoegen aan de bouwhoek, hoe je de reken- en taalspellen in de kieskast kunt ordenen en hoe je de seizoenen in de klas kunt betrekken.

Module 5: Reflectie en evaluatie

Het werken in thema’s verloopt in een cyclus. Je werkt toe naar een eindproduct, vervolgens volgt er een rustperiode en start je met de voorbereidingen van een nieuw thema. Hoe kun je een thema goed met de kinderen afsluiten? Waar moet je aan denken tijdens het evalueren van een thema? En hoe reflecteer je op je eigen handelen?

Facebook community

Kom je er even niet uit? Of heb je ideeën nodig? Geen probleem! Je krijgt toegang tot een besloten Facebook community waar je al je vragen over het thematisch werken kunt stellen. Ook ontmoet je hier collega’s die met hetzelfde traject bezig zijn en waar je ervaringen mee kunt uitwisselen. Heel fijn als je de enige groep 3 leerkracht op school bent.

Online begeleiding

Gedurende deze periode vinden er regelmatig Q&A’s plaats. Tijdens deze sessies kom ik live in de Facebookgroep, deel ik extra informatie en kan ik direct antwoord op je vragen geven. Deze gesprekken kun je ook achteraf terugkijken.

Challenges

In de Facebookgroep vinden wekelijkse challenges plaats. Dit geeft je een extra boost om direct te starten met de opdrachten en het uitvoeren van het hoekenwerk in de klas. Elke week zijn er prachtige prijzen die je kunt winnen, bijvoorbeeld een 1 op 1 moment om samen over je thema te sparren.

Gastsprekers

Binnen het onderwijsveld zijn er allerlei experts te vinden. Ook zij willen graag een bijdrage leveren en je inspireren om met het thematisch werken aan de slag te gaan.

Marieke Versteeg

Wat erg fijn is aan deze cursus is dat er meerdere manieren van thematisch werken worden aangeboden. Zo kun je zelf kiezen wat bij jou, jouw klas, en jouw school past. Ik ben gelijk, ook dankzij de vele praktische en inspirerende voorbeelden, aan de slag gegaan met het opstarten van een thema.

Over Linda Willemsen

Mijn naam is Linda en ik inspireer al bijna 10 jaar leerkrachten uit de onder- en middenbouw op mijn website klasvanjuflinda.nl. Mede dankzij mijn enthousiasme over het spelenderwijs leren is er in het onderwijs een heuse verandering zichtbaar. In 2016 ben ik daarom ook genomineerd geweest voor leraar van het jaar.

Met mijn ervaring in de onderbouw weet ik precies wat leerkrachten nodig hebben om de lessen taal en rekenen spelenderwijs vorm te geven. Ik ben een groot voorstander van thematisch onderwijs en streef naar een combinatie van werken uit boeken en spelen en leren in hoeken. Niet alleen bij de kleuters, maar juist ook in de hogere groepen.

Via mijn blogs, workshops en e-cursussen hoop ik op een persoonlijke manier ook jou te inspireren om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan. Op dit moment heb ik al meer dan 250 scholen geholpen om het spelend leren in groep 3 op te zetten.

Alle informatie op een rij

De cursus ‘Hoekenwerk in groep 3‘ kost €247,- en kan zowel met iDeal als op factuur betaald worden.

De startdatum van de cursus is 12 mei. De begeleide cursusperiode duurt zes weken en loopt tot 23 juni 2021.

Je houdt een jaar na de startdatum toegang tot de vijf modules in de online leeromgeving.

Na het volgen van dit traject ontvang je een certificaat en ben je een expert in het hoekenwerk in groep 3.

Elene Honing

Deze cursus is zeer praktisch en daardoor kreeg ik helemaal zin om het te gaan vormgeven en uitwerken. Ik ben in hoog tempo er doorheen gegaan, omdat ik het erg leuk vond en door wilde blijven lezen! Inmiddels al veel lesideeën en tips in praktijk kunnen brengen en meegenomen ter voorbereiding op volgend schooljaar. Aanrader!

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de cursus?


Na aanmelden doe je mee met de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’. We starten op 12 mei 2021. Het programma duurt 6 weken. Elke week krijg je via een online leeromgeving toegang tot een nieuwe module boordevol inspiratie, concrete praktijkvoorbeelden en tips.

Je krijgt daarnaast toegang tot een besloten Facebook community waar je al je vragen over het thematisch werken kunt stellen. Gedurende deze periode vinden er regelmatig Q&A’s plaats. Tijdens deze sessies kom ik live in de Facebookgroep, deel ik extra informatie en kan ik direct antwoord op je vragen geven.

Hoeveel tijd ben ik kwijt voor het volgen van de cursus?


Het is lastig om hier een concreet antwoord op te geven. Je bent gemiddeld twee uur per week kwijt aan het volgen van de module, het brainstormen en het maken van opdrachten.

Daar bovenop komt de tijd die je gaat besteden aan het uitwerken van het thema in de klas. Dit doe je gedurende het volgen van de cursus, maar ook nadat de cursus is afgelopen.

Mag ik de e-cursus volgen met een collega?


Het is heel fijn (ook om het te borgen binnen de school) om de cursus samen met een collega te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een aantal woensdagmiddagen plannen om samen een module te lezen en een thema voor te bereiden. Je betaalt per collega om toegang te krijgen tot de cursus. Zo kan elke leerkracht onder een eigen account inloggen en op zijn eigen tempo de cursus volgen. Daarnaast krijgt elke cursist een certificaat van deelname.

Hoe kan ik de cursus betalen?


Je kunt de cursus op verschillende manieren betalen, waaronder iDeal, Bancontact en op rekening. Als leerkracht heb je per 1 FTE recht op €500,- persoonlijk bijscholingsbudget per jaar.

Wat als mijn vraag hier niet tussen staat?


Geen probleem, je kunt altijd mailen naar [email protected] Ik help je graag verder.

Aan de slag met hoekenwerk in groep 3?

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Je leert hoe je een thema met betekenisvolle activiteiten kunt opzetten en hoe je het hoekenwerk doelgericht kunt inzetten in groep 3.

Mijn eigen ervaring met het thematisch werken, de kennis die ik afgelopen jaren heb opgedaan door veel boeken over dit onderwerp te lezen en de praktijkverhalen en foto’s van veel andere leerkrachten komen in deze e-cursus samen.

Bij elk module zit een werkboek dat je kunt downloaden en printen of digitaal kunt invullen. Hierin staan reflectie- en hulpvragen, die je helpen om het thematisch werken stap voor stap te integreren. Werk je samen met een duo-collega? Dan is dit ook een fijn document om samen te gebruiken.