De nieuwe groep – rekenhoek –

Ik heb aan de hand van de doelen uit de methode Pluspunt spellen gemaakt, deze spellen worden eerst klassikaal uitgelegd en dan in de hoek gelegd. Dit wisselen we af per week, zodat ze snel een keuze kunnen maken. Alle kinderen spelen minimaal 1x het rekenspel. De kinderen krijgen daarnaast rekenlesjes in de kring. Ze werken dus niet elke dag in een rekenboek. Het rekenonderwijs proberen we thematisch in de hoeken te integreren.

Doelen van dit thema

  • Hoeveelheden ordenen m.b.v. begrippen meer, minder, evenveel.
  • Dobbelsteen ‘lezen’ zonder te tellen.
  • Hoeveelheid tot en met 10 synchroon en resultatief tellen.
  • Hoeveelheid aflezen die is weergegeven met vingerbeelden.

Eigenlijk zijn dit eind groep 2 doelen, dus in principe zijn deze doelen allemaal al gehaald. Toch doen we dit vanwege de herhaling en omdat de kinderen zo rustig kunnen wennen.

1. Spel ‘Gooi en bedek’ 
Met dit spel oefenen de kinderen met het doel: ‘Dobbelstenen ‘lezen’ zonder te tellen.
Het spel kun je hier downloaden.

2. Spel ‘Meer, minder, evenveel’
Met dit spel worden hoeveelheden geordend m.b.v. begrippen meer, minder, evenveel.
Het spel kun je hier downloaden.

3. Werkblad ‘Meer, minder, evenveel’
Met behulp van dit werkblad kunnen de kinderen zelf voorwerpen ordenen op meer, minder, evenveel. Ze kunnen de voorwerpen in de vakjes neerleggen, maar het ook tekenen.
Het werkblad kun je hier downloaden.

4. Met sprongen vooruit
Wij gebruiken de spellendoos van ‘Met sprongen vooruit’ op school. Hierin zitten allerlei handige materialen waarmee je leuke spellen kunt bedenken. Op de oranje kaarten staan cijfers, hoeveelheden en vingers. Met deze kaarten oefenen we de hoeveelheden. De kaarten worden in twee gelijke stapels verdeeld, zodat elke leerling een stapel voor zich heeft liggen. De kaarten worden op de kop gelegd. Van te voren wordt de timetimer op 5 minuten gezet. De kinderen draaien tegelijkertijd een kaart om. Wie heeft de meeste? Die mag beide kaarten onder zijn stapel neerleggen. De winnaar is degene die na 5 minuten de hoogste stapel heeft.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Sanne

    Bedankt voor de super leuke activiteiten. Ik ben bezig met het maken van circuits en doe hier aardig wat inspiratie op.

Geef een reactie