Avontuurlijke activiteiten met takken

Takken vormen het ultieme speelgoed. Puur natuur, voor alle doeleinden geschikt, gratis en met grenzeloze mogelijkheden voor spelletjes en avonturen. Takken stimuleren de fantasie en vormen het ruwe materiaal om praktisch alles van te maken. Er zijn zoveel leuke activiteiten met takken mogelijk.

Het bosboek
De tak is misschien wel het meest geliefde speelgoed aller tijden, het vertrekpunt voor eindeloze avonturen van generaties kinderen over de hele wereld.  In het Bosboek geschreven door Jo Schofield en Fiona Danks worden taltijke suggesties voor wat je allemaal met takken kunt doen gegeven. Denk aan avontuurlijke en fantasievolle spelletjes, hutten bouwen en kampvuren maken, houtbewerking, muzikale toepassingen of bordspellen. Alle suggesties zijn onderverdeeld in thema’s. Ik geef van drie thema’s een paar voorbeelden.

Avontuurlijke takken

 • Maak een vuur in een metalen ‘pan’. Maak een scherpe punt aan een tak en rijg er marshmalows of brooddeeg aan. Rooster dit boven het vuur.
 • Maak met de kinderen een katapult van een symmetrische Y-vormige tak.
 • Bouw samen een geheime schuilplaats  als verstopplek, picknickplaats of om dieren te bespieden.

Magische takken

 • Een leuke manier om natuurschatten te verzamelen is door een trofeestok te maken. Bevestig met elastiek, garen of tape materialen uit de natuur aan een tak. Ook kunnen kinderen een tak versieren ter herinnering aan een tocht door de bossen of een park.
 • Laat de kinderen een dier kleien in de vorm van een dier. Laat ze takken, twijgen, verf en andere natuurlijke materialen gebruiken om poten, geweien, horens en stekels te geven.
 • Laat kinderen een stripverhaal met takjes in drie of vier lijstjes van dezelfde grootte op de grond maken. Ze kunnen hierbij ook andere natuurlijke materialen gebruiken.

Creatief met takken

 • Laat kinderen met een stok in de modder of in stevig zand schrijven of tekenen. Of laat ze een stok in de modder dippen en hiermee op een steen, blad of boomstronk tekenen.
 • Laat de kinderen een nest maken. Verzamel takken, gras, modder, mos, veren en andere natuurlijk materialen. Misschien kunnen er ook wel eitjes in gelegd worden.
 • Laat kinderen een paar herfstschatten uitkiezen. Maak hier met een priem gaten in. Rijg ze aan een wollen draad en hang ze aan een tak. Op deze manier kunnen kinderen een herfstmobile maken.

Mijn mening
In het bosboek worden nog veel meer suggesties met takken beschreven. Denk aan spelletjes met takken, takken en water, muziektakken en stokken in de zon. De meeste activiteiten zijn ontzettend origineel en zou ik niet snel zelf kunnen bedenken. Ben je graag buiten en op zoek naar nieuwe ideeën, dan is dit boek zeker een aanrader. Het boek sluit aan bij de antroposofische visie, dit is zichtbaar in verschillende activiteiten. Denk aan het maken van een sterrenstaf, wilgenkroon of het feeënhuisje.

De moeilijkheidsgraad van de activiteiten wordt aangegeven met drie verschillende coderingen. Bij de meeste activiteiten is het handig als er een volwassene in de vuurt is. Het boek is prachtig geïllustreerd met mooie kleurenfoto’s. Dit maakt dat je een goed idee krijgt bij de mogelijkheden van de activiteiten. Het is een heerlijk doe-boek waar je samen met de kinderen door heen kan bladeren op zoek naar inspiratie.

Het bosboek. Ontdek wat je allemaal kunt doen met een tak
Schrijvers: Jo Schofield & Fiona Danks
Uitgever: Christofoor
Prijs: €14,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Herman Roebbers

  Helemaal geweldig, ik spendeer mn tijd met mn zoontje van 8 zoveel mogelijk in de natuur. T blijft spannend verrassend en leerzaam. En als troef is pappa zo blij m te zien dat telefoon tablet of games nog niet eens gemist worden.

Geef een reactie