Je bekijkt nu Review: Van wie is die staart?

Review: Van wie is die staart?

Wellicht ken je de prachtige serie peuterboekjes van Joukje Akveld? Ze heeft een nieuw deel geschreven, namelijk ‘Van wie is die staart?‘. Dit keer zijn de illustraties gemaakt door prijswinnaar Martijn van der Linden, die de prachtigste dieren tevoorschijn tovert. Het boekje is geschikt voor peuters. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Van wie is die staart?
Werk je met peuters of ben je zelf ouder van een peuter, dan ken je de serie ‘Van wie is…’ misschien al wel. In dit kartonnen boekje mogen de kinderen raden van welk dier de staart is. Van een dolfijn, olifant, krokodil tot een giraffe – ze komen allemaal voorbij.

Op elke linker bladzijde staat de helft van een staart afgebeeld met daaronder de vraag ‘van wie is die staart?’. Op de rechter bladzijde staan vier dieren (alleen de onderste helft is zichtbaar) waaruit de peuter kan kiezen. Nadat de peuter zijn keuze heeft gemaakt mag hij de bladzijde omslaan.

Er volgt dan een prachtige illustratie met het antwoord verspreid over twee bladzijden. Illustrator Martijn heeft hier allerlei leuke grapjes in verstopt. Wat dacht je van een slapende giraffe in een bushalte of een luipaard met een hoedje op? Deze vrolijke, zachte schilderingen zullen voor heel wat hilarische momenten tussen volwassene en kind zorgen.

Review: Van wie is die staart?Review: Van wie is die staart?

Hoe gebruik je het boekje?
Ik denk dat het boekje door peuters met veel enthousiasme ontvangen zal worden. Het heeft als doel om verbanden te zoeken tussen een dier en zijn staart. Door het boekje samen te lezen breidt de lezer zijn woordenschat uit. Het is dus een boekje met ook een educatief doel.

Grappig is dat je als volwassene ook soms even moet nadenken hoe het dier heet. Er is een luipaard afgebeeld en geen tijger. En het plaatje van een ringstaartmaki moest ik toch echt even opzoeken.

  • Laat de peuter eerst zelf het boekje doorbladeren. Zo weet hij alvast wat er gaat komen, wat het minder spannend maakt.
  • Lees het boekje voor zoals het is bedoeld. Stel dus de vraag en laat het kind kiezen.
  • Laat het kind vertellen bij de grote ‘in actie’ illustraties. Kan de peuter het grapje ontdekken?
  • Weet de peuter hoe de dieren heten?
  • Speel een raadspelletje. Waar is de giraffe? Laat het kind hier naar toe bladeren en de giraffe aanwijzen. Waar is de luipaard? Etc.

Kortom een leuk en leerzaam boekje voor peuters die gek zijn op dieren en er nog meer over willen weten!

Van wie is die staart?
Auteur: Joukje Akveld
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: €8,99

Klik hier om het boekje te bestellen.

Van wie is die staart?

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie