Je bekijkt nu Boekentip: Kras en ontdek

Boekentip: Kras en ontdek

In de boeken van ‘kras en ontdekt’ kunnen kinderen zelf allerlei stukjes uit het boek open krassen. Hierdoor ontdekken ze allerlei informatieve dingen. In deze blog schrijf ik over twee boeken van Kras en ontdek. Het boek over Het menselijk lichaam en het boek over De wereldatlas. In deze blog vertel ik je er meer over.

Kras en ontdek’ boeken
De boeken van kras en ontdek zijn informatieve boeken. In de boeken kun je, zoals hierboven verteld, verschillende soorten zwarte vlakken weg krassen.

Hierdoor komen er plaatjes en teksten tevoorschijn. Er zit een speciaal houtje bij het boek, waarmee je de krasplaatjes open kunt krassen. Dat scheelt in elk geval vieze nagels!

Aan het einde van de boeken kun je het ‘zoek en vind-spel’ spelen om te kijken wat je allemaal hebt onthouden.

Wereldatlas
In het boek ‘Kras en ontdekt Wereldatlas‘ kunnen kinderen van alles lezen en leren over de wereld. Alle werelddelen komen aan bod in dit boek (per twee bladzijdes één werelddeel).

Er staat bij ieder werelddeel een algemeen stukje over dat werelddeel. Bijvoorbeeld hoe het aan zijn naam komt, waar het ligt, wat voor dieren er wonen, enz.

Op iedere bladzijde staat ook een grote plaat met daarop het werelddeel. Hierop staan meerdere plaatjes afgebeeld, zodat je ziet wat waar is in het werelddeel. Ook kun je veel plaatjes dus nog open krassen.

Het menselijk lichaam
In dit boek van ‘Kras en ontdek’ staat allerlei informatie over het menselijk lichaam. Namelijk over het skelet, de spieren, de organen, eten en verteren en de longen en het hart.

Ook in dit boek staat steeds een algemeen informatie stukje en zijn er weer allerlei plaatjes (met teksten) open te krassen waardoor je steeds meer te weten komt.

Er zijn ook allerlei leuke doe-opdrachten in dit boek. Bijvoorbeeld een opdracht waardoor je je hart kunt voelen kloppen en een opdracht waardoor je je gewrichten leert kennen.

In de klas
In de klas kun je de boeken van ‘Kras en ontdek’ goed gebruiken voor op je thema tafel. Het zijn erg mooi geïllustreerde boeken, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor kinderen. Ook het feit dat kinderen plaatjes open kunnen krassen is leuk.

De boeken zijn erg informatief waardoor je ze ook als leerkracht kunt gebruiken om je les te verrijken. En in hogere groepen kun je de boeken uiteraard ook zelf laten lezen door de kinderen.

Hierdoor zijn de boeken voor een grote leeftijdsgroep te gebruiken. Bij groep 1, 2 en 3 om voor te lezen en samen te bekijken en in groep 4 en 5 om ook zelf te lezen.

Kortom: mooie, leerzame en aantrekkelijke boeken om te gebruiken in je klas!

Kras en leer Wereldatlas
Auteur: Charlotte Trounce
Uitgeverij: Klavertje vier
Prijs: €15,40

Kras en leer Het menselijk lichaam
Auteur: Ana Seixas
Uitgeverij: Klavertje vier
Prijs: €15,40

joy hoogervorst

Joy Hoogervorst heeft de PABO gedaan aan de Haagse Hogeschool en is vier jaar geleden afgestudeerd. Ze heeft de afgelopen jaren groep 3, groep 4 en groep 6 gedraaid. Momenteel is zij (voor haar tweede jaar) werkzaam in groep 3. Zij legt de focus in de klas op het spelenderwijs leren, coöperatief leren, bewegend leren en het werken met thema’s. Op instagram deelt zij onder de naam jufjoy_ haar ideeën.

Geef een reactie