Je bekijkt nu Prentenboeken tips voor in april

Prentenboeken tips voor in april

Verstoppertje spelen, een boef ontmaskeren, nieuwe vriendjes zoeken of opeens voor een gat in de weg staan.. In prentenboeken is niets onmogelijk en de vaak prachtige illustraties nemen de kinderen even mee naar een andere wereld. Daarom delen we deze maand een blog over vier leuke prentenboeken om met jonge kinderen te lezen. Veel leesplezier!

Tip: Lees ook de blog met tips rondom informatieboeken van maart.

Muffin zoekt konijn
Muffin wil een spelletje doen samen met konijn, maar konijn is nergens te bekennen. Ze zoekt in de woonkamer, in de slaapkamer en in de waskamer. Ook in de hal, in de keuken en in de tuin kan ze konijn niet vinden. Waar zou konijn gebleven zijn? Kunnen de kinderen hem vinden?

Het boek ‘Muffin zoekt konijn‘ is een erg vrolijk prentenboek en geschikt om voor te lezen aan peuters en/ of kleuters. De illustratie zijn prachtig en op elke bladzijde is konijn te vinden. De kinderen moeten wel goed zoeken, want konijn speelt verstoppertje. Het is dus een voorleesboek en zoekboek in één. Tijdens het voorlezen merk je dat de kinderen echt bij het boek worden betrokken. Hierdoor zullen ze na het voorlezen het boek ook nog regelmatig zelf pakken om konijn te gaan zoeken. 

Daarnaast neemt Muffin de kinderen mee door de kamers van het huis. Op elke bladzijde van het boek is een andere kamer afgebeeld en deze kamers worden ook bij naam genoemd. Het boek is dus goed te gebruiken als je in de klas over huizen werkt. 

Muffin zoekt konijn

Er zit een gat in de weg
Charlie vindt een gat in de weg en pakt het voorzichtig op. Hij stopt het gat in zijn broekzak, maar komt er al snel achter dat een gat in je broekzak niet zo handig is. Dus stopt hij het gat in zijn tas, maar ook dan valt alles uit zijn tas. Charlie besluit om op zoek te gaan naar iemand die het gat wel wil hebben.

Er zit een gat in de weg‘ is een leuk prentenboek, waarin gespeeld wordt met taal. Als de kinderen de grap van het gat begrijpen, gaan ze volledig mee in het boek. Ze geven dan ook enthousiast antwoord als je ze vraagt of de botenbouwer, de kleermaakster en de meneer van de dierenwinkel het gat kunnen gebruiken. 

Een boek vol met woordgrappen van uitgever Clavis, dat ook zeker geschikt is voor de groepen 3 en 4. 

Er zit een gat in de weg

Pinquïn en pinguïn; wil je met me spelen?
Pinquin en pinquin zoeken iemand om mee te spelen. Maar alle dieren waaraan ze het vragen hebben wel een reden waarom ze niet mee willen/kunnen doen. Nijlpaard denkt dat ze er een rommeltje van zullen maken, haas heeft haast en aap is zich aan het concentreren op zijn puzzel. Uiteindelijk vinden ze toch een vriendje die met hen wil spelen. En dan blijkt het spel zó leuk dat alle andere dieren toch ook mee willen doen. 

Het boek ‘Pinguïn en pinguïn‘ leest lekker weg en is ook voor jonge kinderen goed te begrijpen, omdat er veel herhaling in zit. Ook hebben de schrijvers voor de wat oudere kinderen én volwassenen grapjes in het boek verwerkt. Zo kan olifant niet mee spelen, omdat hij GROOTSE plannen heeft en zo zit vos ergens midden in (midden in de ballenbak). Tot slot bevat het boek duidelijke en kleurrijke illustraties. 

Pinguïn en pinguïn

Vos is een boef
Op een dag staat er een dodo voor de deur van vos. Hij haalt geld op voor de uitstervende dieren en dus voor zichzelf. Vos heeft medelijden met de dodo en vraagt of hij even wil binnenkomen. Later die dag komen wasbeer en das bij vos eten. Vos zet een grote gebraden kip op tafel. Ook bij wasbeer en das is de dodo langs geweest en plots vertrouwen ze vos niet meer. Ze bedenken een plannetje om hem te ontmaskeren. 

Vos is een boef‘ is een spannende boek neemt dat de kinderen mee op avontuur. Je mag waarschijnlijk niet stoppen met voorlezen, totdat het duidelijk is of vos daadwerkelijk een boef is of niet. Het boek is goed te gebruiken om het gesprek aan te gaan over vooroordelen. Want zijn echt alle vossen boeven? Of trekken we dan te snel een conclusie?

Het is bij dit boek wel belangrijk om als leerkracht of ouder de wat moeilijkere woorden uit te leggen, maar dan is het verhaal prima te begrijpen. Het boek bevat wat meer tekst dan andere prentenboeken en is daarom ook geschikt om in de groepen 3 en 4 voor te lezen. 

Vos is een boef

Joy van Veen

Joy van Veen werkt als leerkracht in groep 1/2 op een basisschool. Ze heeft de Academische PABO gedaan, een Master Orthopedagogiek afgerond en haar hart ligt bij het lesgeven aan het jonge kind. Naast het voor de klas staan is ze werkzaam als orthopedagoog op een leerproblemenpraktijk. In haar vrije tijd deelt ze haar ideeën en ervaringen op social media onder de naam JUV.

Geef een reactie