Je bekijkt nu Martin op reis met Roos

Martin op reis met Roos

Martin, het zoontje van Valentina bekend van @boekavonturen, heeft wel zin in een spannend avontuur. Samen met Roos gaat hij op reis, ga je mee?

Kleine jongen en zijn grote reis

Zomervakantie… tijd voor ontspanning, maar ook de tijd om op reis te gaan! Wij gaan vrijwel iedere zomer ergens heen. Dit keer gaan we naar het oostelijke deel van Rusland dat achter Siberië ligt en aan China grenst.

Het is ongeveer twee uur naar Brussel met de auto, daarna vier uur in het vliegtuig naar Moskou, vanuit Moskou vliegen we tenslotte nog 8 uur over heel Rusland naar Chabarovsk, een mooie stad die precies aan de grens met China ligt.

Dit wordt voor Martin de grootste reis die hij ooit mee heeft gemaakt. Hij vindt het heel leuk, maar ook een beetje spannend. “Wonen daar geen super reuze spinnen?” vraagt hij voorzichtig (zijn vriendinnetje heeft hem verteld dat er reuze spinnen bestaan, ver ver hier vandaan).

“En als we boven de oceaan gaan vliegen, zien we dan walvissen?” vraagt hij iets later. “Zien ze er dan piepklein uit vanuit het vliegtuig? En als ze piepklein zijn hoe weten we dan dat het walvissen zijn en geen piratenschepen?”

Alle spannende, enge maar ook leuke en bijzondere dingen schieten door zijn hoofd. Zijn fantasie maakt overuren. Ik vind het heerlijk om zijn verbeelding gewoon zijn gang laten gaan, maar dit keer leek het me ook leuk om iets tastbaars daarvan te maken.

Maar piratenschipachtige walvissen tekenen vond Martin al snel saai en ik kon maar niet op een goed idee komen. Totdat ik het boek: “Met Roos op reis” van Deborah Marcero (vertaald door Imme Dros) zag.

Met Roos op reis

Vanaf het moment dat we dit boek open deden, klikte het meteen. Ondanks dat de hoofdpersonage, Roos, een meisje is, vond Martin haar “best wel cool”. Want Roos wilde onderzoeker worden. En ontdekkingsreiziger. En avonturier. En dat ze iets heel graag wilde ontdekken, iets vinden wat nog nooit was gevonden om op maandag in de kring te kunnen laten zien, daar had Martin alle begrip voor.

Met zo’n meisje zou hij zeker bevriend kunnen raken. “Bij mij op school willen meisjes alleen maar moedertje spelen” klaagde Martin. “Waarom willen ze toch niet zoals Roos zijn? Ik zou echt wel op zo’n toffe ontdekkingsreis willen gaan!”. En toen schoot het me ineens te binnen. “Maar Martin, je gaat toch binnenkort op reis! Zullen we dáár een geheime kaart van maken?”

Dat vond Martin zelf ook een geweldig idee: een prachtige plattegrond maken, net zoals in het boek. En die zijn echt heel mooi: je kunt er uren naar kijken en steeds nieuwe details vinden.

Ik zou dit boek bijna een wimmelbuch kunnen noemen.

Aan de slag

Ik heb een groot vel papier op de vloer bevestigd naast de grote kinderatlas op de muur in Martin zijn kamer. Op de atlas keken we hoe we gaan vliegen: eerst boven Europa, een klein stukje over de zee, daarna over heel Rusland, over steden, bossen, rivieren en prairies.

Daar was Martin nog nooit geweest. Wie weet, misschien, wonen daar allemaal magische wezens?

We tekenen een continent met een oceaan rondom, bespreken wat er allemaal op komt: bos, prairies en de rest waar we straks over gaan vliegen.

Ik leg stickers, potloden, kinderboeken over Russische flora en fauna klaar en laat Martin los gaan. Maar hij gebruikt alleen wat potloden om bomen te tekenen en na een paar minuten nadenken brengt hij zijn houten speelgoed naar het papier. Nog een bewijs dat we als volwassenen moeten proberen om minder te bepalen en meer initiatief aan het kind zelf te geven.

Net als Roos, tekende en rekende Martin. Met zijn hart als kompas, werd zijn fantasie een plattegrond, net als die van Roos. Nu hangt zijn zelfgemaakte geheime kaart op de muur boven zijn bed.

Nog paar nachtjes slapen en dan vertrekt hij op zijn grote ontdekkingsreis. En al vliegen we straks zo hoog boven de oceaan dat je beneden niks behalve wolken kunt zien, is Martin ervan overtuigt dat er vast prachtige walvissen en piratenschepen onder ons zullen varen.

En wie weet, misschien wonen die superreuze spinnen daar toch ergens in het bos? Zou tof zijn om ze na de vakantie in de kring te kunnen laten zien, toch?

Met Roos op reis
Schrijver: Deborah Marcero
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: €19,49

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Met roos op reis

Valentina Jacobs

Valentina Jacobs heeft Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en vervolgens master Social Work behaald. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere ook in het speciaal onderwijs gewerkt en zo haar passie voor het werken met jonge kinderen ontdekt. Sinds 2012 woont ze in Nederland. Tegenwoordig blijft ze thuis bij haar 5-jarige zoontje en blogt over kinderboeken en "book-based playing".

Geef een reactie