Je bekijkt nu 10 Activiteiten met de Voorlezer

10 Activiteiten met de Voorlezer

Ik ontdekte toch zoiets leuks! Namelijk een pen, die kan praten! Ook wel ‘de voorlezer’ genoemd. Heb je een kind in de klas dat nog niet zo goed Nederlands spreekt, moeite heeft met lezen of ben je als leerkracht op zoek naar activiteiten waarbij kinderen zelfstandig aan de slag kunnen? Dan is deze pen ook echt iets voor jou! Ik deel tien activiteiten met De Voorlezer.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Schoolsupport.

Wat is De Voorlezer?

De Voorlezer is een ‘sprekende’ pen, die elk aangestipt woord (en/of het bijbehorende plaatje) van de gekoppelde uitgaven hardop voorleest. Je spreekt een tekst in en plakt vervolgens de bijbehorende sticker op een voorwerp in het lokaal, bij een bladzijde in het boek etc.

De kinderen drukken met de pen op de sticker en kunnen de tekst afluisteren. Het doet een beetje denken aan de Tip Toi stiften.

Hoe gebruik je de Voorlezer?

Ik geef je graag tien ideeën die je op school of thuis kunt inzetten.

1. Oefenen van woorden
Komt er in de klas een kind dat nog weinig Nederlands spreekt? Plak op allerlei voorwerpen in de klas een sticker, denk aan stoel, tafel, deur, potlood, raam etc. Spreek het bijbehorende woord in en laat het kind de woorden steeds beluisteren.

2. Vreemde taal
Leren de kinderen Engels, Spaans of een andere vreemde taal dan kun je activiteit 1 natuurlijk ook uitvoeren. Zo leren de kinderen spelenderwijs de woorden uit een vreemde taal.

Ook kun je ervoor kiezen om een Nederlands prentenboek in het Engels (door een native speaker) in te laten spreken.

3. Methode NT2 Praat mee!
De Voorlezer werkt perfect samen met de methode NT2 Praat mee! Deze methode is speciaal ontwikkeld om NT2-leerlingen een effectieve start in de Nederlandse taal te geven.

De leerlingen kunnen op een aantal posters en grote plaatjes met de pen op ontdekkingsreis gaan en luisteren naar wat de pen vertelt. Hierdoor bieden de materialen vooral ook uitkomst voor kinderen die nog niet kunnen lezen: de woordenschat wordt auditief aangeboden. 

4. Boeken inspreken
Kinderen vinden het fijn om regelmatig naar een prentenboek te luisteren. Met de Voorlezer kunnen kinderen de prentenboeken zelf beluisteren en eindeloos herhalen.

Met elke sticker kun je namelijk tot 5 minuten aan spreektekst opnemen. Zo kun je dus volledige boeken inspreken. Lees bijvoorbeeld eerst het boek klassikaal voor en leg het boek vervolgens in de boekenhoek waar de kinderen het zelf kunnen ‘lezen’. Luisterboeken zijn dus niet meer nodig!

Je kunt ook aan andere leerkrachten, oudere kinderen of bekende personen vragen of zij het prentenboek willen inspreken. Bijvoorbeeld de huisarts bij een prentenboek over de dokter of de brandweerman bij een boek over de brandweer.

5. Oefenen met lezen
Heeft een kind moeite met lezen? Maak allerlei woordkaarten in de categorie die het kind lastig vindt. Laat het kind eerst zelf het woord hardop voorlezen. Daarna luistert hij het woord af. Zo kan hij zichzelf controleren.

6. Liedjeskaart
Jonge kinderen vinden het heerlijk om liedjes te luisteren. Zoek bij elk liedje een bijpassend plaatje. Plak vervolgens deze plaatjes op een kaart en plak op elk plaatje een sticker.

Via de computer kun je op de pen MP3’s (dus bijvoorbeeld liedjes) zetten. Deze kun je weer koppelen aan de stickers. Zo creëer je een liedjeslijst voor de kinderen. Bijvoorbeeld over een bepaald thema of liedjes die kinderen geleerd hebben. Mijn peuter vindt dit momenteel helemaal geweldig.

Kinderen kunnen natuurlijk ook zelf de liedjes inzingen.

7. Op toon oefenen
In de bovenbouw oefenen de kinderen met het op toon lezen. Als leerkracht kun je de bladzijden van een boek inspreken, maar dit kunnen de kinderen natuurlijk ook. Ze kunnen hun tekst beluisteren en elkaar tips en tops geven.

8. Toetsen
Sommige leerlingen mogen naar een toets luisteren in plaats dat ze de vragen zelf hoeven lezen. Je kunt hiervoor dan ook heel eenvoudig de Voorlezer inzetten. Spreek van te voren alle vragen in en het kind kan zelfstandig de vragen maken. Dit toetsboekje kun je bewaren, zodat meerdere kinderen er gebruik van kunnen maken.

9. Woordenschat poster
Werk je met thema’s, dan leren de kinderen elke keer weer nieuwe woorden rondom een bepaald onderwerp. Start met een groot wit vel papier en voeg gedurende het thema afbeeldingen en woorden toe.

De kinderen laat je het nieuwe woord inspreken. Vervolgens kunnen de kinderen op de stickers bij de afbeeldingen klikken om zo de nieuwe woorden te oefenen. Je kunt dit ook oefenen met bijvoorbeeld vormen, cijfers, letters, dieren, voertuigen, lichaamsdelen etc.

10. Instructie
Elke week leer je de kinderen nieuwe dingen aan op het gebied van taal, rekenen, spelling of wereldorientatie. Maak voor een nieuw onderwerp een instructiekaart en spreek de instructie in. Kinderen die herhaling nodig hebben, kunnen de instructiekaart pakken en nog eens naar de uitleg luisteren.

Meer informatie

Kortom; de Voorlezer is echt multi inzetbaar! Je kunt de pen trouwens ook aansluiten op een koptelefoon. Heb je zelf nog leuke ideeën waar je de pen voor kunt gebruiken, laat het dan zeker even weten!

De pen is via de website van Schoolsupport te koop en kost €49,-. Dit is inclusief 800 stickers. Deze kun je eventueel ook nog nabestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Manon

    Hallo Linda,

    Ik wil de voorlezer in gaan zetten bij een
    kindje van 4 jaar die wel al 4 jaar in Nederland
    is, thuis geen Nederlands praat en op school
    niet te verstaan is.
    Ik wil de basisvoorwerpen van school gaan inspreken zoals; tafel, stoel, etc.
    Maar ik vraag mij af of je daar het beste de lidwoorden voor kan zeggen? Omdat ik geleerd heb dat de kinderen eerst de klanken goed moeten leren.
    Ik ben heel benieuwd.
    Vriendelijke groet,
    Manon

  2. Ann

    Slecht nieuws… We krijgen onze voorlezer niet meer aan de praat.
    Als we de pen aanzetten, horen we even de spreekstem, nadien gebeurt er niks meer. Het groene lichtje blijft niet branden.
    Op het internet vinden we geen oplossing en de fabrikant reageert niet.
    Heeft iemand dit al voorgehad? Of weet iemand hoe we dit kunnen oplossen. (Een reset hebben we al geprobeerd.)

  3. Yura

    Als je iets beveiligd wil inspreken, dan kan dat. Maar moet je dan bij iedere sticker opnieuw 3 seconde op de knoppen drukken?

  4. Belinda

    Hoi Linda,

    wat goed, die Voorlezer!!
    Ik ga ervan uit dat je een sticker steeds een nieuwe tekst kan geven, klopt dat?

Geef een reactie