Je bekijkt nu Cursus Hoekenwerk in groep 3

Cursus Hoekenwerk in groep 3

Ervaar jij ook dat de overgang van kleuters naar groep 3 te groot is? Wil je leren hoe je de doelen kunt oefenen door middel van spelend leren en aan de slag met hoekenwerk? Tijdens de online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan. In deze blog vertel ik je er meer over.

Hoekenwerk in groep 3

Samen met andere leerkrachten volg je een intensief traject van zes weken en ga je aan de slag met het hoekenwerk in jouw klas. Elke week krijg je via een online leeromgeving toegang tot een nieuwe module boordevol inspiratie, concrete praktijkvoorbeelden en tips. Deze kun je vervolgens op je eigen tijd en tempo volgen.

Tijdens deze periode ga je aan de slag met het schrijven van je themaplan en natuurlijk met de uitvoering hiervan.

Facebook community

Het wordt hard werken tijdens de cursus, maar kom je er even niet uit? Of heb je ideeën nodig? Geen probleem! Je krijgt daarnaast toegang tot een besloten Facebook community waar je al je vragen over het thematisch werken kunt stellen.

Ook ontmoet je hier collega’s die met hetzelfde traject bezig zijn en waar je ervaringen mee kunt uitwisselen. Heel fijn als je de enige groep 3 leerkracht op school bent.

Gedurende deze periode vinden er regelmatig Q&A’s plaats. Tijdens deze sessies kom ik live in de Facebookgroep, deel ik extra informatie en kan ik direct antwoord op je vragen geven. Het is leuk als je hier bij kunt zijn, maar alle sessies kun je ook achteraf terugkijken.

Daarnaast geven de wekelijkse challenges in de groep je een boost om direct te starten met de opdrachten en het uitvoeren van het hoekenwerk in de klas. Natuurlijk kun je hier ook leuke prijzen mee winnen.

Boordevol inspiratie

Wat deze cursus zo uniek maakt? Het lesmateriaal uit de modules bestaat uit video’s, teksten, foto’s van praktijkvoorbeelden en podcast-afleveringen. Daarnaast kun je ervaringen uitwisselen met mede-cursisten in de facebookcommunity en krijg je gedurende de periode de kans om al je vragen te stellen.

En helemaal leuk, diverse gastsprekers geven tijdens de cursus extra inspiratie. Ik verklap natuurlijk nog niet wie er allemaal een bijdrage doet. Maar o.a. @juflauramanten deelt een inspiratievideo over het koppelen van leerdoelen aan de themahoek, de meiden van @hippehoeken laten hun prachtige lokaal zien en Petra bekend van de @derekenhoek vertelt hoe je de rekenhoek functioneel kunt inrichten.

Heb je een week geen tijd of kun je niet live aanwezig zijn bij een Q&A? Dat is helemaal niet erg. Je kunt namelijk alles op je eigen tijd en tempo volgen. Ook krijg je nog een jaar de toegang tot de vijf modules in de online leeromgeving. Zo kun je alles rustig in jouw groep implementeren.

Is dit iets voor mij?

Deze cursus is voor jou geschikt als…

 • je de overgang van kleuters naar groep 3 wil verkleinen.
 • je een thema met betekenisvolle activiteiten wil opzetten.
 • je nog wel de methodes (deels) wil gebruiken.
 • je doelgericht en zonder veel voorbereidingstijd aan de slag wil.
 • je het belangrijk vindt dat kinderen leren vanuit betrokken- en nieuwsgierigheid.
 • je aan de slag wil met hoekenwerk en/of werken in circuitvorm.
 • je al wel bent begonnen, maar nog veel meer inspiratie kunt gebruiken.

Waar gaat het over?

Module 1: Leren door spel

Tijdens deze module krijg je achtergrondinformatie over het spelend leren in groep 3. Hoe kun je de overgang van informeel naar formeel leren verkleinen en waarom is dit belangrijk?

Daarnaast gaan we ons verdiepen in de basis van het thematisch werken. Je leert hoe je een geschikt thema kiest, wat betekenisvolle activiteiten zijn en hoe je een themaopzet maakt. Een goede basis en voorbereiding is het halve werk.

Module 2: De organisatie

Je gaat tijdens deze module praktisch aan de slag, maar je gaat ook al eerste stappen voor het thema zetten. Tijdens de eerste les staat het klaslokaal centraal. Hoe kun je het groep 3 lokaal zo inrichten, dat er ruimte is voor spelend leren?

Vervolgens gaan we ons richten op de organisatie van het hoekenwerk. Kies je voor een circuit of voor een kiesbord? En hoe regel je dit concreet in de praktijk?

Ten slotte gaan we het hebben over startactiviteiten. Hoe maak je de kinderen enthousiast voor het thema?

Module 3: Themahoek en rollenspel

De derde module draait om het inrichten van de themahoek en het organiseren van rollenspel. Hoe kun je creatieve activiteiten en de reken- en taaldoelen koppelen aan spel?

Hoe maak je er een echte groep 3 hoek van? Wat kun je als leerkracht doen om het spel te verbreden? Je krijgt diverse voorbeelden en ideeën toegereikt.

Module 4: Overige hoeken

Tijdens deze module krijg je inspiratie en suggesties voor de overige hoeken. Denk aan de bouw-, taal-, reken-, lees en natuurhoek in groep 3. We gaan het bijvoorbeeld hebben over hoe je leesdoelen kunt toevoegen aan de bouwhoek, hoe je een functionele rekenhoek inricht en hoe je de seizoenen in de klas kunt betrekken.

Module 5: Reflectie en evaluatie

Het werken in thema’s verloopt in een cyclus. Je werkt toe naar een eindproduct, vervolgens volgt er een rustperiode en start je met de voorbereidingen van een nieuw thema.

Hoe kun je een thema goed met de kinderen afsluiten? Waar moet je aan denken tijdens het evalueren van een thema? Hoe reflecteer je op je eigen handelen en hoe regel je het qua timemanagement? Het komt tijdens de laatste module aan bod.

Samengevat

Kosten: €297,- per persoon

 • 5 modules boordevol inspiratie, concrete praktijkvoorbeelden en tips (je houdt een jaar toegang tot de online leeromgeving en je kunt alles op je eigen tijd en tempo volgen. Je hoeft dus niet perse op bepaalde tijdstippen online te zijn.)
 • Facebook community voor support
 • 4x live Q&A om al je vragen over thematisch werken te stellen (deze kun je ook achteraf terugkijken)
 • Wekelijkse challenges en prijzen die je kunt winnen, bijvoorbeeld een 1 op 1 moment om samen over je themaplan te sparren en interessante vakliteratuur.
 • Extra verdieping en inspiratie door experts, waaronder Laura Manten van @juflauramanten, Petra van @derekenhoek, de meiden van @HippeHoeken en meer!

Ik doe mee!

Enthousiast en een plek reserveren? Klik hier om je aan te melden.

Mijn advies is om deze cursus samen met een collega te volgen, zodat je het spelenderwijs leren ook echt in de school goed kunt borgen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Kim

  Daar ben ik ook wel benieuwd naar.

 2. Vivian

  Hoeveel uren kost het ongeveer om deze cursus te volgen?

Geef een antwoord