Je bekijkt nu Verteltafel ‘Een taart voor kleine beer’

Verteltafel ‘Een taart voor kleine beer’

Rondom het prentenboek ‘Een taart voor kleine beer’  heb ik een verteltafel gemaakt. Dit is een ingerichte tafel of hoek met spullen die voorkomen in het verhaal. Met deze voorwerpen kunnen de kinderen het verhaal naspelen en navertellen. Zo beleven ze echt het verhaal en wordt het leesplezier vergroot.

Taalontwikkeling
Door het werken met de verteltafel wordt ook de taalontwikkeling van de kinderen gestimuleerd. Vooral voor NT2 kinderen is dit een zeer effectief middel. Lees ook eens het artikel over handpoppen voor meer ideeen.

Het verhaal
Kleine Beer is jarig en Varkentje bakt een chocoladetaart voor hem. Haas vindt dat je eerst moet proeven voor je iets weggeeft. En Eend is het daarmee eens. Zo komt het dat Kleine Beer een half opgegeten verjaardagstaart krijgt, maar hij is er toch heel gelukkig mee.

Wat heb je nodig?
x Tafel
x Leuk tafelkleed of decor van karton
x Handpop varkentje
x Handpop eend
x Handpop Haas
x Handpop Kleine beer
x Kom
x Garde
x 3 eieren
x Bloem/meel
x Suiker
x Cacao
x Zout
x Boter
x Melk
x Taart

Hoe gebruik je de verteltafel?
De verteltafel zet je pas in nadat je eerst het prentenboek een aantal keer heb voorgelezen. Speel dan het verhaal in de kring met de kinderen na. De kinderen weten nu heel goed hoe het verhaal gaat en kunnen dit vaak letterlijk vertellen. Ik laat ze dan altijd in tweetallen met de verteltafel spelen. Dit doe ik bijvoorbeeld in circuitvorm tijdens de spelinloop of als werkje. Let goed op hoe je de tweetallen samenstelt. Zet bijvoorbeeld geen twee taalzwakke of twee taalsterke kinderen bij elkaar, maar maak juist heterogene koppels. Observeer de kinderen tijdens het spelen met de verteltafel. Deze informatie kun je weer gebruiken bij het invullen van het Dyslexieprotocol.

Koop het boek op Bol.com.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie