Je bekijkt nu Een dierenwinkel in de klas

Een dierenwinkel in de klas

Dieren zijn vaak favoriet bij de kinderen. Regelmatig vertellen de kinderen over hun huisdier. Leuk om hierop in te spelen en bijvoorbeeld een dierenwinkel in de klas te maken. In deze blog lees je tips hoe je een dierenwinkel in de klas kunt maken.

Een dierenwinkel

Door samen met de kinderen een dierenwinkel op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven, onderzoek doen en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van de dierenwinkel en het verkopen van artikelen.

Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Hoe begin je met het inrichten van een dierenwinkel?

Je kunt het thema openen door in het midden van de klas een groot krat neer te zetten. Hierin zitten allerlei dierenproducten: een hondenriem, afbeeldingen van huisdieren, kattenspeeltjes, hooi, vissenvoer, hondenbrokken, enzovoort.

De kinderen komen de klas binnen en zien het krat met materialen. Wat zijn dit voor materialen? Wat kunnen we met deze materialen doen? De kinderen zullen op ideeën komen en nieuwsgierig zijn naar de rest van de materialen.

Maak vervolgens met de kinderen een lijst; wat willen we leren? Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet een dierenwinkel eruit?
  • Wat wordt er allemaal verkocht in een dierenwinkel?
  • Verkoopt de dierenwinkel ook echte dieren?

Misschien is er een bezoek aan een dierenwinkel te regelen of mag je wat foto’s maken in een dierenwinkel om in de klas te laten zien. Wellicht kan een winkelmedewerker langskomen. De kinderen kunnen van tevoren vragen opstellen. Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek. Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn.

Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan dierenriemen van wol, hokken van kartonnen dozen en voer van klei. In het themahoekpakket over de dierenwinkel vind je allerlei posters die je voor de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen gaan aan de slag met het inrichten van de dierenwinkel. In het pakket vind je verschillende prijslijsten. De prijslijsten zijn gekoppeld aan de dieren. Deze kunnen de kinderen gebruiken om de dierenwinkel in te richten.

De labels in het pakket zorgen ervoor dat alles netjes overzichtelijk blijft. Zo weten de kinderen precies wat er te koop is in de dierenwinkel en waar het ligt.

Ten slotte kan er naast de dierenwinkel ook een trimsalon worden ingericht. Ook hiervoor zitten er posters in het pakket. Zo zit er onder andere een invulformulier bij met opties voor het trimmen van een hond.

Wat vind je in het themahoekpakket?

  • naambord + slinger
  • openingstijden
  • labels
  • prijslijsten
  • reclameposters
  • rollenkaarten
  • formats om in te vullen

Klik hier voor het themahoekpakket rondom de dierenwinkel.

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens de online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Wist je dat er ook leesteksten zijn over huisdieren?

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie