Je bekijkt nu Het nut van digitale prentenboeken

Het nut van digitale prentenboeken

Marianne Verhallen, bekend van het boek ‘Met woorden in de weer‘ deed onderzoek naar digitale prentenboeken. In dit onderzoek stonden twee vragen centraal, namelijk: ‘Hoe kunnen multimediale toevoegingen leren in de jongste groepen bevorderen?’ en ‘In hoeverre kan multimediatechniek ingezet worden om achterstanden van risicogroepen in te halen en leerproblemen te voorkomen?’

Conclusie
In het onderzoeksverslag wordt beschreven dat er verschillende experimenten met digitale boeken zijn uitgevoerd. Er kan geconcludeerd worden dat digitale prentenboeken nieuwe mogelijkheden bieden aan risico kleuters, die met een zeer beperkte woordenschat op school komen. Het kan een bijdrage leveren aan verhaalbegrip en de woordenschat. De onderzoekers schatten dat als kinderen twee keer in de week een digitaal prentenboek ‘lezen’ hun woordenschat met 600 woorden kan uitbreiden.

Geanimeerd prentenboek
Een verhaal meerdere keren horen blijkt het beste te zijn voor kinderen, maar het kan uiteindelijk wel saai worden. Verhallen constateert in haar onderzoek dat bij het herhaald luisteren naar een geanimeerd prentenboek kinderen wel geboeid blijven. Toch is het papieren boek niet te vervangen door het digitale prentenboek.

Interactief voorlezen
Digitale prentenboeken zijn leuk voor de afwisseling van het herhaald lezen en vooral bedoeld voor kinderen met een beperkte woordenschat, want zij hebben er het meeste baat bij. Elk thema zetten wij een prentenboek centraal en als ik hierbij een digitaal prentenboek kan vinden, mail ik dit ook naar de ouders. Thuis kunnen ze dan ook het prentenboek met hun kind beluisteren en bespreken. Het digitale prentenboek is dus een mooie aanvulling, maar het interactief voorlezen in de kleine kring blijft het belangrijkst!

Websites met digitale prentenboeken
– Zoek op Youtube.com
Yurls digitale prentenboeken
Leesmevoor
Bibliotheek Breda

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Magda van Tilburg

  Een nieuwe site vol geanimeerde prentenboeken staat voor iedereen gratis klaar!
  http://www.booxalive.nl – van peuters tot pubers
  Met name http://booxalive.nl/mini/ voor de kleintjes!

  Als maakster van deze site (na 30 jaar echte boeken te hebben geïllustreerd) houd ik me gaarne aanbevolen voor FEEDBACK!!

  Tot ziens? Magda van Tilburg

Geef een reactie