Je bekijkt nu Waarom kinderen met ADHD wel leuk zijn

Waarom kinderen met ADHD wel leuk zijn

Je leest dit artikel omdat je waarschijnlijk nieuwsgierig bent naar de positieve kanten van ADHD. Waarschijnlijk heb je hier in de onderwijspraktijk mee te maken of ben je ouder van een kind met ADHD.

Deze kinderen hebben meer dan gemiddeld moeite bij het functioneren op diverse gebieden. Jammer genoeg zijn we vooral geneigd om de negatieve kanten van ADHD te benoemen, het kind is te druk of kan zich niet goed concentreren.

Ik denk dat deze kinderen juist ook hele mooie kwaliteiten hebben en ik wil ze in dit artikel graag benadrukken.

Zoek je een goed boek met informatie over ADHD? Lees dan mijn review: ‘Dit is ADHD’ van Jan Buitelaar en Arga Paternotte.

Creatief
Deze kinderen zijn vaak ontzettend creatief en hebben een talent voor tekenen, schilderen muziek of techniek. Ze kunnen hier helemaal hun ei kwijt en zelf bepalen hoe ze iets willen maken.

Daarnaast zijn ze goed in het bedenken van oplossingen en kunnen ze buiten de kaders denken. Zorg er dus voor dat kinderen hun energie kwijt kunnen in de creatieve vakken. Bedenk leuke knutselactiviteiten en laat ze vooral zelf dingen ontdekken.

Nieuwsgierig
Kinderen met ADHD willen graag van alles weten en stellen veel ‘waarom-‘ of ‘wat’-vragen. Deze kinderen zijn dus absoluut niet lui en willen graag nieuwe dingen leren. De manier waarop dit gebeurt is vaak niet helemaal passend en daardoor lijken ze soms ongeïnteresseerd.

Deze kinderen zijn echte doeners en houden ervan om het zelf uit te proberen. Probeer de lesstof dus eens op een andere manier over te brengen, gebruik bijvoorbeeld actieve spelletjes en schrap opdrachten uit het werkboek.

Kinderen met ADHD zijn druk en ongeconcentreerd, toch? Of zijn er ook positieve kanten aan ADHD? Ik noem 5 punten die ADHD in een ander daglicht zet.

Enthousiast
Wanneer ze iets leuk vinden dan zullen ze hier helemaal voor gaan. Ze kunnen er honderduit over vertellen en willen er alles over weten. Als leerkracht is het fijn om zulke kinderen in je klas te hebben. Ook zullen ze sneller aangeven dat ze een activiteit of spel leuk vinden.

Lees ook: Hoe ga je om met een kind met ADHD?

Spontaan
Kinderen met ADHD staan erom bekend heel spontaan en eerlijk zijn. Ze zeggen wat ze denken en vaak leidt dit tot grappige en leuke momenten. In mijn klas zit ook een jongen die regelmatig spontaan een knuffel geeft of aangeeft dat hij een spelletje zo leuk vindt.

Energiek
Kinderen met ADHD hebben maar weinig slaap nodig en worden meestal heel energiek wakker. Ze zijn niet zo snel lamlendig en houden ervan om flink te bewegen. Soms zou je willen dat meer kinderen net dat beetje pit hebben.

Wat vind jij stiekem hartstikke leuk aan kinderen met ADHD?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. gmbj

  Ik ben het helemaal met je eens! Zo hoorde ik een tijdje terug van een moeder dat haar zoontje het vreselijk vond om ritalin te nemen voordat hij naar school ging ( in de klas vonden ze hem te druk, dit zou niet goed zijn voor de andere kinderen). Haar zoontje (toen 7 jaar) had gezegd dat hij zich niet zichzelf voelde wanneer hij ritalin in had genomen en of het echt moest. Enorm zielig.

 2. Suzan

  Kinderen met ADHD zijn zeker leuk, zeker als we hun de mogelijkheden geven. We moeten niet naar de beperkingen kijken, laten we naar de positieve kanten kijken! En niet alleen de nadruk leggen op ADHD, ze hebben dat maar zijn t niet!

 3. Johan

  Toen bij mij ADHD werd geconstateerd werd ik voor mij opnieuw geboren. Al de puzzelstukjes die in mijn leven ontbraken vielen gelijk op hun plaats. Ik werd van een lastig rot jong tot een volwassenen met een stoornis met een naam nl. ADHD en was 42 jaar. Wat was dat een opluchting.

  1. Ik kan me niet voorstellen hoe deze periode voor de diagnose is geweest, dit moet je als heel zwaar hebben ervaren! Fijn dat er uiteindelijk toch duidelijkheid is gekomen.

 4. Hann Blogt

  Wat leuk en zooo herkenbaar is jouw verhaal!! In Nederland gebruikte onze zoon rithalin. Nu hij op een Internationale school I’m Bangkok zit, heeft hij zijn rithalin niet meer nodig. Hij kan al zijn energie kwijt in de verschillende sporten die ze hier doen op school. Zijn creativiteit gebruikt hij voor zijn homework presentation . Vele proefjes heeft hij al mogen doen op school….het gelukt van kleine klas sen doet zijn concentrate goed! Iedere dag komt hij spontaan en vrolijk thuis…met vele “weetjes” van die dag….ta…adhd zijn heerlijke kinderen!

  1. Wat bijzonder! Ik denk inderdaad dat binnen ons reguliere onderwijs teveel in hokjes wordt gedacht. Onderwijs op maat en spelenderwijs leren is voor veel kinderen zoveel aantrekkelijker!

Geef een reactie