Landelijke dag tegen pesten

De basis van veel goede vriendschappen wordt al op de basisschool gelegd. Wij hebben de belangrijke taak om kinderen sociale vaardigheden aan te leren. Vaak wordt er in het onderwijs vooral de nadruk gelegd op de cognitieve vaardigheden, maar als een kind niet lekker in zijn vel zit komt het nooit tot leren. Tijdens de landelijke dag tegen pesten op 19 april kun je extra de nadruk leggen op het sluiten van vriendschap. Ik heb een Kleuteruniversiteit project gemaakt, dat hier perfect bij aansluit.

Project ‘De vlieger’
In dit project gaat het om het creëren van vriendschappen en om het goed omgaan met elkaar. Wanneer er in de kleutergroepen genoeg aandacht aan de relaties tussen de kinderen onderling wordt besteed, zullen de kinderen hier jaren daarna nog profijt van hebben. Ze zullen elkaar vaker in hun waarde laten en ik hoop zelfs dat het pestgedrag minimaal is. Voor dit project heb ik gebruik gemaakt van het boek ‘De Vlieger’ van Ilse Almekinders en illustrator Maaike van den Akker van uitgever Arkmedia.

Het verhaal gaat over Sem die wordt gepest. Maar vaak heeft juf het niet in de gaten. Op een dag gaat de klas naar het strand. Sem neemt zijn nieuwe kleurenvlieger mee. Rick heeft ook een vlieger. Die van hem is groot en er staat een sterke arend op. Als de twee jongens elkaar tegenkomen op het strand gaat het mis. Het prentenboek spreekt mij aan, omdat er zowel aandacht is voor het gepeste kind, zijn vriend en de pester zelf. Het is een herkenbaar verhaal wat zeker aanleiding geeft tot mooie gesprekken.

Het project bevat een startactiviteit, 5 taallessen, 5 rekenlessen en 5 wereldoriëntatielessen. De tijdsplanning is ongeveer twee weken. De doelen die aan bod komen zijn: Klanken, Klankgroepen, Meten, Natuur en techniek, Oriëntatie, Praten en luisteren, Ruimtelijk inzicht, Samenleving en maatschappij, Schrijven, Sociaal emotioneel, Sport en spel, Tellen, Verhalen, en Vormen.

Klik hier om het project  voor €8,95 bij Kleuteruniversiteit te bestellen. 

Winactie
In samenwerking met Kleuteruniversiteit en uitgever Arkmedia mag ik een pakket met het Kleuteruniversiteit project en het prentenboek gratis weggeven. Wil je hierop kans maken? Laat dan voor woensdag 13 april 2016 onder dit bericht een reactie achter.

Als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Volg me dan op Bloglovin.

Geef jij aandacht aan de landelijke dag tegen pesten?

Over Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

38 reacties op “Landelijke dag tegen pesten

 1. Ik hebt schooljaar ervaren hoe hard leerlingen in groep 3 kunnen zijn. Dit komt voor een groot deel door de omgeving waarin ze opgroeien. Graag zou ik het pakket winnen, zodat ik dit jaar er mee kan afsluiten, en volgend schooljaar een goed begin kan maken!
  Groeten Magda Leerdam

 2. De kleuters in mijn groep vinden het niet altijd makkelijk om op een positieve manier met elkaar om te gaan. Ondanks alle inzet van drama en sociale emotionele talenten, inzet van ons als leerkrachten. Ik zou heel graag met dit project gaan weeken. Gun “mijn” kleuters een geweldige schooltijd met vriendjes en vriendinnetjes.

 3. De kleuters in mijn groep vinden het altijd makkelijk om op een positieve manier met elkaar om te gaan. Ondanks alle inzet van drama en sociale emotionele talenten, inzet van ons als leerkrachten. Ik zou heel graag met dit project gaan weeken. Gun “mijn” kleuters een geweldige schooltijd met vriendjes en vriendinnetjes.

 4. Dit zou ik supergraag winnen voor mijn groep, de projecten van Kleuteruniversiteit die ik tot nu gedaan heb waren allemaal top! Nu zou het leuk en zeer waardevol zijn om ook een keer de nadruk te leggen op het sociaal emotionele.

 5. Mooi dat jullie dit beschikbaar stellen. We hebben goede ervaringen met Kleuteruniversiteit.
  Dit project zou goed bij onze kinderen passen.

 6. Eigenlijk ben ik iedere dag wel bezig met positief gedrag stimuleren en belonen. We bespreken vaak (en spelen het uit) in de groep hoe je het beste met elkaar om kunt gaan. Toch zijn er kinderen die dit heel moeilijk blijven vinden en vaak lelijke dingen zeggen of fysiek zijn naar bepaalde kinderen. Ik zou graag met dit project aan de slag gaan om op deze manier misschien die kinderen te kunnen bereiken.

 7. Dit bericht en daarbij het project komt als geroepen! Gisteren tijden overleg met mijn duo vertelde ik dat er in onze groep zoveel haantjes gedrag voorkomt op dit moment en dat het de afgelopen 2 dagen nog niet zo erg is geweest. De één na de ander kwam bij mij om te vertellen wat de ander had gedaan. Elkaar niet accepteren, lelijke woorden tegen elkaar zeggen, niet mee mogen doen, boos kijken naar elkaar, elkaar pijn doen, het ging maar door. ik had echt zo iets van: hoe moet ik dit aanpakken in de groep, we moeten hier echt iets mee! Dit project zou mij zeer welkom zijn.
  Wanneer ik dit project niet win dan schaf ik het zelf aan bij Kleuteruniversiteit, want het is een onderwerp wat ik erg belangrijk vind en wat ik op dit moment goed kan gebruiken!

 8. Hoi Linda, Ik zou dit project graag winnen voor onze kleutergroep. We hebben een bijzonder clubje kinderen, veel verschillen tussen de kinderen. Mooi om te zien, maar voor de kinderen zelf soms lastig om ermee om te gaan. Ik denk dat dit project ons kan helpen om pesten te voorkomen en de kinderen te laten ervaren dat het juist heel mooi is dat er verschillende kinderen zijn en dat iedereen mooi/knap is op zijn eigen manier!

 9. Ik zou dit graag in mijn instroomgroep gebruiken. Ik denk dat het goed is om ze daar direct van bewust te maken. Dat pesten voorkomt en wat kun je eraan doen.

 10. Heel graag voor de kleutergroepen waar ik en mijn collega’s werken! Zou een enorme verrijking zijn voor de lessen !

 11. Vroeger dacht ik altijd dat kinderen elkaar pas in groep 8 pesten…
  Nu weet ik beter! Sinds ruim 14 jaar ben ik kleuterjuf. De vlieger zou voor mij een hele fijne bron van inspiratie zijn om dit belangrijke onderwerp onder mijn kleuters bespreekbaar te maken!

 12. Wauw, wat een goed initiatief! Ik zou dit project ook graag uitvoeren in de klas, om ook met de allerjongsten al stil te staan bij gevolgen van pesten. Jong geleerd is oud gedaan toch? ;-) Hopelijk kunnen we dan het pesten in vervolggroepen ook beperken!

 13. Hot item in het onderwijs maar heel erg belangrijk. Sta meer dan 30 jaar voor de klas en heb altijd gedacht dat kinderen het fijn vonden in de klas. Nu vraag ik me wel eens af wat is er allemaal gebeurd net buiten mijn gezichtsveld?

 14. Wat een superinitiatief. Pesten is zo belangrijk om
  goed bespreekbaar te maken. Zoveel mensen die gepest zijn houden littekens over voor de rest van hun leven. Ik ben kanjertrainer binnen onze school en ga 14 april een presentatie houden binnen ons team om sociale vaardigheden goed op de kaart te krijgen. Ik hoop jullie project met het boek te kunnen promoten door te zeggen dat we dit project gewonnen hebben.

 15. Mensen die vroeger gepest nemen dit mee voor de rest van hun leven. Daarom is het enorm belangrijk zoveel mogelijk te doen aan een goede sfeer in de groep en pesten proberen te voirkomen. Graag zou ik dus dit project winnen!

 16. Dit vind ik nou een tof initiatief! Op scholen wordt vaak gedacht dat pesten pas in de midden- en bovenbouw is aan te pakken. Jullie bewijzen maar weer eens dat er juist in die onderbouw zoveel mogelijkheden zijn om kinderen te leren wat respect is en iemand te accepteren zoals hij/zij is…. Heel herkenbaar! Een super project, ik hoop dat ook het team in zal zien dat de onderbouw op een heel andere manier hiermee bezig kan zijn dan de talige SOVA lessen van tegenwoordig….
  Met vriendelijke groet,
  Karin

 17. Toevallig vandaag nog over gehad.. Pesten.. men kan zo hard voor elkaar zijn.. Als je door dit project toch iets kan stoppen of kan voorkomen, dat zou toch geweldig zijn. Een belangrijk onderwerp om aandacht aan te schenken.. Win dus graag het pakket om er mee aan de slag te gaan..

 18. Wat fantastisch dat dit onderwerp door jullie is uitgewerkt…. en ja, ik wil ook graag meedingen naar deze prijs omdat het o zo belangrijk is om hier in de kleutergroepen goed en serieus aandacht aan te besteden!!

 19. Wat mooi, ik zit in het basisonderwijs en heb thuis jonge kinderen en het is belangrijk dat elk kind zich veilig voelt op school en vriendschappen heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *