Je bekijkt nu Wat doe je als een kind grof taal gebruikt?

Wat doe je als een kind grof taal gebruikt?

Bijna alle kinderen groeien op in een wereld met televisie, internet en computergames. Hierdoor is het bijna onmogelijk om kinderen te beschermen tegen ongepast taalgebruik. Daarnaast zijn broers/zussen, vrienden en ouders heel bepalend voor het taalgebruik van het kind.

Aangezien kinderen taal imiteren zullen ze bepaalde woorden die vaak gezegd worden gaan overnemen. Meestal weten ze helemaal niet wat ze zeggen en dat ze mensen hiermee kunnen kwetsen.

In dit artikel wil ik je een aantal tips geven wat je kunt doen als een kind grof taal gebruikt.

1. Geef er niet te veel aandacht aan
Mijn collega zegt het heel mooi “Wat aandacht krijgt, dat groeit”. Hoe meer aandacht je dus aan het ongewenste gedrag geeft hoe meer ze dit ook zullen vertonen. Je hoeft het vloeken niet helemaal te negeren (zie punt 2), maar maak het zeker na de eerste keer niet te groot.

Word je toch ontzettend boos of geef je een kind zelfs straf dan bestaat de kans dat hij het woord opnieuw zal gebruiken om jou te ergeren of als hij op een andere manier geen aandacht krijgt.

Lees ook: waarom je moet stoppen met straffen en belonen.

2. Geef aan waarom het niet goed is
Mocht een kind grof taal gebruiken leg dan direct duidelijk uit waarom je het woord niet meer wil horen. Vertel dat het een slecht woord is en dat je met het woord God of andere mensen verdriet doet.

Ik heb wel eens meegemaakt dat kinderen tijdens het stoeien zeiden: “Ik haat je”. Dit zeiden ze in hun spel en was niet gemeen bedoeld, maar ze hadden geen idee wat dit eigenlijk betekent.

Ik had kunnen zeggen “Stop maar jongens, zulk taalgebruik wil ik niet horen”. Maar deze jongens waren zich van geen kwaad bewust.

Ik legde hen uit dat je hiermee eigenlijk iemand doodwenst. Hier schrokken ze van, want dit wilden ze natuurlijk niet. Ik heb het hen daarna ook nooit meer horen zeggen.

Kinderen groeien op in een wereld vol met grof taalgebruik. Hoe ga je hier als ouder of leerkracht mee om? Ik geef 4 tips die van nut zullen zijn.3. Let op je eigen taalgebruik
Meestal hebben kinderen prima oren en ze onthouden dan ook alles wat je zegt. Het is daarom belangrijk dat je let op je eigen taalgebruik. Hoe reageer je  zelf als je boos of teleurgesteld bent?

En wat is jouw reactie als je vinger klem komt te zitten of je knie stoot tegen de tafel? Wanneer jij bepaalde woorden gebruikt zullen de kinderen dit herhalen. Als de volwassene het zegt waarom zou het kind het dan niet mogen zeggen?

4. Ga op zoek naar de oorzaak
Uiteraard kunnen we kinderen niet in een vloekvrije wereld laten opgroeien, maar we kunnen wel bewuste maatregelingen nemen.

Wat kijken de kinderen voor televisieprogrammas’s? Welke boeken laat je ze lezen? Als je twijfelt aan het aanbod verbied het dan. Ook internet kun je voor kinderen veiliger maken door er bepaalde filters op te zetten.

Heb jij wel eens te maken met kinderen die grof taal gebruiken? Hoe ga je hiermee om?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Naomi Bosch

    Gedaan, maar zij vindt het muggezifterij van mij. Letterlijk haar woorden. Wacht maar tot ze in groep 8 zitten, daar worden ze nog harder aangepakt…. ook haar woorden.
    Toch fijn om te horen dat jij, als juf, dit ook geen normaal taalgebruik vindt.

  2. Naomi

    Ik mis hierin ook nog het taalgebruik van de leerkracht. Mijn dochter van 10 komt de laatste tijd thuis met opmerkingen van de juf; zij schijnt “hou je klep” en “ hou je waffel” tegen de kinderen te zeggen. Ben ik nu te gevoelig om dit niet OK te vinden? Dit is beslist geen taal wat ik tegen mijn kinderen gebruik.

Geef een reactie