Je bekijkt nu 3 lessen die ik leerde van kinderen

3 lessen die ik leerde van kinderen

Het eind van het schooljaar is weer bijna in zicht. Ik word er altijd een beetje deemoedig van, want je sluit toch een periode van samenzijn af. Gelukkig valt dat dit jaar wel mee, want volgend jaar krijg ik dezelfde groep kinderen. In onze school moeten ook wat leerkrachten van lokaal verhuizen, maar wij mogen ook nog eens ons eigen lokaal houden. Na de zomer gaan we dus gewoon weer verder waar we voor de vakantie zijn gebleven. Het heeft alleen een andere naam gekregen, groep 2/3 verandert in groep 3/4.

Ik heb het afgelopen jaar ontzettend genoten en ging vrijwel elke dag met veel plezier naar mijn werk. Heerlijk om op woensdag weer alle kinderen te mogen begroeten. Als juf breng je een hoop kennis over op de kinderen, maar tegelijkertijd mag ik ook zoveel leren van hen. 3 lessen die ik leerde van kinderen:

1. Leren en spelen gaan goed samen
Ik ben een groot voorstander van spelenderwijs leren, maar wist niet zeker of dit in de praktijk ook haalbaar is. Het afgelopen jaar hebben we een pilot gedraaid met groep 2/3 en hebben we het leren in hoeken verwerkt. Ik heb de taalmethode grotendeels gevolgd, maar de rekenmethode een heel stuk losgelaten. Niet de methode is de baas, maar ik als leerkracht nam het heft weer in eigen handen. Ik keek wat de kinderen nodig hadden en op welke manier zij zich het beste konden ontwikkelen. Dit jaar heb ik echt goed gezien dat kinderen genieten van het mogen spelen en van het creatief bezig zijn. En dat ze hierdoor veel beter in hun vel zitten, minder gefrustreerd zijn en sneller met anderen contact maken. De uiteindelijke resultaten zijn goed, dus we gaan hier volgend jaar mee verder!

Als juf breng je een hoop kennis over op de kinderen, maar tegelijkertijd mag ik ook zoveel leren van hen. 3 lessen die ik leerde van kinderen.

2. Nieuwsgierig zijn naar de wereld om ons heen
Sinds ik juf ben neem ik minder snel dingen voor lief. Ik stel meer waarom-vragen en wil sneller weten hoe iets zit. Ik ben nieuwsgieriger geworden naar de dingen en mensen om mij heen en heb een groter verlangen naar leren gekregen. Het afgelopen schooljaar ben ik daarom ook gestart met de Master SEN richting gedrag. Ik vond het best spannend om weer een opleiding te starten, maar ben ontzettend blij dat ik het toch gedaan heb.

Kinderen hebben mij geleerd om niet bang te zijn voor het onbekende. Om niet altijd voor de veilige weg te kiezen, maar om juist het avontuur aan te gaan.

3. Genieten van de kleine dingen
Ik vind het ontzettend fijn om met kinderen te werken. Zij laten mij het plezier en de blijdschap in kleine dingen zien. Vertellen vol trots dat ze nieuwe schoenen dragen en willen dit graag aan de andere kinderen laten zien, merken het op als ik nieuwe oorbellen in heb en lachen hard om de grapjes die we met elkaar maken. Ze zien nog overal de humor van in en zijn zich echt bewust van dingen die voor volwassenen als onbelangrijk worden gezien. Ik vind het altijd zo bijzonder hoe zij bepaalde dingen kunnen opmerken. Zij laten mij ervaren hoe prachtig de wereld is, als je er maar oog voor hebt!

Hoe was jouw schooljaar? Wat heb jij van de kinderen geleerd?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Els den Os

    Door de ogen van een kind/ puber naar de wereld kijken, en naast de kinderen gaan staan.
    Dat is het mooie van het leraarschap. Deze maand bij Wiskunde: stappenplannen begrijpen en volgen. En bij Mens & Natuur: zelf een plantje opkweken van een knolletje.
    Bij Rekenen: begrip aanbrengen waarom getallen en rekenen zo belangrijk zijn

Geef een reactie