Je bekijkt nu Hoe voorkom je een boze bui bij jonge kinderen?

Hoe voorkom je een boze bui bij jonge kinderen?

Ik heb een aantal jaren kleuters gehad en ik kreeg toen af en toe te maken met kinderen die absoluut niet wilden luisterden. Ik moest ze soms dwingen om te gehoorzamen en vaak leidde dit alleen maar tot meer problemen.

Kinderen die niet in de kring wilden zitten of die niet wilden opruimen, je kent het wel. Ik heb lang moeten zoeken naar een goede manier om een eventuele driftbui te voorkomen.

Misschien ben je zelf wel een ouder van een peuter en zit je volop in de ‘Ik ben twee en ik zeg nee’ fase. Ook dan zal je veel te maken hebben met een kind dat geen zin heeft om mee te werken.

Ik ben begonnen met het lezen van het boek ‘Kleine vulkaantjes‘. Dit boek gaat over hoe je jonge kinderen kunt leren omgaan met boosheid en woede. Het is een dik, maar praktisch boek vol informatie, leuke oefeningen en concrete tips.

Ik heb al gelezen over het verband tussen woede en de ontwikkeling, hoe kinderen de wereld ervaren en hoe je kunt omgaan met boosheid en woede bij kinderen. Ik heb al zoveel interessante dingen geleerd en ik ben nog niet eens op de helft!

In een serie van een aantal blogs wil ik je meer vertellen over boosheid bij kinderen. Ik raad je ook zeker aan om dit boek zelf aan te schaffen, als je er veel mee te maken hebt. Vandaag deel ik een aantal strategieën hoe je ervoor kunt zorgen dat een jong kind meewerkt.

Leid de aandacht af
Volgens mij is dit wel de gouden tip, die in veel gevallen werkt. Door van onderwerp te veranderen of de aandacht ergens anders op te richten wordt het kind afgeleid.

Je kunt bijvoorbeeld hardop nadenken over wat je vanavond gaat eten of wat voor fruit een kind heeft meegenomen. Of maak er een spelletje van, wie als eerste zijn schoenen aanheeft of als eerste netjes in de kring zit.

Lees ook: hoe voorkom je lastig gedrag bij kleuters. 

Praat rustig en duidelijk
Ik woon in een nieuwbouwwijk met veel jonge gezinnen. De tuinen zijn allemaal op elkaar aangesloten en in de zomer kun je soms hele ruzies meekrijgen. Zo is er een moeder die vaak schreeuwt tegen haar kinderen, waarschijnlijk uit onmacht.

De schrijvers van het boek ‘Kleine vulkaantjes’ geven juist het advies om met een zachtere en diepere stem te praten. Praat op een besliste toon en maak goed oogcontact, zo kan je beter tot het kind doordringen.

Hoe voorkom je een boze bui bij jonge kinderen?

Communiceer op het niveau van het kind
Het schijnt zo te zijn dat ouders die altijd op ooghoogte van hun kind praten, hun woordgebruik aanpassen en echt openstaan voor hun kind, de kans vergroten dat het ook nog lukt om met hun kind te praten als het een puber is.

Ook als leerkracht is het belangrijk dat je rekening houdt met de leeftijd van het kind en je niet vanuit je eigen emotie reageert.

Ook is het goed om je in het kind te verplaatsen als er iets is gebeurd. Stel je voor dat een kind een ander slaat omdat hij een autootje heeft afgepakt. Toon dan empathie en vertel dat je begrijpt dat het niet leuk is dat iemand zomaar iets van je afpakt. Maar dat slaan geen oplossing is om het autootje terug te krijgen.

Beschrijf vooral ook het gedrag dat je wilt zien. Hierdoor communiceer je op een positieve manier naar het kind. Bijvoorbeeld: “Je mag tot deze lijn komen” of “Op de gang loop je rustig”.

Laat het kind even bijkomen
Wanneer het toch tot een driftbui is gekomen is het belangrijk dat je het kind even laat kalmeren. Dit kan door samen een boekje te lezen, een knuffel of aai over de bol te geven of door een grapje te maken. Zeg nooit tegen het kind dat hij stout is, keur alleen het gedrag af.

Nog wat andere tips:

  • Zorg ervoor dat al het speelgoed een vaste plek heeft. Dit schept orde en duidelijkheid.
  • Vaste routines zijn voor jonge kinderen heel belangrijk. Waarschuw het kind een paar minuten van te voren als het moet opruimen of in de kring moet komen zitten.
  • Toon respect voor de bouwwerken en andere creaties. Laat het kind er iets over vertellen of geef een compliment. Vooral voor jongens is het belangrijk om hun project te beschermen. Geef ze de gelegenheid om het bouwwerk een middag te laten staan of om het aan hun ouders te laten zien.  Als ik zin heb maak ik er ook wel eens een foto van en die mail ik dan naar het kind.

Meer informatie over boosheid bij kinderen of ben je nieuwsgierig geworden naar het boek?

Kleine vulkaantjes
Schrijver: Warwick Pudney en Eliane Whitehouse
Uitgever: Nieuwezijds
Prijs: € 24,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie