Je bekijkt nu Complimenten geven, doe dit niet teveel!

Complimenten geven, doe dit niet teveel!

We vinden het belangrijk dat kinderen lekker in hun vel zitten en dat ze met zelfvertrouwen de wereld toe treden. Zelfvertrouwen creëren we door kinderen veiligheid te bieden en ze te laten weten dat ze geliefd zijn.

Ook geven we complimenten, we laten weten dat we trots op ze zijn. Toch moeten we de kinderen niet te veel complimenteren. Het kan dan namelijk wel eens averechts werken! In de deze blog leg ik uit hoe het precies zit.

Narcistische trekjes 
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat kinderen een opgeblazen ego kunnen ontwikkelen als ze worden overgewaardeerd door hun ouders. Volgens ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman bestaat er een verschil ussen narcisme en zelfwaardering.

“Kinderen met hoge zelfwaardering zijn tevreden met zichzelf. Maar narcistische kinderen vinden zichzelf beter dan anderen, en ze willen door die ander constant bewonderd worden.”

Kinderen kunnen zichzelf dus gaan zien zoals ze worden gezien door hun ouders, zo stelt Brummelman. Als ouders geloven dat hun kind superieur is aan anderen en meer rechten heeft dan anderen, dan kunnen kinderen dat beeld overnemen.

Narcisme is daarnaast deels erfelijk en geworteld in het temperament van kinderen.

Gebrek aan motivatie
Wanneer kinderen om het minste of geringste een compliment krijgen hoeven ze minder hun best te doen. Onbewust voelen ze zich niet uitgedaagd om een nog beter resultaat te bereiken.

De juf of mama vindt de tekening namelijk toch wel mooi. Hierdoor kan een kind onder zijn niveau gaan presteren of zelfs zijn motivatie verliezen.

Complimenten geven, doe dit niet teveel!

Omgaan met teleurstellingen
Wanneer kinderen altijd een compliment over hun werk of uiterlijk krijgen dan verwachten ze dat ze overal de beste in zijn. Maar op deze manier leren ze niet hun talenten ontdekken of om te gaan met teleurstellingen.

Elk kind moet leren dat het niet alles kan en dat een ander misschien ergens beter in is. Wanneer een kind denkt dat hij overal de beste in is kan hij op een gegeven moment erg ongelukkig worden. Op een dag komt toch de waarheid aan het licht.

Lees ook eens het prentenboek Het meisje dat nooit fouten maakte.

Onzeker worden
Wanneer kinderen altijd op een voetstuk zijn gezet en bedolven zijn onder de complimenten zullen ze het later heel moeilijk krijgen. Onze maatschappij is namelijk gericht op prestaties.

Onze baas geeft niet om de haverklap complimenten, je moet je eerst bewijzen en dan nog hoeft dit niet gelijk een compliment op te leveren. Deze kinderen zijn het vaak niet gewend om hard te werken voor hun prestaties, dit kan leiden tot veel onzekerheid.

Dan maar geen complimenten meer geven?
Nee, dat is niet nodig. Natuurlijk heeft elk kind het nodig om geprezen te worden. Maar het is belangrijk dat je weet hoe je dit moet doen. Geef niet lukraak complimenten en wees hierin ook niet te vaag.

Zeg dus niet zomaar “Oja heel mooi” of “Goed gedaan”. Wees specifiek in wat je goed vindt en geef het gemeend. Geef vooral ook complimenten over het proces “Wat heb je hard gewerkt” en wees wat minder gericht op het eindresultaat.

Misschien vind je het boek ‘Het verwende kind syndroom‘ ook wel interessant.

Ga jij bewust om met het geven van complimenten?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie