Je bekijkt nu Review: Buikpijn bij kinderen

Review: Buikpijn bij kinderen

‘Ik heb buikpijn.’ Dit hoor je als leerkracht of ouder misschien wel regelmatig. Buikpijn bij kinderen is namelijk een veelvoorkomende klacht. Vaak gaat de buikpijn snel weer over en is er geen reden om naar de dokter te gaan. Niet altijd gaat de buikpijn vanzelf over. Zo’n 10 procent van de schoolgaande kinderen heeft er regelmatig last van. Soms is er een medische oorzaak te vinden maar vaak ook niet. Wat als het kind buikpijn blijft houden en er is niks te vinden? Waar komt die buikpijn vandaan? Hoe gaat het weer over? Wat kun je als ouders doen?

De antwoorden op deze vragen staan in het boek: ‘Buikpijn bij kinderen.’ In deze blog vertel ik je meer over de inhoud van dit boek.

Buikpijn bij kinderen
Het boek Buikpijn bij kinderen gaat vooral over functionele buikpijn. Zo wordt buikpijn genoemd die geen lichamelijke oorzaak lijkt te hebben. Het boek is geschreven door psycholoog en docent Gezinspedagogiek dr. Shelley van der Veek en psycholoog/psychoterapeut prof.dr. Else de Haan. Dit boek is opgedeeld in zeven hoofdstukken:

Hoofdstuk 1 Buikpijn
In het eerste hoofdstuk worden de verschillende vormen van buikpijn in het algemeen genoemd. Terugkerende buikpijn waar geen medische reden voor is, wordt functionele buikpijn genoemd. Wat functionele buikpijn betekent, en wat daar onder valt, wordt in dit hoofdstuk uitgelegd.

Hoofdstuk 2 Pijn
Soms heeft iemand pijn zonder dat er een duidelijke oorzaak aanwijswaar is. Hoe werkt pijn precies? In dit hoofdstuk wordt verteld wat er in ons lichaam en in onze hersenen gebeurt als we pijn velen en over wat uitmaakt hoeveel pijn we voelen.

Hoofdstuk 3 Buikpijn en de dokter
Kinderarts Marc Benninga heeft meegeschreven aan dit hoofdstuk. In dit hoofdstuk  wordt verteld welke informatie kinderen van artsen krijgen. Wat komt er kijken bij een bezoek aan de dokter? Welke vervolgonderzoeken worden er gedaan? Hoe werken de maag en darmen eigenlijk? Op deze vragen wordt antwoord gegeven in dit hoofdstuk.

Hoofdstuk 4 Oorzaken
Buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Er kunnen lichamelijke factoren meespelen maar ook psychologische factoren. En wat is de invloed van de omgeving? In dit hoofdstuk wordt dieper ingegaan op de oorzaken van buikpijn.

Hoofdstuk 5 Gevolgen
Buikpijn heeft een grote invloed op het dagelijks leven van kinderen. Schoolverzuim, niet meer sporten, minder spelen met vriendjes en vriendinnetjes. In dit hoofdstuk worden de gevolgen van functionele buikpijn genoemd. Beperkingen in het dagelijks leven, lichamelijke gevolgen, maar ook de gevolgen in het gedrag van kinderen en wat het met hun gevoelens en gedachten doet.

Hoofdstuk 6 Ouders
Wat kun je als ouders nou het beste doen als je kind regelmatig buikpijn heeft? Hoe reageer je op de buikpijn van je kind?  Op deze vragen wordt antwoord gegeven in hoofdstuk zes. Ook worden er tips gegeven voor het zoeken van hulp bij psychologen. Niet omdat de pijn ‘psychisch’ is of ‘tussen de oren’ zit. Maar om te leren hoe het kind met de buikpijn om kan gaan. Dit hoofdstuk sluit af met een paragraaf over school. Contact met de leerkrachten is belangrijk en hoe ga je in de klas om met een kind dat regelmatig buikpijn heeft?

Hoofdstuk 7 Behandeling
In het laatste hoofdstuk wordt de conclusie getrokken dat psychologische behandeling: cognitieve gedragstherapie of hypnotherapie de beste behandeling is voor kinderen met buikpijn. Kinderen leren hoe ze met hun pijn om kunnen gaan, zodat deze uiteindelijk verdwijnt. Beide therapieën worden uitgebreid uitgelegd in dit laatste hoofdstuk.

Mijn mening
Buikpijn bij kinderen is een interessant boek voor als je een kind hebt met terugkerende buikpijn klachten. Buikpijn is iets vaags. Hoe serieus moet je een kind nemen dat telkens komt zeggen dat het buikpijn heeft? Wat is er dan aan de hand? Dit boek geeft achtergrond informatie en legt uit wat goed is om te doen.

Het boek heeft een duidelijke, logische opbouw. Daardoor vind ik het een prettig boek om te lezen. Het is een praktisch boek dat op een open manier is geschreven. Als er dingen onduidelijk zijn, wordt dat ook gewoon gezegd: ‘Daar is nog geen onderzoek naar gedaan’, of ‘het is niet helemaal duidelijk maar het is heel goed mogelijk dat..’.

In elk hoofdstuk worden een aantal concrete situaties beschreven over een kind met buikpijn. Daar wordt in de tekst ook naar verwezen. Deze situaties helpen bij de beeldvorming en zorgen voor herkenning.

Buikpijn bij kinderen is zeker een aanrader om te lezen! Vooral als je te maken hebt met een kind dat buikpijn klachten heeft.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Buikpijn bij kinderen
Schrijver:
Shellely van der Veek en Else de Haan
Uitgever: Terra Lannoo
Prijs: 19,99

Review: Buikpijn bij kinderen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Anniek Kloppenburg

Anniek Kloppenburg is gastblogger van klasvanjuflinda.nl. In 2015 heeft ze de PABO afgerond waarna ze in een jaar de voltijd route van de master SEN gedaan heeft. Daar heeft ze ontdekt hoeveel er te lezen en te schrijven is over het onderwijs. Ze werkt nu drie dagen als juf van groep 3, na een aantal jaren gewerkt te hebben als kleuterjuf. Ook is ze sinds februari 2019 moeder van een zoontje.

Geef een reactie