Je bekijkt nu Hoe communiceer jij? Ik (k)en mijn ikken!

Hoe communiceer jij? Ik (k)en mijn ikken!

Kijk jij wel eens naar jezelf? Naar hoe je communiceert of reageert op anderen? De psychologen Hal en Sidra Stone gebruiken de Voice Dialogue om te ontdekken wie je bent, in al je veelzijdigheid. Het gaat dan niet om een oordelende manier van kijken, maar om te ontdekken wie het in jou voor het zeggen heeft en waarom dat zo is. In het boek Ik (k)en mijn ikken ontdek je andere kanten van jezelf. In deze blog wil ik je er graag wat meer over vertellen.

Ken jezelf
Veel eigentijdse psychologische stromingen maken gebruik van het concept dat je niet uit één persoon, maar uit een verzameling ikken bestaat. Je hebt verschillende kanten die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Je hebt vast wel een situatie meegemaakt dat je niet helemaal jezelf was of dat je een stem in je hoofd hoorde die zei dat het je toch niet zou gaan lukken.

Volgens de schrijvers denk je wellicht dat jij het bent die het leven leidt en dat je keuzevrijheid hebt, maar eigenlijk wordt je leven geleid door die ikken die in jou het hoogste woord voeren. Deze subpersonen bepalen een groot deel van je gedrag en van hoe andere mensen je zien. Het heeft trouwens niets te maken met een psychische stoornis waarbij je stemmen in je hoofd hoort. Het is normaal dat we meerdere ikken in ons hebben.

Wie zit er aan het stuur?
Je persoonlijkheid zou je ook wel kunnen vergelijken met een bus vol ikken. Je verschillende ikken zijn de passagiers en jij bent de chauffeur. Maar elk subpersoon heeft een ander idee van bestemming en hoe de bus bestuurt dient te worden. Sommige subpersonen zitten vooraan in de bus en nemen het stuur regelmatig van je over. Ze doen dit zo vaak dat je dit niet eens meer merkt. Andere subpersonen zijn minder op de voorgrond. Ze zijn er wel, maar worden direct overschreeuwd. Dit worden ook wel verstoten subpersonen genoemd.

Hoe communiceer jij? Ik (k)en mijn ikken!

Hoe ontstaan subpersonen?
In het boek wordt dit echt met hele duidelijke en mooie voorbeelden uitgelegd. Kort gezegd komt het erop neer dat je als kind de wereld leert tegemoet treden met die kanten van jezelf die er het beste voor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt. Deze primaire ikken zijn je persoonlijke ‘bodyquards’. die je helpen te overleven in het dagelijkse leven. Het is bij iedereen verschillend welke subpersonen primair worden.

De verstoten ikken kunnen af en toe de boel flink verstoren. Dit zijn eigenlijk de tegenpolen van de primaire ikken. Het kost veel energie om een verstoten ik onder controle te houden. Maar als hij het heft in eigen handen neemt kan je als het ware doorslaan naar de andere kant. Je krijgt bijvoorbeeld ineens een burn-out; je Pusher wordt bedolven onder de verstoten ik die op de bank wil zitten. Of je Redelijke ik wordt ineens verblind door een enorme woede-uitbarsting.

Voorbeelden van subpersonen
Door het boek te lezen leer je jouw eigen subpersonen te ontdekken. Sommige kanten komen uitgebreid aan bod, denk aan de Pleaser, de Pusher, de Rationele Denker en de Innerlijke Criticus. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, deze worden ook kort genoemd. Door de voorbeelden te lezen zul je er veel van herkennen. Deze primaire ikken beïnvloeden  je relaties met anderen. Ze zijn ontstaan in je gezin van herkomst, maar hebben onbewust de neiging om ervaringen uit vroegere relaties te herhalen in contacten van nu.

Je ikken hoef je niet te veranderen of weg te sturen, maar je kunt wel groeien in het ontwikkelen van een Bewust Ego die de verschillende subpersonen kan managen. Door namelijk bewust te worden van je subpersonen kan je dit omzetten naar positieve bindingspatronen met anderen.

Samenvatting
De psychologie van de ikken gaat ervan uit dat elke persoonlijkheid is opgesplitst in delen. De primaire ikken zijn de kanten die je de buitenwereld laat zien, ze vormen je identiteit. De verstoten ikken zijn de delen die verbannen zijn naar je onbewuste en de onontwikkelde ikken zijn kanten waarvan je niet weet dat je ze hebt. Heb je een relatie met iemand dan bestaat deze dus eigenlijk uit twee groepen van subpersonen. Deze ikken kunnen met elkaar een bindingspatroon aangaan. Ze roepen elkaar op en versterken elkaar, dit heeft invloed op onze manier van communiceren.

Wil je er meer over weten dan raad ik je echt aan om het boek zelf te lezen. Het is heel praktisch geschreven en er worden veel voorbeelden gegeven.

Ik (k)en mijn ikken
Schrijver: Karin Brugman e.a.
Uitgever: Uitgeverij Thema
Prijs: € 25,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Je kunt ook een inkijkexemplaar bekijken.

Ik (k)en mijn ikken

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Leny van Leeuwen

    Hallo Linda,
    Je hebt de theorie van voice dialogue begrijpelijk verwoord in jouw blog. Ik had dit onderwerp eigenlijk niet verwacht binnen het onderwijs. Goed als kinderen spelenderwijs bewust worden van de verschillende ikken.

    Ik heb de voice dialogue opleiding gedaan en ben een oefening voor mijn intervisie genoten aan het maken. Tijdens het zoeken naar voice dialogue content kwam ik jouw website tegen. Ik vond het leuk om even wat te laten horen.

    Hartelijke groet,
    Leny van Leeuwen

Geef een reactie