Je bekijkt nu Stoppen met duimen, hoe doe je dat?

Stoppen met duimen, hoe doe je dat?

Mijn vorige blog over de gevolgen van het duimen deed op Facebook wat stof opwaaien.
Er was heel veel herkenning en er kwamen veel vragen over hoe te stoppen met duimen. Ook kregen we reacties van lezers die zelf geduimd hebben, maar er geen nadelige gevolgen van ondervonden hebben. Gelukkig is er een groep duimers die er inderdaad geen nadeel van ondervinden, maar helaas zien we in de logopediepraktijk een grotere groep die er wel een nadeel van ondervindt.

Gezien alle reacties heb ik besloten een vervolg op de blog te schrijven. Leerkrachten kunnen deze blog gebruiken om ouders van advies te voorzien hoe zij hun kind kunnen helpen om te stoppen met duimen.

Duimen/ speen (met doekje) / zuigen op vinger(s)
In deze blog is het duimen aangehaald, maar hetzelfde geldt voor de speen en het zuigen op 1 of meerdere vingers. De speen is echter wel iets gemakkelijker af te leren aangezien je deze makkelijker weg kunt halen. Een duim of vinger heb je natuurlijk altijd bij de hand… Mocht jouw kind nog klein zijn en een voorkeur voor duimen te hebben, probeer dan als alternatief de speen aan te bieden. Dat scheelt je later weer een flinke klus.

En de speen met het doekje? De speen wordt zwaarder, waardoor de kinderen meer moeite moeten doen om de speen in te houden. Dit heeft dus een nog grotere invloed op bijvoorbeeld het gebit dan wanneer er alleen gebruik gemaakt wordt van een speen.

Stoppen met duimen = lastig
Wat ik me heel goed besef is dat het stoppen met duimen of de speen vaak erg lastig is. Jouw kind moet wel meewerken en het kan slapeloze nachten opleveren als jouw kind stopt met duimen. Zet toch door, want hoe ouder jouw kind is, hoe lastiger het is om te stoppen met duimen.

Stoppen met duimen, hoe doe je dat?

Tips om te stoppen met duimen.
Om jouw kind het duimen af te leren is het van groot belang dat jijzelf hier voor 100% achter staat. Deze motivatie breng je namelijk dan op jouw kind over. Schakel ook de omgeving in; hoe meer mensen helpen en jouw kind helpen herinneren hoe beter het is.

  • Praat samen over het duimen. Leg uit waarom het duimen niet zo goed voor jouw kind is.
  • Timing is belangrijk; stop niet rond een verjaardag, als jouw kind voor het eerst naar school gaat of als sinterklaas in het land is. Dat is al spannend genoeg!
  • Oefen stapje voor stapje. Stop dus niet in een keer met het duimen of de speen in alle situaties, maar bouw geleidelijk af. Spreek met jouw kind af wanneer er niet geduimd wordt; bijvoorbeeld 1x per dag tijdens het tv kijken. Maak het visueel en beloon wanneer jouw kind in die situatie ook niet geduimd heeft. Voeg er elke keer een situatie aan toe net zo lang totdat jouw kind niet meer duimt.
  • Is jouw kind gevoelig voor beloningen? Beloon dan jouw kind met een sticker als hij niet geduimd heeft. Je kunt het aantal gelukte pogingen om niet te duimen ook bijhouden op een beloningskaart. Als jouw kind niet geduimd heeft op het afgesproken moment dan mag het een hokje kleuren. Bij bijvoorbeeld 10 gekleurde hokjes heeft jouw kind een kleine beloning verdiend. Denk bij de beloningen aan leuke activiteiten die jouw kind graag samen wil doen. De beloning hoeft niet altijd materialistisch van aard te zijn ?.
  • Leid hem af als je merkt dat hij zijn duim nodig heeft met aandacht! Speel een spelletje of lees een boek voor.
  • Hang in huis geheugensteuntjes op. Deze geheugensteuntjes helpen jouw kind met herinneren dat hij/zij niet mag duimen.
  • Gebruik een pleister of haak -als je creatief bent- een vingerpoppetje zodat het minder makkelijk en minder lekker is om te duimen. Er zijn ook speciale hulpmiddelen verkrijgbaar om te stoppen met duimen, bijvoorbeeld de Thumguard en Dr. Thumb. Bekijk wat jouw kind prettig vindt.
  • Dreig niet met straffen! Jouw kind kan spanning voelen als het gestraft wordt als hij niet mag duimen en juist door deze spanning meer behoefte hebben aan de duim.
  • Als laatste: geduld. Het stoppen met duimen heeft tijd nodig!

Is het gelukt om te stoppen met duimen? Kinderen vinden het hartstikke leuk een diploma te krijgen. Op onze website staat een duimdiploma.

Lukt het ondanks deze tips niet om te stoppen met duimen? Er kan soms sprake zijn van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem waarvan onder andere het duimen een symptoom is. Neem dan contact op met een SI-therapeut in de buurt.

Heel veel succes!

Groeten,

Chantal Mailly
Logomedia

Chantal Mailly

Chantal Mailly is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Chantal is logopedist en eigenaar van Logomedia Logopediepraktijk in Dordrecht. Zij begeleidt zowel kinderen als volwassenen met uiteenlopende problemen. Denk hierbij aan begeleiding op het gebied van spraak, mondgedrag, stem, lezen en taal. Haar doel is de cliënten in haar praktijk zo goed mogelijk, volgens de laatste inzichten, te kunnen begeleiden waardoor zij zich kunnen ontwikkelen en de kans krijgen hun dromen na te streven.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Jeannette

    Bij onze kinderen werkte het heel goed om voor het slapen gaan , de hand met duim te verstoppen in een (zachte) handpop, met een badstof elastiekje om de pols.
    Juist bij het slapengaan is duimen moeilijk af te leren omdat je dan geen andere afleiding kunt geven. De duim gaat automatisch richting mond, maar met de handpop erom kan duimen niet en wordt er met de handpop geknuffeld.

Geef een reactie