Je bekijkt nu Activiteiten om het samenwerken te bevorderen

Activiteiten om het samenwerken te bevorderen

Wij werken op school met de methode De Vreedzame school. In de eerste weken doen we elke dag een les waarbij we werken aan de groepsvorming, regels en afspraken. In de methode stond een les rondom samenwerken waarbij de kinderen samen een bloem moesten knutselen.

Ik vond dit eigenlijk wat saai en daarom heb ik drie activiteiten opgezocht om het samenwerken te bevorderen.

Het zijn hele eenvoudige activiteiten die eigenlijk voor elke groep leuk zijn om toe te passen. Het enige dat je nodig hebt is een grote ruimte.

De eerste twee spellen heb ik in de speelzaal van de kleuters uitgevoerd, de derde buiten op het plein. Houd er rekening mee dat de kinderen veel lawaai zullen maken. :-)

Hoepel doorgeven
Ga met de kinderen in de kring staan en houd elkaars handen vast. Doe een hoepel om je nek en probeer deze door te geven aan het volgende kind zonder je handen te gebruiken. Lukt het de kinderen om de hoepel de kring rond te laten gaan?

Als je een grote groep hebt kun je het beste meerdere kleine kringen maken, de kinderen komen dan ook sneller aan de beurt.

Activiteiten om het samenwerken te bevorderen

Bal hooghouden
Voor dit spel heb je een lange muur nodig. Laat de kinderen in een rij met hun gezicht naar de muur zitten. De kinderen zetten hun voeten tegen de muur aan en liggen op hun rug. Leg bij de eerste leerling een bal tegen zijn voeten.

Hij moet de bal met zijn voeten doorspelen naar de volgende leerling. Kan de bal de hele rij hooggehouden worden?

Hoe groter de bal hoe makkelijker de opdracht. Je kunt hierbij ook een wedstrijd tussen twee teams doen, maar dan gaat het misschien meer om winnen in plaats om samenwerken.

Wel is het grappig om aan allebei de kanten een bal te geven. Op een gegeven moment ontmoeten de twee ballen elkaar en moeten allebei doorgeven worden.

Lees ook: 3 manieren om aan een positief klassenklimaat te werken.

Activiteiten om het samenwerken te bevorderen

De grond is lava (variant)
Dit spel was echt een groot succes, het is zo simpel maar de kinderen vonden het geweldig. Verdeel de groep in twee kleinere groepen. Allebei de groepen gaan bij een pylon staan.

Stel je hebt 10 kinderen in het groepje, dan krijgt de helft van de kinderen (5 dus) een hoepel. Dit is een eilandje dat de kinderen mogen gebruiken om naar de overkant te komen.

Spreek met de groep af welk gebied lava is, waar ze dus niet mogen staan en wat de veilige overkant is. Ik heb dit aangeduid met twee oranje pylonen. Geef de kinderen de opdracht dat ze met de hele groep veilig naar de overkant moeten.

Ze mogen de hoepels als eilandje gebruiken. Het is belangrijk om samen te werken en om te overleggen hoe je het als groep aanpakt. Staat een kind op het lava dan moet hij of zij terug naar de start.

Tel af en laat de kinderen beginnen! Dit is alles, er zijn verder geen regels of afspraken. Het is heel grappig om te zien dat sommigen voor zich zelf gaan, er opeens leiders opstaan en er langzaamaan een plan komt.

Nadat de kinderen in groepjes tegen elkaar gingen heb ik het ook nog een keer met de hele groep gespeeld. Zo mooi om te zien dat kinderen elkaar aanmoedigen en er gejuicht wordt als de hele klas veilig over is.

Ik vond dit een hele leuke manier om de kinderen te laten zien hoe belangrijk samenwerken is. Het is goed om na de spellen in de klas een kort gesprekje hierover te houden. Dan worden de kinderen hier nog meer bewust van en waren het voor de kinderen niet alleen leuke spellen.

Hoe probeer jij het samenwerken te oefenen?

Activiteiten om het samenwerken te bevorderen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Linda

    Geef de kinderen in een groepje 1 potlood met 4 touwtjes eraan. Samen moeten ze een tekening maken zonder het potlood vast te houden. Echt geweldig. Daarna ook wel het samenwerkingsproces bespreken

  2. Mieke Totté

    Wat een leuke activiteiten! Ik ben super benieuwd naar de andere activiteiten van dat eerste blok van de vreedzame school. Ik ben volop bezig zelf zoiets uit te werken, maar het aanbod is zoooo immens groot!

Geef een reactie