Je bekijkt nu Montessorimethode thuis gebruiken

Montessorimethode thuis gebruiken

Ik heb tientallen opvoedboeken gelezen, maar voel me vooral aangesproken tot de montessori-methode. Deze pas ik dan ook grotendeels toe in de opvoeding van mijn dochter. In deze blog wil ik je hier graag wat meer over vertellen. Hoe kun je de montessorimethode thuis gebruiken?

Montessori voor thuis

Op dit moment is mijn dochter 1 jaar en gaat er weer een nieuwe wereld voor mij open. Het eerste jaar draaide vooral om verzorgen, maar nu merk ik dat ik echt moet beginnen met opvoeden en vermaken.

In de inleiding vertelde ik het al, ik voel me vooral aangesproken tot de montessori-methode. Het draait trouwens niet (wat wel veel mensen denken) om alleen maar mooi speelgoed en aantrekkelijke werkjes. Montessori is een manier van leven. Het beïnvloed namelijk de manier hoe je met je kind omgaat. En ik moet dit ook echt nog leren door veel te oefenen.

De montessori-methode beschouwt kinderen als unieke personen die elk hun eigen pad volgen. Wij, de volwassenen, ondersteunen en begeleiden hen. En jawel hoor, daar hoort ook gewoon het stellen van grenzen bij. ;-)

Montessori-principes

Ik ben erg geïnspireerd geraakt door het boek Montessori voor thuis van Simone Davies, maar ik kijk ook graag filmpjes op Youtube van moeders die al veel ervaring hebben met deze opvoedstijl. Dit betekent trouwens niet dat ik alles op de montessori-manier doe. Uiteindelijk kijk ik wat bij mij (en mijn man) past, waar ik me prettig bij voel en wat voor ons haalbaar is.

Er zijn een aantal principes die kenmerkend zijn voor montessori en ik probeer dit zoveel mogelijk toe te passen in ons dagelijks leven. Ik geef je wat voorbeelden.

Montessorimethode thuis gebruiken

1. De speelomgeving

Ik heb voor mijn dochter een eigen speelplek gecreëerd met materialen die afgestemd zijn op haar niveau. Tijdens het spelen observeer ik steeds haar spel. Wat vindt ze op dit moment leuk om te doen? Wat is nog te lastig of vindt ze niet meer leuk? In welke gevoelige periode zit ze nu?

Haar speelomgeving ziet er uitnodigend uit en heel overzichtelijk. Dus niet een grote speelgoedmand met daarin alle materialen. Ik ben van plan om hier nog een aparte blog over te schrijven.

2. Natuurlijk verlangen om te leren

Dr. Montessori onderkende dat kinderen intrinsiek gemotiveerd zijn om te leren. Dit zie ik bij mijn dochter duidelijk terug. Ze leert dingen door het steeds opnieuw te proberen en het gaat echt vanzelf.

Wat ik op dit moment zo bijzonder vind is dat ze nu in de fase zit van het leren lopen. Ik laat haar zelf haar gang gaan en ze vindt het heel leuk om dit te oefenen. Natuurlijk reageer ik enthousiast als zij blij reageert, maar ik stuur dit niet. Ik neem haar bijvoorbeeld niet mee aan de hand om te oefenen en ik zeg ook niet “Kom maar, zet maar een stapje”. Ik pak haar pas bij haar hand als zij erom ‘vraagt’.

3. Vrijheid in gebondenheid

Nu wordt het iets ingewikkelder. Hier oefen ik namelijk zelf nog mee. Ik had namelijk zelf altijd het vooroordeel dat de montessori-manier ‘vrijheid – blijheid’ is en dat is dus echt niet het geval. Kinderen moeten zich aan bepaalde regels houden, maar binnen deze grenzen krijgen ze wel degelijk de vrijheid. Ze leren hierdoor respect en verantwoordelijkheid voor zichzelf, voor anderen en voor hun omgeving.

In de praktijk laat ik mijn dochter bijvoorbeeld haar tussendoortje kiezen. Wil je een appel of een peer? Zij mag bepalen wat ze eet, zolang ze dit maar aan tafel doet. Ik moet mezelf nu dus regelmatig remmen als ik iets voor haar wil doen of beslissen.

Montessorimethode thuis gebruiken

4. Zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid

En daar hoort ook deze vierde principe bij. Het eerste jaar vond ik bijvoorbeeld het eten vaak een strijd, maar dit heb ik helemaal los kunnen laten.

Nu bepaal ik wat ze als avondeten krijgt, maar zij bepaalt wat (bijvoorbeeld alleen het vlees) en hoeveel ze eet. Vervolgens haal ik zo neutraal mogelijk het bord weer weg. Ook eet ze zelf (gewoon met haar handen, we oefenen met de vork) en voer ik haar zo min mogelijk. En het werkt als een trein! Ik merk ook echt dat ze het heerlijk vind om het zelf te doen.

Ik oefen trouwens momenteel ook met het drinken uit een normale beker. Ze heeft geleerd om de beker voorzichtig met twee handen te pakken en kleine slokjes water te nemen. Heel grappig om te zien! Natuurlijk gaat het weleens mis, maar dat ruimen we samen weer op. Zo bestaat onze dag uit heel veel ‘nuttige’ leermomenten.

Wil je ook de montessorimethode thuis gebruiken?

Er zijn nog meer principes, denk aan de onbewust absorberende geest en het respect hebben voor het kind, maar ik houd het nu even bij bovenstaande vier.

Kort samengevat draait het o.a. om het natuurlijke verlangen om te leren en de zeggenschap over het eigen leerproces. Als volwassene richt je het huis zo in dat het kind succeservaringen kan hebben, wakker je de nieuwsgierigheid aan, stel je duidelijke basisregels en laat je het kind opbloeien tot hij/zij zelf wilt zijn.

Ben je enthousiast en wil je meer informatie? lk kan je dan zeker het boek van Simone Davies ‘Montessori voor thuis‘ aanraden!

Ik ben echt nog een beginner hoor, maar mocht je het leuk vinden om meer over mijn ‘avonturen’ te lezen laat het dan zeker even weten in een reactie. Heb je zelf ervaring of tips om de montessorimethode thuis te gebruiken? Ik hoor ze graag!

Montessorimethode thuis gebruiken

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Laura

    Wat een leuke blog :) ik heb het boek ook besteld komt morgen binnen. Op YouTube volg ik de Hapa family, zij geeft een inkijkje in de dagelijkse activiteiten volgens Montessori! Heel leuk om te volgen als je dat al niet deed ;)

  2. Lisanne

    Dit boek bij de bieb gehaald, leuk te lezen dat op je website een blog erover staat. Ik voel me ook zeer aangetrokken tot deze stijl… en beginneling. Met name vanwege de relatie van waaruit je opvoed, de waarden van gelijkheid en samen leven ipv ‘de alles… mama’. De theorie valt voor mij samen met een heleboel andere literatuur (oa boeken genoemd op jou site). Wat ik tot zover voor mijn eigen praktische uitvoering mis, zijn voorBEELDEN. Ik ben heel nieuwsgierig welke filmpjes je bekijkt. Soms zou ik wel eens een meeloopdag willen met een mama/papa die zulke principes proberen praktisch te maken, ben zo nieuwsgierig! Maar goed.. blogs enz vind ik ook heel gezellig. Mijn baby is net 1 jaar geworden.

    1. Linda Willemsen

      Hai! Leuk om te horen dat je met deze methode wil starten. Ik vind het echt heel fijn werken! Heb je Instagram? Je zou me daar kunnen volgen op @spelendopvoeden, daar deel ik meer over de opvoeding. En op Youtube kijk ik graag naar the Hidden gem. Succes! Gewoon stapje voor stapje beginnen. ;-)

  3. Sanne

    Ik heb het boek sinds vorige week ook in huis en voel me erg aangetrokken tot deze opvoedingsstijl. We zijn ook nog echte beginners. Dochtertje is nu 8 maanden oud. Ik plan ook om er een aantal blogberichten over te schrijven!

  4. Yvonne van Dijk

    Hoi Linda,

    Ik heb 33 jaar als kleuterleidster gewerkt en heb tijdens de KLOSopleiding ook een stukje over Montessori mogen krijgen.
    Het sprak mij toen al eraan.
    Na de KLOS ben ik gaan werken op drie verschillende scholen, tijdens mijn loopbaan, wat geen Montessori scholen waren.
    Ik lees jou berichten altijd met veel plezier.
    En wil graag jou Montessori berichten over hoe je je dochter nu ook opvoedt ook volgen.
    Ik heb inmiddels twee kleinkinderen, van vier en anderhalf en vind het heel inspirerend wat je over opvoeden via de Montessori methode heel leuk en interessant.
    Dus ik zou ze graag willen ontvangen.

    Lieve groet,
    Yvonne van Dijk

Geef een reactie