Je bekijkt nu Zo ga je om met gescheiden ouders

Zo ga je om met gescheiden ouders

Wie nodig je uit voor een ouderavond als ouders gescheiden zijn en niet samen willen komen?  Wanneer spreek je ouders aan als je vermoedt dat een leerling slechtere cijfers haalt als gevolg van het leven thuis?  Waar trek je de grens tussen school en privé? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod in het boek ‘Kinderen uit nieuwe gezinnen.’

Wereld van het kind
Als leerkracht speel je een belangrijke rol in het leven van kinderen. Je brengt kennis over, je draagt bij aan de ontwikkeling zodat ze later zelfstandig in de maatschappij kunnen functioneren, maar bovenal ben je een voorbeeld voor de kinderen. Zodra kinderen een school binnenstappen nemen ze hun eigen wereld mee: hun gezin. Dit heeft een bepaalde invloed op hoe een kind zich gedraagt. Als het thuis niet goed gaat, dan heeft dit effect op het welbevinden en schoolprestaties van het kind.

Gevolgen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen uit ‘intacte’ gezinnen het hoogste scoren op schoolprestaties en welbevinden. Kinderen uit eenoudergezinnen scoren het laagst op schoolprestaties en ‘halve wezen’ scoren het laagst op welbevinden. Moet je hier als leerkracht wat mee? We zijn toch geen therapeuten hoor je ik al zeggen. Toch behoort het tot de taak van de leerkracht om in actie te komen wanneer het niet goed gaat met een kind.

Soorten gezinnen
De meeste kinderen wonen in een kerngezin. Dit betekent een vader, moeder en kinderen. Daarnaast zijn er ook ‘ongewone’ gezinnen. Zij voldoen niet aan de kenmerken van een kerngezin. Denk bijvoorbeeld aan een stiefvadergezin: een moeder met haar kinderen + haar nieuwe partner. Voor kinderen, die in zo’n overgang zitten kan dit een hele lastige situatie zijn. Ook ouders hebben het hier vaak moeilijk mee. Ze schamen zich en weten niet goed hoe de school er tegenover staat. Leerkrachten vinden het vaak lastig om met ouders uit nieuwe gezinnen te communiceren, terwijl het juist voor het kind zo belangrijk is dat er open over de situatie gepraat wordt.

Wie nodig je uit voor een ouderavond als ouders gescheiden zijn en niet samen willen komen? Hoe ga je daar als leerkracht mee om?

Hoe ga je bijvoorbeeld om met een moeder die de vader buiten de deur wil houden? Wat doe je bij ruziënde ouders? Of wat te doen bij vermoedens van ontvoering?

Een aantal tips uit het boek

  • Probeer geen partij te kiezen tussen gescheiden biologische ouders.
  • Niet elk probleem van een kind met gescheiden ouders komt door de scheiding.
  • Als ouders het niet eens worden, plan dan een nieuw gesprek samen met de IB’er of directeur.
  • Voor sommige kinderen is het confronterend om een foto mee te nemen van hun vader en moeder.
  • Probeer zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de thuissituatie van het kind. Ga bijvoorbeeld op huisbezoek. Mijn ervaring is dat dit je erg veel informatie geeft.

Het boek ‘Kinderen uit nieuwe gezinnen’ is een handboek voor school en begeleiding, dus vooral voor directeuren en IB’ers erg nuttig. Ik denk dat je dit boek als leerkracht wat minder snel leest. Pak het wel als het bij je op school ligt, want er staan wel veel tips en suggesties in.

Meer informatie over het contact met ouders? Lees dan mijn review over het boek ‘Succes met ouders’. 

Kinderen uit nieuwe gezinnen
Schrijver: Corrie Haverkort & Ed Spruijt
Uitgever: Lannoo
Prijs: €29,99

Klik hier om het boek te bestellen
.
Kinderen uit nieuwe gezinnen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie