Je bekijkt nu 5 items die een must zijn voor zorgleerlingen

5 items die een must zijn voor zorgleerlingen

Er zijn ontzettend veel handige hulpmiddelen om het leren voor (zorg)leerlingen makkelijker en overzichtelijker te maken. In dit artikel wil ik je 5 tips geven, die je snel kunt inzetten.

Tip 1: Tangles
Kinderen die regelmatig bewegen of friemelen kunnen baat hebben bij een Tangle. Dit is een hulpmiddel, die kinderen tijdens de les in hun handen kunnen houden. Ze kunnen de Tangle bewegen en ronddraaien.

Vaak gaat dit onbewust en daardoor kunnen de kinderen zich beter op de lesstof concentreren. Bij Pica kun je verschillende soorten Tangles kopen.

Tip 2: Timetimer
Ik ben een groot fan van de timetimer en zou bijna niet meer zonder kunnen. Ik vind het een heel handig hulpmiddel, omdat het voor kinderen heel overzichtelijk maakt hoeveel tijd ze voor een activiteit hebben.

Sommige kinderen worden er juist zenuwachtig van (een kwestie van uitproberen), maar anderen vinden het juist wel fijn, omdat ze zo weten waar ze aan toe zijn.

Ik gebruik de timetimer ook voor kinderen, die elke minuut wel een keer hun vinger opstaken. Dan geef ik met de timetimer aan hoe lang ze zelfstandig moesten werken.

Tip 3: Planning op het bord
Kinderen houden van duidelijkheid en daarom zet ik vanaf groep 3 altijd de planning op het bord. Ze weten zo precies welke vakken er die dag aan bod komen. Achter het vak schrijf ik ook de les en de benodigde bladzijde.

Het is ook belangrijk om het onderwerp van de les erbij te zetten. In groep 2 laat ik de kinderen aan de hand van pictokaarten vertellen wat we die ochtend/middag gaan doen.

Tip 4: Beertjes van Meichenbaum
Voor kinderen met werkhoudingsproblemen kun je de kaartjes van van de beertjes van Meichenbaum inzetten. Ze leren zo om gestructureerd aan het werk te gaan. Ik heb er goede ervaringen mee.

Tip 5: Bouwdoppen
Vooral in een combinatiegroep zijn de bouwdoppen echt een must. Kinderen kunnen zich zo afsluiten van de instructie van de leerkracht aan de andere groep. Ik heb gemerkt dat veel kinderen het ook tijdens het zelfstandig werken prettig vinden om de bouwdoppen te dragen.

Alle achtergrondgeluiden worden namelijk tegengehouden en hierdoor kunnen ze zich beter concentreren op hun werk. In elke bouwmarkt kun  je de bouwdoppen vinden.

Er zijn ontzettend handige hulpmiddelen om het leren voor zorgleerlingen makkelijker en overzichtelijker te maken. In dit artikel wil ik je 5 tips geven.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie