Je bekijkt nu Documentaire ‘De echte jongensfilm’

Documentaire ‘De echte jongensfilm’

Er zijn ontzettend veel interessante documentaires gemaakt over het onderwijs en zorgkinderen. Elke week wil ik er één met jullie delen en bespreken. Door er naar te kijken krijg je vaak een uniek kijkje achter de schermen en hier leer je ontzettend veel van!

Jongens worden lastiger
Worden jongens lastiger of hebben wij als maatschappij, opvoeders en onderwijzers, steeds meer last van jongensgedrag? Waar vroeger kinderen nog gewoon druk, onrustig of juist in zichzelf gekeerd waren, wordt dat gedrag de laatste tijd steeds meer gelabeld als bijvoorbeeld ADHD of Asperger.

Klik hier om de documentaire ‘De echte jongens film’ te bekijken.

Etikettering
Omdat jongens ook in het onderwijs minder ‘in het gareel’ lopen dan meisjes, heeft die etikettering voor jongens vaak eerder consequenties. Met de moeizame schooltijd van haar eigen zoon als rode draad, onderzoekt Katinka de Maar hoe jongens in het onderwijs hun weg proberen te vinden. De maakster kijkt ook naar het grotere geheel: kunnen jongens nog wel echte jongens zijn in de hedendaagse maatschappij en wat vinden die jongens er eigenlijk zelf van?

Dit heb ik geleerd
Ik heb met verwondering gekeken naar de documentaire van Katinka de Maar. Je kunt merken dat ze enigszins gefrustreerd is hoe wij, als leerkrachten, met jongens omgaan. Jongens moeten eigenlijk hetzelfde doen als (de meeste) meisjes, namelijk rustig hun werk maken. Doen ze dit niet? Dan krijgen ze al snel het etiket ‘druk’ of ‘hij wil niet luisteren’. Deze documentaire heeft mij doen inzien, dat (en natuurlijk weet je dit wel) jongens anders zijn dan meisjes. Ze hebben soms een loopje (even een kopje wegbrengen) nodig en vinden het leuk om te stoeien. Wij, vooral juffen, zien dit snel als iets ‘bedreigend’. Nadat ik de volgende dag met de kinderen een kringactiviteit deed reageerde ik al heel anders op ‘storend’ gedrag. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om het verschil tussen jongens en meisjes te accepteren en om hier goed mee om te gaan. Anders zou het ook wel erg saai worden, toch?

Tip Klasvanjuflinda
Ken je ook een goede documentaire? Laat het dan via [email protected] weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie