Je bekijkt nu Documentaire ‘De gezinsvoogd’

Documentaire ‘De gezinsvoogd’

Er zijn ontzettend veel interessante documentaires gemaakt over het onderwijs en zorgkinderen. Elke week wil ik er één met jullie delen en bespreken. Door er naar te kijken krijg je vaak een uniek kijkje achter de schermen en hier leer je ontzettend veel van! Dit keer een tip van Nicolette.

“Allah zal jullie straffen!’ zegt een woedende moeder wier oudste dochter uit huis wordt geplaatst. Ze zit scheldend op de achterbank van de auto van gezinsvoogd Jeff Chapman naast haar zwijgende dochter. Chapman vertrekt geen spier en start de wagen. Enkele maanden later zit hij met dezelfde moeder bij de kinderrechter omdat hij ook haar twee jongste zoontjes uit huis wil plaatsen.”

Bekijk hier de documentaire ‘De gezinsvoogd’.

De gezinsvoogd
Chapman is opgegroeid in een buitenwijk van Amsterdam, hij spreekt de taal van de straat. Sommige gezinnen kent hij al 15 jaar. Hij is gezinsvoogd bij de William Schrikker Groep, een landelijk werkende instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg. Een gedreven onorthodoxe voogd die het ene opvoedingsprobleem na het andere te lijf gaat. Voortdurend onderweg. ‘Brandjes blussen’ zoals Chapman het noemt. Een korte greep:

  • In de maxi-cosi die standaard in Chapmans auto is geïnstalleerd zit de kleine Jamie te kirren. Chapman brengt hem voor een kort bezoekje naar zijn vader. Moeder woont op een geheim adres omdat vader zeer gewelddadig kan zijn.
  • En dan is er de tienjarige Shary met het Down syndroom die wel wil maar niet kan praten. Ze is Chapmans lieveling. Hij heeft haar drie jaar geleden eigenhandig bij haar psychisch instabiele moeder weggehaald.
  • Gloria heeft haar dochtertje voor het laatst gezien toen ze een baby was. Na negen jaar is er een ontmoeting. Chapman bereidt eerst Gloria voor op de hereniging, en daarna haar dochter die bij een pleegmoeder woont en haar echte moeder alleen van de foto kent.

Soms is het net wildwest: Chapman breekt met een team van politieagenten een huis binnen omdat hij vermoedt dat een moeder zich met haar kinderen heeft verschanst om uithuisplaatsing te voorkomen.

Wat heb ik ervan geleerd?
Door deze documentaire heb ik een beter beeld gekregen van de instanties, die rondom ‘probleemgezinnen’ staan. Vaak wordt er in de media een negatief beeld rondom bijvoorbeeld Jeugdzorg gecreëerd, terwijl deze mensen echt met hart en ziel hun werk zo goed mogelijk proberen te doen. Het geeft je een goed beeld hoe het is om een gezinsvoogd te zijn en waar je allemaal mee te maken kunt krijgen.

Tip Klasvanjuflinda
Ken je ook een goede documentaire? Laat het dan via [email protected] weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie