Je bekijkt nu Hoe ga je als leerkracht om met een pleegkind?

Hoe ga je als leerkracht om met een pleegkind?

Eerder schreef ik een artikel over de gevolgen van een uithuisplaatsing voor een kind met behulp van het boek ‘De zorg voor pleegkinderen‘ van Anne Maaskant en Anouk Reinders. In het boek worden ook tips en adviezen gegeven om als leerkracht goed met een pleegkind om te gaan. Hier wil ik vandaag verder op in gaan.

Hoe ga je als leerkracht om met een pleegkind in de klas?

Een pleegkind in de klas
Meestal heeft een pleegkind extra aandacht van de leerkracht nodig. Het kind kan ongewoon gedrag verstoren, maar ook als het goed gaat heeft de leerkracht als taak om het kind goed in de gaten te houden.

Als leerkracht moet je vaak veel energie in het opbouwen van een relatie stoppen. Deze kinderen vinden het vaak moeilijk om een relatie met een volwassene op te bouwen. Ze moeten je eerst kunnen vertrouwen.

Klasgenoten
Het is bijzonder als er midden in het schooljaar opeens een nieuwe leerling komt. Zeker als de kinderen weten dat het een pleegkind is en niet meer bij zijn/haar echte ouders woont. Probeer hier niet te veel heisa over te maken en voorkom dat ze het kind allemaal vragen kan stellen.

De meeste pleegkinderen vinden het niet fijn om in de belangstelling te staan. Een relatie opbouwen met klasgenoten kan lastig zijn. Het kind heeft een gebrek aan vertrouwen, voelt zich snel aangevallen en kan impulsief gedrag vertonen.

Daarnaast lopen pleegkinderen een verhoogd risico om gepest te worden.

Als leerkracht weet je vaak maar kort van te voren dat je een pleegkind in de klas krijgt. Hoe ga je als leerkracht om met een pleegkind?

Lees ook mijn review over het boek ‘Hechtingsproblemen bij kinderen’. 

Leerkracht
Als leerkracht weet je vaak maar kort van te voren dat je een pleegkind in de klas krijgt. Dit kan erg lastig zijn, zeker als er verschillende problemen zijn. Als de plaatsing tijdelijk is krijg je te maken met zowel de ouders als de pleegouders en dit kan soms tot lastige situaties leiden.

Hulpverleningsinstanties stellen je mening over het gedrag van het kind op prijs. Vaak wordt er dan ook door de gezinsvoogd, pleegzorgwerker of therapeut om informatie gevraagd.

Wij hebben op school de afspraak, dat wij informatie niet mondeling, maar altijd schriftelijk doorgeven. Het is belangrijk om het zwart op wit te hebben staan. Daarnaast proberen we ook eerst de informatie, die we willen doorgeven met ouders/opvoeders te bespreken.

Als je te maken hebt met pleegzorg, dan raad ik je zeker aan om het boek ook zelf te lezen! Het is een dun boekje, leest makkelijk weg en het biedt een heldere kijk op de opvoeding en begeleiding van pleegkinderen.

De zorg voor pleegkinderen
Schrijver: Anne Maaskant & Anouk Reinders
Uitgever: Lannoo Campus
Prijs: €22,99

Klik hier om het boek te kopen.

De zorg voor pleegkinderen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie