Vorige week vertelde ik hoe kinderen met ASS contact maken. Vandaag wil ik meer vertellen over de taalontwikkeling bij kinderen met ASS. Bij deze wil ik benadrukken dat elk kind uniek is. De wijze waarop een kind met ASS last heeft van eventuele problemen is per individu verschillend.
Spreken
De stem van autisten kan vaak wat eentonig klinken, omdat ze niet goed weten hoe ze met intonatie om moeten gaan. Ook kunnen ze praten op de manier van een ‘professor’ en dure woorden gebruiken.
Ze weten namelijk niet goed hoe ze moeten aansluiten op de omgeving en leeftijdgenoten. Opvallend is dat kinderen met ASS meestal de wat simpele woorden in hun woordenschat missen.
Het gevolg hiervan is dat ze opdrachten of uitleg niet altijd begrijpen. Leerkrachten verwachten namelijk dat kinderen eerst makkelijke woorden leren en pas daarna de moeilijke.
Kinderen met ASS kunnen heel goed woorden van anderen onthouden en deze gebruiken op andere momenten. Dit noem je ook wel echolalie. Overigens gebeurt het vaak dat het kind de woorden in een hele verkeerde context gebruikt, omdat het de betekenis niet goed weet.
Aan de leerkracht dus de taak om in bepaalde situaties goed door te vragen.
Beperkt zelfinzicht
Kinderen met ASS hebben een beperkt zelfinzicht (TOM). Hierdoor zijn ze niet altijd in staat om denkvragen over zichzelf te beantwoorden. De leerkracht kan het kind helpen door als het ware te ondertitelen. “Ik denk dat je je niet lekker voelt, want je bent verkouden.”
Daarnaast vinden deze kinderen het lastig om logische verbanden te zien en hierdoor plakken ze de verkeerde puzzelstukjes aan elkaar. Zinnen kunnen er dan hakkelend uitkomen of tijdens het vertellen stemt het kind zijn verhaal niet af op de feitelijke gebeurtenissen.
Het lijkt dan alsof de kinderen liegen, maar dit gebeurt maar zelden. Hier heb je namelijk heel veel TOM voor nodig.
Een heel fijn boek met meer informatie over taalontwikkeling bij kinderen met ASS is ‘Geef me de 5‘ van Colette de Bruin. Een ander interressant boek over communicatie met kinderen in het algemeen is ‘Luister je wel naar mij‘ van Martine Delfos.
Ik maak een onderzoek over taalontwikkeling bij kinderen met ASS. Hoe kan een SteAm speelplek hen helpen met spreken en begrijpen onder begeleiding van de leerkracht. Weet u goeie literatuur?
Groeten en doe zo voort.
Interessant om te lezen! Maar toch vraag ik me af of de door jou beschreven ASS niet hoogbegaafdheid is?
Nee hoor, dat is echt wat anders. Lees bovenstaande boeken maar eens! ;-)