Je bekijkt nu Temperamentvolle kinderen, hoe help je ze?

Temperamentvolle kinderen, hoe help je ze?

Temperamentvolle kinderen zijn opvliegender, intenser, gevoeliger of eigenwijzer dan het gemiddelde kind. Het vraagt veel aandacht van jou als leerkracht om hier goed mee om te gaan, anders kunnen koppig gedrag of huilbuien het gevolg zijn.

Maar hoe doe je dit dan? In deze blog wil ik je meer vertellen over hoe je temperamentvolle kinderen in de klas kunt helpen.

Ik wil dit doen aan de hand van het boek ‘Temperamentvolle kinderen‘ van Eva Bronsveld.

Lees ook: temperamentvolle kinderen, hoe herken je ze? 

Temperamentvolle kinderen op school
School kan een behoorlijke belasting zijn voor een temperamentvol kind. Sommigen doen het wel heel goed, maar dit kost ze vaak veel energie. Hierdoor raken ze vaak overprikkeld.

Een schooldag heeft namelijk veel prikkels, denk aan een hoop kinderen in hetzelfde lokaal die geluiden maken. Er wordt gestoeid, er wordt gespeeld en hier komen allerlei verschillende emoties bij kijken.

Daarnaast ‘moet’ er veel op school. Ze kunnen het vaak niet zelf bepalen en moeten dus de controle loslaten. Dit zijn allerlei redenen dat voor een volle emmer kan zorgen.

Wat kun je als leerkracht doen?
Het is belangrijk om in gesprek te gaan met de ouders van het kind. Wat kan er gedaan worden om het kind een veilige en fijne plek te bieden? Waar heeft het kind behoefte aan? Daarna kun je nadenken over de mogelijkheden die je als school kunt bieden.

Er zijn verschillende opties die je als leerkracht kunt doen:

Rust creëren
Kijk eens kritisch naar de plek waar het kind zit. Welke kinderen zitten er om hem heen? Te drukke kinderen geven veel prikkels aan het kind. Ook kan het helpen om een plekje vooraan in de klas in nabijheid van de leerkracht te geven.

Wanneer het kind echt geconcentreerd moet kunnen werken kan je gebruik maken van een schot of koptelefoon. Of maak een rustig plekje waar het kind zich kan terugtrekken. Lees voor meer informatie eens mijn blog over sensorische informatieverwerking.

Temperamentvolle kinderen, hoe help je ze?

Wees voorspelbaar
Ik denk dat veel leerkrachten dit al doen, maar een dagplanning op het bord is echt een must voor veel kinderen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je dit elke ochtend of middag met de kinderen kort doorneemt.

Dit kost vaak maar een paar minuten en het geeft veel duidelijkheid. Je kunt ook voorspelbaar zijn door consequent de regels te gebruiken en door duidelijk aan te geven hoe lang de kinderen voor een taak hebben.

Gebruik hiervoor een time-timer. Met een stoplicht kun je aangeven of je als leerkracht beschikbaar bent.

Maak verbinding
Een temperamentvol kind zoekt gedurende de dag veel verbinding. Je hoeft het kind niet hele dag te knuffelen, maar je kunt wel meer tegemoetkomen aan zijn behoefte.

Geef het kind een plekje naast jou in de kring, maak veel oogcontact, geef het regelmatig een glimlach of knipoog en check regelmatig hoe het met hem gaat.

Ook kan je in een drukke (combinatie)groep de leerling een schrift geven waarin hij iets kan schrijven als je even niet beschikbaar bent.

Geef controle
Je kunt kinderen best wat controle geven. Geef het bijvoorbeeld een taak waar het verantwoordelijk voor is. Laat het kind kiezen welk werkje hij als eerste gaat maken of vraag aan het kind wat hij graag over het onderwerp wil leren (binnen de kaders).

Op zoek naar meer informatie over temperamentvolle kinderen? Lees dan zeker onderstaand boek. Het is heel praktisch geschreven en biedt een schat aan tips en informatie (vooral voor ouders).

Temperamentvolle kinderen
Auteurs:  Eva Bronsveld
Uitgever: Kosmos
Prijs: €20,00

klik hier om het boek te bekijken.

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie