Je bekijkt nu Wat doe je als een kind een grote mond geeft?

Wat doe je als een kind een grote mond geeft?

Misschien heb je wel een kind in de klas zitten dat altijd een grote mond heeft. In zijn boosheid zegt hij allerlei nare dingen “Je bent een stomme juf!” en hij wil niet luisteren naar wat je zegt. Wat kan je dan het beste doen? In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Jij bent de baas
Wanneer een kind een grote mond geeft dan mag je dit nooit negeren of accepteren. Ook al zegt hij of zij misschien iets uit boosheid of onmacht; je moet laten weten dat je het gedrag niet accepteert.

Jij bepaalt als volwassene wat de grens is en dit moet je duidelijk en zo emotieloos mogelijk aangeven. Vermijd zoveel mogelijk discussies bij ongewenst gedrag. “Je mag op die manier niet tegen mij praten, dus…”.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan je het straffen voor het ongewenste gedrag. Denk aan een time-out (voor elk leeftijdsjaar een minuut), het intrekken van privileges of het toevoegen van taken.

Na het uitvoeren van de straf moet het altijd weer goedgemaakt worden. Je mag best van het kind vragen dat het sorry tegen je zegt.

Het is echt belangrijk om een grote mond te bestraffen. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat kinderen die hiermee wegkomen, als volwassene vaker verbaal geweld gebruiken.

Waar komt het vandaan?
Dit is een lastige, maar probeer eens te kijken naar waar het gedrag vandaan komt. Waarom is het kind boos? Waarom zegt hij deze dingen? Is het een stukje aandacht?

Wil het kind dat je hem ergens bij helpt? Heeft het frustraties? Wordt het overvraagd?

Het gedrag komt altijd wel ergens vandaan. Zeker jonge kinderen kunnen er niet altijd woorden aan geven. Ze zullen je zeker niet met opzet pesten. Wanneer je weet waar het gedrag vandaan komt kan je een strategie bedenken om het te voorkomen.

Meestal is het een reactie op een gebrek aan macht of controle. Je kunt dit geven door kinderen keuzes te laten maken. In de klas is dit misschien lastiger dan thuis.

Je zou bijvoorbeeld de kinderen zelf hun werk laten plannen of iemand laten kiezen die hem of haar even bij het werk mag helpen. Macht geef je ook door kinderen ergens verantwoordelijkheid voor te laten dragen.

Lees ook: Hoe kan je de autonomie van een kind stimuleren?

Wat doe je als een kind een grote mond heeft?

Praat met de ouders
Wanneer een kind meerdere keren ongewenst gedrag vertoont, denk aan een grote mond geven, niet luisteren naar de regels, andere kinderen afleiden dan is het belangrijk om dit met de ouders te delen.

De meeste ouders vinden dit heel vervelend en zullen hier thuis met hun kind over doorpraten.

Ik heb hier goede ervaringen mee en laat het kind ook altijd zelf vertellen waarom ik zijn of haar ouders heb uitgenodigd. Het kind voelt dan heel goed aan dat hij een bepaalde grens heeft bereikt.

Meestal is dit het laatste zetje om het gedrag weer in de gewenste richting te sturen. Samen met ouders sta je veel sterker dan alleen!

Bouw aan de relatie
Geef kinderen die vaak storend gedrag vertonen niet alleen aandacht als er iets misgaat. Bouw echt een aan positief klassenklimaat.

Probeer de hele dag door duidelijke complimenten te geven, maak veel oogcontact en geef tijdens het spelen een aai over de bol.

Wanneer je het kind dan moet corrigeren zal het kind voelen dat niet ‘hij’, maar een stukje van zijn gedrag wordt gecorrigeerd.

Hoe ga jij om met een kind dat een grote mond heeft?

Meer lezen:
Grift, B. van de (2016). Jongensbrein/Meisjesbrein. Amsterdam: SWP.

Foto Shutterstock.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie