Je bekijkt nu 10 tips om met een kind met faalangst om te gaan

10 tips om met een kind met faalangst om te gaan

In dit artikel vind je 10 tips over hoe je omgaat met een kind met faalangst. Het hoeft natuurlijk niet voor elk kind zo te zijn. Jij als leerkracht kent het kind het beste en weet wat het beste werkt! Geef dus je eigen draai eraan. Voor meer achtergrondinformatie en uitgebreide tips moet je zeker eens het boek Ik kan dat niet! zegt mijn kind lezen.

Tip 1
Zorg voor een goed pedagogisch klimaat. Het is belangrijk dat je relatie met het kind goed is. Accepteer de leerling zoals hij is.

Tip 2
Let erop dat het kind geen situaties gaat vermijden. Hierdoor wordt zijn angst alleen maar vergroot.

Tip 3
Geef hem veel complimenten en positieve feedback. Benadruk wat hij goed doet en richt je meer op het proces, dan op het eindproduct. Werk in kleine stappen.

Tip 4
Laat het kind succeservaringen opdoen.

Tip 5
Laat merken dat je vertrouwen hebt in het kind  en dat hij goed is zoals hij is. Leer hem zichzelf ook zo te accepteren. Iedereen heeft sterke en zwakke kanten.

In dit artikel vind je 10 tips over hoe je omgaat met een kind met faalangst. Maar jij als leerkracht kent het kind het beste en weet wat het beste werkt!

Lees ook mijn review over het boek ‘Maak ze sterk: werken aan de weerbaarheid van je kind’.

Tip 6
Erken het probleem! Praat er niet overheen, maar bespreek de angst en probeer samen naar een oplossing te zoeken.

Tip 7
Help hem zijn belemmerde gedachten om te buigen in helpende gedachten. Bijvoorbeeld in plaats van “Dat lukt me nooit.” in “Ik ga het proberen”.

Tip 8
Leer hem dat fouten maken mag. Erken dat je als leerkracht ook fouten maakt. Het zijn leermomenten.

Tip 9
Zorg voor een duidelijke structuur. Vertel aan het begin van de les of opdracht precies wat het kind kan verwachten. Geef veel concrete opdrachten en geef duidelijk aan wanneer iets voldoende is gemaakt.

Tip 10
Geef niet te veel mondelinge beurten. Als je merkt dat het kind blokkeert, geef hem dan later een herkansing.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Ik kan dat niet! zegt mijn kind
Schrijver: M. Litiere
Uitgever: Lannoo
Prijs: €19,99

Ik kan dat niet! zegt mijn kind

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. lenny

    Nog een tip; zeg als je een kind aanspreekt op zijn gedrag niet wat een kind niet moet doen, maar wat het wel moet doen. Bijvoorbeeld: rustig lopen door de gang (ipv niet rennen). Zo wijs je het gedrag niet direct af (voor kinderen met faalangst kan het voelen alsof ze zelf worden afgewezen) maar biedt je een positief alternatief.

Geef een reactie