Je bekijkt nu 5 manieren om muziek in de klas te gebruiken

5 manieren om muziek in de klas te gebruiken

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo muzikaal. Maat houden vind ik lastig en een instrument (gitaar) bespelen heb ik na een paar maanden opgegeven. Het ergste aan de PABO vond ik dan ook het inzingen van een CD met 45 kinderliedjes.

Nog erger was toen ik te horen kreeg dat we het jaar daarop nog eens 45 liederen moesten inzingen. Maar goed, gelukkig hebben we tegenwoordig Youtube en heb ik een grote verzameling aan CD’s. Al ben ik niet erg muzikaal, toch gebruik ik in de klas regelmatig muziek.

1. Zingen
Het voordeel van een Christelijke school is dat er veel wordt gezongen. Ik denk dat dit meer is dan op een openbare school. Wij zingen namelijk elke dag een aantal Christelijke liederen tijdens de dagopening.

Ook ‘s middag begin ik de dag weleens met het zingen van een paar liedjes. Het geeft een gevoel van saamhorigheid en de kinderen ervaren het ook als leuk.

2. Achtergrondmuziek
Tijdens het schrijven gebruik ik soms rustige achtergrondmuziek. Op Youtube kun je van alles vinden. Het is dan verder echt muisstil in de klas. Heerlijk en rustgevend!

3. Tussendoorliedjes
Elke dag kies ik wel een tussendoorliedje van Youtube om de kinderen even te laten bewegen. Denk aan de ‘pinguïnsdans’, ‘het is een mooie dag’ of ‘hokey pokey’. De kinderen genieten er steeds weer van en ik doe natuurlijk gezellig mee.

4. Wandel-wissel uit
Ik gebruik muziek tijdens een aantal coöperatieve werkvormen. De kinderen mogen op de muziek door de klas wandelen en als de muziek stopt zoeken ze een maatje.

Ze wisselen informatie uit en als de muziek opnieuw start beginnen ze weer te lopen. Dit is een erg leuke manier om op een actieve manier met de lesstof bezig te zijn.

5. Leerliedjes
Op internet kun je verschillende liedjes vinden waarbij de tafels of ander lesstof geoefend wordt. Zelf gebruik ik dit nog niet zo heel vaak, maar ik wil mij hier nog wel meer in verdiepen.

Gebruik jij muziek in de klas?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie