Je bekijkt nu 5 tips voor de beginnende leerkracht

5 tips voor de beginnende leerkracht

Misschien ben je dit jaar net met de PABO gestart, ben je volop bezig met je LIO-stage of heb je afgelopen jaar je diploma gehaald. Beginnende leerkracht zijn is niet altijd even makkelijk.

Tijdens mijn stages kon ik niet wachten om het zelf te doen, maar in mijn eerste jaren als leerkracht met diploma moest ik vaak wel even slikken. Ik deel je graag mijn 5 tips voor de beginnende leerkracht.

Bekijk ook eens mijn E-book met nog veel meer tips voor de beginnende leerkracht.

Vergelijk jezelf niet met anderen
Ik heb lang getwijfeld of het beroep wel echt wat voor mij was. Kon ik wel een goede juf zijn voor de kinderen? Ben ik wel leuk genoeg? Tijdens de meeste stages kon ik gelukkig helemaal mijn ei kwijt en genoot ik echt van het lesgeven. Maar er waren ook stages bij die wat minder naar mijn zin gingen.

Ik heb een keer stage gelopen bij iemand die continu kritiek gaf, maar ook bij iemand die juist nooit feedback gaf. Ik werd hier best onzeker van en ik vergeleek mezelf vaak met studiegenoten.

Ik baalde er dan van als ik een v/g als beoordeling had en geen goed, zoals sommige andere studiegenoten. Vraag echt om positieve feedback, je hebt dit heel hard nodig om met zelfvertrouwen voor de klas te staan!

Nadat ik mijn diploma had gehaald begon het invallen en het zoeken naar vast werk. Ook dit heb ik als een onzekere tijd ervaren. Ik heb achteraf gezien ontzettend snel vast werk (na twee maanden invallen) gevonden, maar ik vond het heel vermoeiend om mezelf continu te bewijzen.

Nu doe ik dit gelukkig niet meer. Ik ben ervan overtuigd dat ik een prima leerkracht ben met mijn eigen kwaliteiten. Natuurlijk kan ik er soms van balen dat ik bijvoorbeeld niet muzikaal ben, maar dat maakt mij niet perse een mindere leerkracht. Ik kan weer dingen die een ander moeilijk vindt.

Ik kijk nog wel naar andere collega’s, daar leer ik ontzettend veel van (zie ook het volgende punt), maar ik laat mezelf niet meer gek maken. Ik ben wie ik ben en dat hoef ik niet te veranderen. Uiteraard kan ik mezelf wel verder ontwikkelen, maar dat is wat anders!

Lees ook: mijn ervaring met invallen voor de klas.

Neem een kijkje bij anderen
Ook al heb ik nu ruim zes jaar mijn diploma, ik kan en wil nog steeds meer leren. Ik leer van mijn collega’s, maar net zo goed van studenten die stage komen lopen. Op mijn school lopen we vrij makkelijk bij elkaar naar binnen.

Ook sta ik elke donderdag met een tweede leerkracht voor de groep, dit is zo ontzettend leerzaam! Je kunt met elkaar sparren over zaken, maar je kunt ook bij een ander zien hoe zij lesgeeft of met de kinderen omgaat.

Ik vind dat ze op de PABO meer aandacht aan dit punt zouden moeten geven. Je leert het vak door het zelf te ervaren, maar ook door heel veel naar anderen te kijken.

Natuurlijk moet je een eigen leerkrachtstijl ontwikkelen, maar het geeft je een gevoel van competent zijn als je een idee hebt hoe je dingen zou kunnen aanpakken.

5 tips voor de beginnende leerkracht

Stel prioriteiten
In mijn eerste jaren als leerkracht was ik enorm druk met mijn klas. Ik kwam aan het einde van de middag oververmoeid thuis en moest ontzettend wennen aan alle prikkels, het continu alert zijn, de verantwoordelijkheid en natuurlijk ook gewoon het fulltime werken. Het studentenleven was toch wel erg relax.

Daarnaast ben ik vrij perfectionistisch en legde ik mezelf een bepaalde druk op om het zo goed mogelijk te doen.

Ik moest mijn eigen stijl nog ontwikkelen en was natuurlijk nog een groentje op het gebied van rapporten schrijven, handelingsplannen, oudergesprekken en problemen op het gebied van zorg.

Achteraf gezien had ik meer prioriteiten moeten stellen. Niet alles tegelijkertijd willen, sneller om hulp vragen en vooral in het weekend meer rust nemen.

Lees ook: 4 redenen waarom we het rustig aan moeten doen.

Administratie bijhouden
Wat ik al snel leerde is om alles wat belangrijk was op te schrijven. Beter teveel informatie, dan het later niet meer weten. Ook hield ik lijstjes voor mezelf bij, anders raakte ik het overzicht kwijt.

Maar wat misschien wel de beste tip is, is om alles te bewaren in handige mapjes op de computer. Moet je een ouderbrief schrijven, kom je een leuk lesidee tegen, heb je een draaiboek voor kerst gemaakt of maak je een stukje voor de nieuwsbrief? Bewaar het!

Je zult merken dat je heel veel dingen weer opnieuw (met misschien wat kleine aanpassingen) kunt gebruiken. Natuurlijk hoef je niet perse een compleet thema van vorig jaar over te doen, maar het is zo lekker om al wat basismateriaal klaar te hebben waar je op terug kunt vallen.

Geniet van het vak
Wanneer je het idee krijgt om leerkracht te worden dan denk je aan lesgeven, uitleggen aan de kinderen, wat nakijken en leuke activiteiten organiseren (denk aan Mees Kees). Maar leerkracht zijn is veel meer dan dat en dit bedoel ik absoluut niet klagerig.

Ik vind het prachtig dat ik zo’n grote rol in het leven van een kind mag spelen. Maar dit kost tegelijkertijd ook veel energie, tijd en voorbereiding. Houd in je achterhoofd waarom je leerkracht bent geworden en doe daar elke week iets mee.

Lees een keer extra lang voor, voer een gesprekje met een bepaalde leerling, bereid een les nog beter voor of doe een leuk tussendoorspelletjes. Juist deze momenten maakt het leerkracht zijn, zo ontzettend leuk!

Ik ben net zoals de meeste leerkrachten trots op mijn vak. Ik ben gepassioneerd en zou mij geen ander beroep voor kunnen stellen. Ik dacht er na de PABO helemaal klaar voor te zijn, maar ik ben er achter gekomen dat het dan pas begint.

Het echte vak leer je pas in de praktijk met een eigen groep. Dan leer je pas hoe belangrijk het is om consequent te zijn, hoe veel je voor een leerling of  ouder kunt betekenen en dan ervaar je pas hoe fijn het is om na de vakantie weer alle lieve gezichten te mogen ontmoeten.

Ik word er oprecht gelukkig van om juf te zijn en ik hoop jij ook!

Ben je een beginnende leerkracht en wil je meer informatie? Met het E-book ‘En opeens ben je juf’ krijg je een enorme boost om enthousiast in het onderwijs aan de slag te gaan.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie