Je bekijkt nu 3 redenen waarom buitenspel belangrijk is

3 redenen waarom buitenspel belangrijk is

Voor jonge kinderen is de leefomgeving tegelijkertijd ook de leeromgeving. Hoe rijker deze omgeving is, des te meer ontwikkelingsmogelijkheden het kind heeft. Vaak richten we ons in het onderwijs vooral op het klaslokaal. Zeker bij de kleuters krijgen de hoeken tijdens de verschillende thema’s al onze aandacht. Elke maand passen we dingen aan om een zo’n rijk mogelijke leeromgeving te creëren. Het bijzondere is eigenlijk, dat we het schoolplein hier vaak niet voor gebruiken. De meeste kleuterleerkrachten zullen zich erkennen in het feit dat het moment van buitenspelen los staat van het actuele thema dat op dat moment in de klas aan bod is.

Buitenspelen heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod. In dit artikel beschrijf ik 3 redenen waarom buitenspelen belangrijk is. Als bron van dit artikel gebruik ik het boek: ‘Buitenspelen in het zonnetje‘ van uitgever ThiemeMeulenhoff.

Bij Nina van Enckevort hebben ze een groen schoolplein. Doe inspiratie op! 

1. Buitenspelen biedt kinderen (meer) vrijheid
Misschien heb je zelf wel een aantal ‘druktemakers’ in de klas. Ze spelen erg wild, praten altijd net iets te hard en vinden het geweldig om op onderzoek uit te gaan. In de klas moet je ze vaak waarschuwen om rustiger te doen en om de spullen op de juiste manier te gebruiken. Wanneer kinderen buitenspelen ervaren ze andere regels dan dat er binnen zouden gelden. Ze voelen zich minder beperkt in de ruimte en kunnen sneller en makkelijker wisselen van activiteit. In de klas kan dit vaak niet en moeten ze met bepaald speelgoed op een afgesproken plek spelen.

Daarnaast kunnen ze vrijuit praten en mogen ze hun stem op verschillende manieren gebruiken. Ook hebben de kinderen buiten de kans om sneller sociale contacten aan te gaan.  Ze gaan vriendschappen aan of bouwen die uit en leren al spelend veel van elkaar.

Buitenspelen heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod.

2. Buitenspelen biedt kinderen andere uitdagingen dan binnenspelen
Niet elk klaslokaal beschikt over veel speelruimte. Buiten kunnen ze daardoor sneller hun energie kwijt en daarnaast lokt het lichamelijke uitdagingen, zoals klauteren, rennen, hinkelen, touwtje springen en duikelen uit. Ook leert het kind zich te bewegen tussen rijdende voorwerpen of andere kinderen. Ze moeten snelheden inschatten en daarop anticiperen. Hierdoor leert het zijn lichaam kennen en wordt het vaardiger. Wat een gevoel van zelfvertrouwen geeft.

Daarnaast verschilt meestal het buiten- van het binnenspeelgoed. Denk aan natuurlijke materialen als zand, water, steen, takjes en schelpen. Kinderen leren al spelend de kenmerken van het materiaal en wat je ermee kunt doen. Buiten komen de kinderen ook in contact met elementen, als zon, wind, ijs, sneeuw en temperatuurverschillen. Ook kleine dieren en insecten nodigen vaak uit tot nader onderzoek. Hierdoor krijgen de seizoenen echt een betekenis.

3. Buitenspelen maakt kinderen gezonder
Tegenwoordig bewegen kinderen veel te weinig en hierdoor is er veel overgewicht. Te druk verkeer, te weinig speelruimte, leuke programma’s op televisie en games kunnen hier de oorzaak van zijn. Buitenspel is een middel om dit tegen te gaan. Daarnaast vergroot buitenspelen motorische vaardigheden, verbeteren kinderen hun conditie en bouwen ze weerstand op.

Wil je meer lezen over het belang van buitenspelen voor jonge kinderen? Dan raad ik je aan om het boek ‘Buitenspelen in het zonnetje‘ te lezen. Hierin staat allerlei nuttige informatie en worden er praktische tips gegeven om het buitenspel te stimuleren. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie