Je bekijkt nu 7 Ideeën voor de (christelijke) Kinderboekenweek 2017

7 Ideeën voor de (christelijke) Kinderboekenweek 2017

Over een aantal weken start weer de Kinderboekenweek. Persoonlijk heb ik een beetje moeite met het onderwerp ‘gruwelijk eng’. Ik vind het daarom fijn dat de Christelijke kinderboekenmaand het iets subtieler aanpakt met ‘bibbers in je buik’. In deze blog wil ik je graag zeven ideeën geven voor de Kinderboekenweek 2017. Alle activiteiten hebben iets met lezen, schrijven of boeken te maken.

Leuk zo’n Kinderboekenweek, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om leeskilometers maken. Ik deel in mijn E-book ‘Een klas vol boekenwurmen‘ graag hoe je dit met leuke, speelse werkvormen en activiteiten kunt stimuleren!

1. Boeken in de klas
Zorg voor (prenten)boeken in het thema van de kinderboekenweek. Je kunt zowel prenten- als leesboeken in de klas halen. Het is leuk om er ook echt iets mee te doen. Organiseer bijvoorbeeld een boekenronde waarbij de kinderen om de beurt aan de boeken mogen ‘proeven’. De kinderen mogen per groepje een stapel boeken bekijken. Na 10 minuten worden de boeken gewisseld. Van alle boeken maken ze een top 3. Welke boeken zouden ze wel willen lezen en welke vinden ze minder leuk? Ook kunnen de kinderen van de bovenbouw oefenen met het voorlezen van een prentenboek. Deze kunnen ze dan aan de onderbouw voorlezen.

Geschikte boeken zijn:

Ik vind voor de middenbouw de boeken van Angelique Bos erg leuk. Zij heeft diverse leesboeken geschreven vanuit diverse personages uit de Bijbel. Denk aan Jona die niet naar Ninave durfde, Ester die dapper voor de koning stond en David die niet bang was voor de reus.

Klik hier voor leuke activiteiten voor de onderbouw, geschreven door Carolien. 

2. Kinderboekenruilmarkt
Nodig de kinderen (ouders) uit om boeken die ze niet meer lezen op school in te leveren. Zodra je genoeg mooie boeken hebt kun je een boekenruilmarkt organiseren. Twee jaar geleden deed mijn school dit voor de eerste keer. Ik schreef er een blog over. Hier kun je ook allerlei materialen downloaden.

3. De Bijbel ontdekken
Dit is een leuke activiteit voor de bovenbouw. Laat de kinderen op zoek gaan naar personages in de Bijbel die bang of juist dapper waren. De kinderen schilderen het personage en schrijven in steekwoorden het Bijbelverhaal en de gebeurtenissen erbij. Wat kunnen de kinderen leren van deze personages? Wat wil God ons hiermee vertellen?

4. Hoeveel lef heb jij?
Laat de kinderen hun favoriete leesboek uit de boekenkast pakken en het inpakken met bruin kaftpapier. Op de kaft schrijven ze maximaal 5 steekwoorden over het boek. Bijvoorbeeld: grappig, paarden, voetbal of zielig. Alle kinderen krijgen de opdracht om een boek op basis van deze steekwoorden te kiezen. Spannend! Maar heel leuk om op deze manier nieuwe boeken te ontdekken.

7 ideeën voor de (christelijke) Kinderboekenweek 2017

5. Bijbelverhalen quiz
Kies een aantal Bijbelverhalen waarin dappere personages voorkomen. Denk aan Ester, Mozes of Daniel. Geef de kinderen de opdracht om deze verhalen goed door te lezen en verzin er eventueel lees- en schrijfopdrachten bij.

Aan het einde van een van te voren afgesproken periode wordt de verhalenquiz gespeeld. De klas wordt verdeeld in twee teams en gaat in een rij tegenover elkaar staan. De leerkracht stelt een vraag en wie als eerste het goede antwoord heeft gegeven mag blijven staan. De verliezer gaat op zijn stoel zitten. De uiteindelijke winnaar is degene die het laatste overblijft.

Je kunt het ook met de hele school spelen. In alle groepen worden dezelfde verhalen (voor)gelezen. Alle klassenwinnaars strijden dan weer tegen elkaar. De uiteindelijke winnaar krijgt bijvoorbeeld een boekenbon.

6. Kraak de code
Dit is een hele spannende activiteit waarbij de kinderen worden gestimuleerd om boeken te lezen. Je hebt eigenlijk een echte kluis nodig, maar je kunt ook zelf iets in elkaar knutselen van een kartonnen doos.

Voor elk boek dat een leerling heeft uitgelezen krijgt de klas een letter. Alle letters samen vormen een codewoord om de kluis te kraken. Is het gelukt om de code te kraken, dan krijgen ze een beloning. Natuurlijk overhoor je de kinderen wel goed over het boek om te controleren of ze het boek echt hebben gelezen. ;-)

7. Kennis maakt je dapper
De meeste kinderen zijn wel ergens bang voor, denk aan spinnen of onweer. Laat de kinderen in tweetallen een onderwerp bedenken en zoek hier informatieboeken bij. Geef de tweetallen de opdracht om van het onderwerp een muurkrant te maken. Het is leuk om deze muurkranten aan de ouders te presenteren.

 

Heb je zelf nog een leuke tip voor de Christelijke Kinderboekenmaand laat het dan in een reactie weten!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Will

    Mooi! Die opdracht 3! Toptip :)

Geef een reactie