Je bekijkt nu Reizen met je fantasie
De vogels vergaderen op het strand... wat is het verhaal?

Reizen met je fantasie

Binnenkort start de Kinderboekenweek met als thema ‘Reis mee’. Allerlei vervoersmiddelen zullen de revue passeren, maar het belangrijkste vervoersmiddel in boeken is natuurlijk de fantasie! Die neemt je overal mee naar toe, naar bestaande of naar fictieve plekken. Wie kan fantaseren, kan werelden creëren en daarover schrijven of vertellen.

Stichting Schoolverteller maakte een lesbrief die stap voor stap uitlegt hoe je dat laatste met je klas aan kunt pakken.

Dit is een gastblog van Melanie Plag. 

Kinderen laten vertellen

Stichting Schoolverteller werd afgelopen voorjaar opgericht. Op dit moment zijn er zes Schoolvertellers uit alle hoeken van Nederland bij de stichting aangesloten (inclusief ondergetekende.) Het zijn allen bevlogen vertellers én ervaren leerkrachten.

Ons doel: verhalen vertellen een plek geven in de klas. Wanneer je een verhaal vertelt, hangen de leerlingen aan je lippen. Maar kinderen zijn zelf ook uitstekende verhalenvertellers! Door ze hun eigen verhalen te laten vertellen, werk je aan mondelinge taalvaardigheid, creativiteit en zelfvertrouwen.

Hoe verzin je een verhaal?

We weten allemaal wel ongeveer hoe een verhaal in elkaar moet zitten, met een begin, de kern en het slot. Maar hoe verzin je waar je verhaal zich afspeelt, over wie het gaat en welke gebeurtenissen er plaatsvinden?

Je kunt wachten op inspiratie, maar er zijn ook technieken om je fantasie op gang te helpen. Een van de sterkste hulpmiddelen is beeld. In onze gratis lesbrief beschrijven we hoe kinderen met behulp van zelf meegebrachte voorwerpjes een afbeelding maken die het uitgangspunt is voor een verhaal: een verhaalkaart.

Woorden bij de film

In de volgende stap ga je van beeld naar woord: je beschrijft wat je ziet op de verhaalkaart. Je bedenkt hoe het zo gekomen is en wat er daarna gebeurt. Zo ontstaat vanzelf een verhaal: het zijn de woorden bij een film die je in je hoofd afspeelt. Als je wilt kun je het verhaal opschrijven, maar dat hoeft niet: je kunt het ook aan anderen vertellen.

Doordat we uitgaan van beelden en van mondelinge taal is de les in principe geschikt voor alle leeftijden, en vooral ook voor kinderen die lezen en schrijven niet zo leuk of moeilijk vinden.

Stuur je verhaalkaart op

Wij zijn als Schoolvertellers natuurlijk razend nieuwsgierig naar de resultaten van onze lesbrief. Waarheen reizen jullie leerlingen met hun fantasie? We horen en zien het graag! Stuur ons een e-mail met de verhaalkaart(en) van je klas, dan plaatsen we ze op onze website. Misschien verzint een ander er weer een nieuw verhaal bij!

Gratis workshop

De meest inspirerende inzendingen maken bovendien kans op een schoolbezoek van een Schoolverteller. Er zijn zes Schoolvertellers en dus maken zes scholen een kans. De Schoolverteller komt dan een dagdeel op bezoek en geeft een of meer workshops (datum en inhoud in overleg met school.)

Dit kunnen we gratis aanbieden dankzij en een financiële bijdrage uit het Creative Europe Program van de EU en ondersteuning van de Federation for European Storytelling.

Vraag de lesbrief dus gauw aan met een mailtje naar: [email protected]!

Krijgen we binnenkort ook van jouw klas een ansichtkaart uit het land van de fantasie?

Melanie Plag

Verhalenverteller met een hart voor jonge kinderen, ook bekend als Babboes. Voormalig kleuterjuf. Dol op verhalen en taal, maar ook op techniek, games en gadgets. Missie: vertellen als didactisch hulpmiddel terugkrijgen in het onderwijs. De kracht van verhalen is enorm en de wereld van de verbeelding een bron van inspiratie.

Geef een reactie