Je bekijkt nu 5x materialen voor de rekenhoek in groep 3

5x materialen voor de rekenhoek in groep 3

Tijdens hoekenwerk kun je heel goed de rekendoelen oefenen. Bijvoorbeeld in de themahoek, maar ook de rekenhoek mag natuurlijk niet ontbreken. Er zijn allerlei materialen voor de rekenhoek die je kunt toevoegen om de rekendoelen spelenderwijs te oefenen. Dit kunnen verplichte opdrachten zijn, maar je kunt de kinderen ook zelf laten kiezen waar ze mee willen werken.

Materialen voor de rekenhoek

In deze blog geef ik je allerlei voorbeelden van betaalde en gratis materialen voor de rekenhoek. Dit zijn wat meer algemene materialen, die heel het jaar in principe bruikbaar zijn.

Een rekenhoek hoeft niet heel het jaar hetzelfde te zijn. Juist niet, het is belangrijk om de hoek steeds per paar rekenblokken aan te passen. Kijk steeds waar de focus ligt; denk bijvoorbeeld aan geld, meetkunde, tijd, splitsen, bussommen, de tafels of automatiseren tot 10.

Hier selecteer je spellen en materialen bij. De komende tijd zal ik hier wat meer blogs met suggesties over schrijven.

Welke materialen zijn sowieso geschikt voor een rekenhoek in groep 3?

1. Splitsmachine

In de rekenhoek mag de splitsmachine natuurlijk niet ontbreken. Deze kun je zelf (laten) maken met hout en pvc-buizen. De kinderen bedenken welke splitsingen bij een bepaald getal horen.

Vervolgens gooien ze 5x steeds dat aantal balletjes naar beneden en schrijven ze de verschillende sommen op.

Je kunt de buis ook omdraaien, zodat je een optelmachine krijgt. Je kunt met behulp van een dobbelsteen laten bepalen hoeveel er steeds in gegooid moet worden. Vervolgens lossen de kinderen eerst zelf de som op en daarna wordt het antwoord gecontroleerd. (de balletjes in het bakje worden geteld.)

2. Marbotic

Je kunt ook prima de tablet koppelen aan de rekenhoek. Er zijn verschillende leuke apps op de markt. Zelf vind ik o.a. de app ‘Rekenbus’ en ‘Zet de klok’ geschikt als educatieve app.

Maar ik ben ook enthousiast over Marbotic – Smart cijfers. Dit bestaat uit een doos met 10 houten cijfers en een aantal apps voor de iPad of Android. Met de cijferstempels kunnen de kinderen verschillende spellen doen.

Voor groep 3/4 zijn vooral de spellen tot 100 en het optellen en aftrekken interessant. Echt een aanrader!

3. Rekenbus

Natuurlijk kun je een echte rekenbus kopen, maar als je een beetje handig bent dan kun je deze ook knutselen van een eierdoos en houten Pegg dolls. Met een eierdoos oefen je de sommen tot 10 en met twee eierdozen de sommen tot 20. Ook leuk om de kinderen hun eigen rekenbus te laten maken in de creahoek.

Je kunt er verschillende activiteiten mee uitvoeren. In mijn review over de rekenbus vind je wat ideeën.

4. Loco en pico piccolo

Het is heel fijn om ook materialen in de rekenhoek te hebben liggen die de kinderen echt zelfstandig kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan loco en logica. Voor loco heb je een locodoos (liefst een transparante) nodig en voor logica een bord.

De kaarten kun je veelal wel op internet gratis vinden, maar er zijn ook materialen te koop. Zie bijvoorbeeld de loco kaarten uit mijn webshop speciaal voor groep 3.

5. Overige materialen

Wat verder niet mag ontbreken is een getallenlijn, schrijfmateriaal en papier. Denk ook aan sorteerbakjes, dobbelstenen en verschillende loose parts als knopen en muntjes.

Nog wat tips

Houd steeds de doelen die je wilt oefenen in je achterhoofd. Zorg ervoor dat de hoek netjes en overzichtelijk blijft door er niet teveel materiaal in te zetten.

Nog een tip; niet alle kinderen kiezen uit zichzelf voor de rekenhoek. Het kan dan helpen om er een andere naam aan te koppelen. Werk dan bijvoorbeeld in rekenthema’s en noem het weeghoek, splitshoek, winkeltje (geld) of meethoek. Dit spreekt de kinderen vaak net wat meer aan.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie