Je bekijkt nu Spelenderwijs splitsen oefenen

Spelenderwijs splitsen oefenen

Het oefenen met splitsen is iets dat je heel het jaar in groep 3 oefent. Al vrij snel in het schooljaar ga je aan de slag met het oefenen van de splitsingen tot 10. Ik heb in deze blog verschillende ideeën op een rij gezet om het splitsen te oefenen.

Wil je meer weten over het doelgericht spelenderwijs rekenen en het werken met een circuit? Kijk dan even op academy.klasvanjuflinda.nl voor meer informatie.

1. Uitbeelden

Splitsen wat is dat eigenlijk precies? Op de website van Rekenhoek (echt een leuke site!) staat een leuk idee, namelijk verstoppertje spelen (tikkertje zou trouwens ook kunnen). Stel je oefent de splitsing van 5. Er is dan een kind de zoeker en de andere vier gaan zich verstoppen. De splitsing is dan: 5 = 1 en 4.

Zodra er een kind wordt gevonden mag deze meezoeken, de splitsing veranderd in: 5 = 2 en 3. Dit gaat net zolang door tot alle kinderen gevonden zijn. Vervolgens kunnen de kinderen dit met concreet materiaal (bijvoorbeeld de telbeertjes) en een lap stof ook zelf oefenen. Uiteraard leg je wel echt de nadruk op het splitsen en niet alleen het verstoppertje spelen. ;-)

2. Splitsmachine

In groep 3 mag de splitsmachine natuurlijk niet ontbreken. Deze kun je zelf (laten) maken met hout en pvc-buizen. De kinderen bedenken welke splitsingen bij een bepaald getal horen.

Vervolgens gooien ze 5x steeds dat aantal balletjes naar beneden en schrijven ze de verschillende sommen op.

Je kunt de buis ook omdraaien, zodat je een optelmachine krijgt. Je kunt met behulp van een dobbelsteen laten bepalen hoeveel er steeds in gegooid moet worden. Vervolgens lossen de kinderen eerst zelf de som op en daarna wordt het antwoord gecontroleerd. (de balletjes in het bakje worden geteld.)

Heb je geen ruimte voor een splitsmachine in de klas? Je kunt ook bordjes met drie vakken kopen. Of gebruik diepvrieszakjes en zet in het midden een zwarte streep en vul deze met bijvoorbeeld knikkers.

Lees ook eens de blog over spelenderwijs bussommen oefenen.

3. Jomathic

In steeds meer groepen zie je het spelmateriaal Jomathic. Dit zijn houten cijfers waar je allerlei spellen mee kunt doen. Het mooie is dat je met de cijfers ook heel goed de splitsingen kunt oefenen.

Wanneer je bijvoorbeeld de cijfers 2 en 3 op elkaar zet dan is deze evenhoog als de 5. Je vindt op de website van wizz-spel allerlei ideeën.

4. App Mathmachine

Een handige en gratis app om het splitsen te oefenen is ‘Mathmachine‘. Je kunt de app downloaden op de tablet en dit de kinderen tijdens het rekencircuit laten oefenen. Het is een fijne app waarbij je kunt kiezen tussen het splitsen met cijfers of blokjes.

5. Shut the box

Echt een leuk spel om het splitsen (en rekenen tot 12) te oefenen is het spel Shut the box. Het doel van het spel is om alle cijfers/getallen (of zoveel mogelijk) om te klappen.

Stel een speler gooit met de twee dobbelstenen 3 en 5. Dit wordt samen 8. De speler mag elke combinatie gebruiken om samen 8 te krijgen. Bijvoorbeeld: 1 + 7, 5 + 3 of 1 + 2 + 5. Steeds wanneer de speler een combinatie bedenkt klapt hij de cijfers om.

Je kunt het spel kopen bij bijvoorbeeld Bol.com (de prijs valt wel mee), maar ik heb er ook een gratis printable van gemaakt!

6. Knikkerbaan

 Ik heb geen idee of dit ook bij andere knikkerbanen kan, maar bij deze van de Lidl kun je de knikkers laten opsplitsen! De kinderen stoppen er bijvoorbeeld tien knikkers in en de knikkerbaan bepaalt hoeveel er in elk bakje uiteindelijk komen.

Je kunt de kinderen er een papier bij geven waar ze de splitsingen moeten opschrijven. Eigenlijk hetzelfde idee als bij de splitsmachine.

Dat waren mijn ideeën met splitsen. Heb je zelf nog leuke tips, laat het dan in een reactie onder deze blog weten! Kijk ook zeker even op academy.klasvanjuflinda.nl voor meer informatie over het werken met een rekencircuit.

Spelenderwijs splitsen oefenen

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Peter

    Beste juf Linda,

    Wat een fantastische leuke tips heb je hier benoemd. Ik als tweedejaars pabo student heb hier enorm veel aan :D
    Helaas is de app ”mathmachine” niet meer gratis maar kost deze vier euro.

    Met vriendelijke groet,
    (toekomstig) meester Peter

Geef een reactie