Je bekijkt nu Kinderboekenweek En toen

Kinderboekenweek En toen

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek En toen. De kinderen zullen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken. In deze blog vind je allerlei ideeën die je tijdens deze periode kunt gebruiken.

Kinderboekenweek En toen openingen

Verhalenverteller
Vroeger had je nog geen televisie, radio of kranten. Wel waren er verhalenvertellers. Zij reisden door het land en overal vertelden ze de mensen verhalen. Gebeurtenissen en nieuwtjes uit de omgeving die voor anderen ook interessant waren.

Laat iemand op het podium ook zo’n verhaal vertellen. Uit welke tijd komt deze persoon? Vervolgens wordt er per klas ook een periode gekozen, denk aan de Steentijd of De Gouden Eeuw etc. Welke tijd of gebeurtenis vinden zij interessant? De kinderen lezen erover in boeken, schrijven er een tekst over en maken er vervolgens een klassikaal verhaal van. Als eindpresentatie vertelt elke groep zijn verhaal. Dit kan via beeld, geluid, tekst, kunst etc.

Historische figuren
De kinderen lopen samen met hun ouders door de school. Overal komen ze historische personages tegen. Iemand uit de tijd van de Oude Grieken, een persoon die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd of iemand uit de tijd van de hunebedden. Kunnen de kinderen de personages in de goede tijd plaatsen? Hoe is de tijdlijn van vroeger naar nu?

Op de projectavond kunnen de ouders en kinderen via een tijdmachine steeds naar een nieuwe tijd (klas) reizen.

Kunststromingen
Ook via kunst kunnen we ontzettend veel over de verschillende tijden leren. De kinderen leven zich in en zullen met veel enthousiasme zelf als echte kunstenaars uit die tijd aan de slag gaan. Je kunt hierbij deze lessenbundel goed gebruiken.

Aan de hand van 20+ kunstlessen leren de kinderen over 10 verschillende kunststromingen door de eeuwen heen. Elke groep kan een bepaalde kunststroming uitwerken, zo ga je van prehistorische kunst richting abstracte kunst en pop art.

Kinderboekenweek En toen

Deelthema

Het thema En toen is vrij breed, en niet alle leerkrachten vinden dit altijd even fijn. Een breed thema bestaat gelukkig ook altijd uit verschillende aspecten. Deze aspecten kun je ook als losstaand thema gebruiken. Er kan bijvoorbeeld in de klas ook alleen gewerkt worden over Ridders en kastelen, de watersnoodramp, De Gouden eeuw, De prehistorie of de archeoloog.

Boekentips

Er zijn tegenwoordig steeds meer leuke en informatieve boeken voor de middenbouw. Hieronder geef ik een aantal tips voor de Kinderboekenweek En toen:

Voorleesboeken

Lang geleden
Het luisterboek Lang geleden… biedt vijftig toegankelijke verhalen over de Nederlandse geschiedenis. Verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter.

De vikingen
De Vikingen! staat propvol verhalen over onverschrokken landveroveraars, plunderingen en oorlogstactiek. Maar ook over ontdekkingsreizigers, handelaren en uitvindingen. 

De oude Grieken
De boeiende cultuur van het oude Griekenland spreekt nog altijd tot de verbeelding. Arend van Dam neemt de lezer mee op reis en laat hem kennismaken met de bekende en minder bekende verhalen uit de geschiedenis van dit bijzondere land. 

Het land van de farao’s
Arend van Dam neemt de lezer mee op reis en laat hem kennismaken met de bekende en minder bekende verhalen uit de geschiedenis van Egypte. 

Vos en Haas – Het land van de Nijl
Een samenleesboek van Vos en Haas over mummies, piramides en farao’s
‘Het treft dat jullie mij treffen’, knipoogt Rob. ‘We gaan naar het oude Egypte, en ik ben jullie gids. Ik heb alles te koop, dus ook feitjes en weetjes.’

Ridders en kastelen
Overal in Europa staan kastelen. Vroeger werden die kastelen bewoond door ridders en jonkvrouwen. Soms maakten de ridders ruzie met elkaar. Dan probeerden ze elkaars kastelen af te pakken en werd er hard gevochten. 

Zelf leesboeken

Man op de maan
Dit boek vertelt het verhaal van de eerste maanlanding op AVI E3-niveau. Hoe verliep de reis van Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins in 1969? En hoe groot was de impact van de eerste mens op de maan toentertijd?

Extra materialen

Wist je dat ik de afgelopen maanden allerlei materialen heb gemaakt voor de Kinderboekenweek? Ik zet ze hieronder op een rij:

Spellenpakket En toen
Dit spellenpakket voor het thema En toen Kinderboekenweek 2020 bestaat uit tien taal- en rekenspellen waarin diverse doelen van begin groep 3  worden geoefend. De kinderen gaan o.a. oude voorwerpen bestuderen, een letterspeurtocht in het openluchtmuseum uitvoeren en heel veel oudHollandse spellen met een educatief tintje spelen.

Thema ridders en kastelen
Dit spellenpakket bestaat uit tien spellen, waarbij diverse groep 1 en groep 2 doelen aan bod komen. Zo oefenen kinderen met cijferherkenning, tellen, vormen, kleuren en het herkennen van de dobbelsteenstructuur. Maar ze gaan ook aan de slag met het uitbreiden van hun woordenschat, met rijmen, het verdelen van woorden in lettergrepen en met het bepalen van beginklanken.

Thema dino’s
Dit spellenpakket voor het thema dino’s bestaat uit taal-, rekenspellen en extra materialen waarin diverse doelen van kleuters en begin groep 3  worden geoefend. De kinderen gaan fossielen zoeken, een dino skelet puzzelen, dino’s voeren, een sudoku invullen, botten meten en nog veel meer.

Het dinomuseum
In dit pakket vind je uitgeschreven ideeën en kant-en-klare materialen voor de themahoek inclusief 8 leesteksten rondom het onderwerp paleontologie en de verschillende soorten dino’s.

Themahoek archeologie
In dit pakket vind je uitgeschreven ideeën en kant-en-klare materialen voor de themahoek inclusief 12 leesteksten rondom het onderwerp archeologie en geologie.

Deze blog wordt de komende tijd verder aangevuld.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie