Je bekijkt nu Schrijfopdracht: hoe schrijf je een brief?

Schrijfopdracht: hoe schrijf je een brief?

Op dit moment zitten bijna alle kinderen thuis. Het is best lastig om genoeg en geschikt lesmateriaal te vinden. Daarom wil ik de komende drie weken elke werkdag een nieuwe opdracht of les delen die de kinderen thuis kunnen maken. Dit zullen activiteiten rondom taal, rekenen en wereldorientatie zijn. Vandaag starten we met een schrijfopdracht: hoe schrijf je een brief?

Opdracht

In groep 3/4 moeten de kinderen (volgens de taaldoelen) een eenvoudig briefje van een aantal regels kunnen schrijven. Bepaal met de kinderen wat het doel is van de brief. Dit maakt het voor de kinderen makkelijker om te starten. Bijvoorbeeld:

 • Ik wil iemand beterschap toewensen.
 • Ik wil iemand succes wensen die op dit moment hard aan het werk is, bijvoorbeeld de huisarts, verpleegkundige of supermarktmedewerker.

De kinderen vullen eerst het stappenplan in. Vervolgens zou je dit als leerkracht of ouder kunnen nakijken. Daarna gaan de kinderen aan de slag met het schrijven van de brief.

In het document vind je ook een kaart met schrijfhulp. Dit zijn voorbeeldzinnen die de kinderen kunnen gebruiken.

Bespreek de criteria

Bij het schrijven van een brief kun je een aantal criteria aanhouden.

 1. Het kind moet zijn eigen handschrift kunnen lezen.
 2. Kinderen vanaf groep 4 moeten een zin starten met een hoofdletter en eindigen met een punt. Dit hoeft nog niet in groep 3.
 3. In groep 3 moeten kinderen mkm-woorden (bijvoorbeeld /ziek/ of /dat/) en mkmm (bijvoorbeeld /werk/ of /bent/ correct kunnen schrijven. Het is niet erg als ze foutjes maken in andere woorden. Het doel is ook vooral het durven schrijven van een brief.

Extra

 • Bespreek met de kinderen hoe de brief bezorgd dient te worden. Kunnen we de brief zelf door de brieven posten of bij een zorgverlener afleveren? Of moeten we op internet een adres opzoeken?
 • Bekijk samen een filmpje over post op de website van Schooltv.
 • Ook leuk: verdeel alle klasgenoten in tweetallen. Ze schrijven om de dag een kort briefje of e-mail naar elkaar. Wat hebben ze de afgelopen dagen gedaan en/of geleerd?

Op zoek naar meer opdrachten?

In mijn webshop vind je allerlei spellen voor taal en rekenen, maar ook themapakketten. Al mijn producten zijn nu tijdelijk te koop met 15% korting. Als leerkracht kun je je al voorbereiden op nieuwe thema’s, maar hopelijk kun je het ook thuis gebruiken!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Barbara

  Dag Linda.

  Wat een bijzondere situatie he.
  Ik heb een vraag.
  Ik zou heel erg graag jouw dagelijkse opdrachten willen delen met mijn leerlingen thuis.
  Is het mogelijk om de bestanden in word te krijgen zodat ze deze thuis kunnen invullen?
  Ik heb veel ouders zonder printer en geen kennis over werken in een pdf.
  In word kunnen de leerlingen zelf werken en dan het bestand uploaden in hun werkomgeving.
  Groetjes Barbara

  1. Hallo Barbara, het zijn verschillende documenten die ik met verschillende programma’s maak, dus niet alleen Word. Wat je wel kunt doen is de pdf uploaden naar https://www.pdfescape.com/?noredirect=true daar kun je tekstvakken aan een pdf bestand toevoegen. Misschien kan iemand je hierbij helpen. Succes!

Geef een reactie