Je bekijkt nu Rekenopdracht: ik meet met een meetlint

Rekenopdracht: ik meet met een meetlint

De komende weken deel ik elke dag een opdracht rondom taal, rekenen of wereldorientatie waar de kinderen thuis mee aan de slag kunnen gaan. Vandaag een activiteit rondom rekenen – meten. De kinderen gaan voorwerpen in huis en/of hun lichaamsdelen opmeten met een meetlint.

Begrip meten

In groep 3 maken de kinderen kennis met het meetinstrument liniaal en de maateenheid in cm. Om deze opdracht uit te voeren hebben de kinderen een liniaal of meetlint nodig. Heb je thuis geen meetlint, dan kun je deze vaak ook gratis bij de bouwmarkt halen.

Jongere kinderen kunnen ook gewoon meedoen. Je kunt namelijk ook bijvoorbeeld meten met een lego of duploblokje. De maateenheid is dan niet /cm/ maar een duploblokje. Hoeveel duploblokjes lang is de tafel?

De opdracht

De kinderen schrijven eerst hun naam op het werkblad. Vervolgens meten ze de verschillende voorwerpen op en schrijven het aantal cm er bij. Er is een versie met voorwerpen in huis en een versie met lichaamsdelen.

De kinderen zouden onderling het werkblad digitaal kunnen bespreken. Wie heeft de langste tafel thuis? Wie heeft de kortste duim?

Op zoek naar meer opdrachten?

In mijn webshop vind je allerlei spellen voor taal en rekenen, maar ook themapakketten. Al mijn producten zijn nu tijdelijk te koop met 15% korting. Als leerkracht kun je je al voorbereiden op nieuwe thema’s, maar hopelijk kun je het ook thuis gebruiken!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie