Je bekijkt nu Alfabet lessuggesties

Alfabet lessuggesties

“Wauw”, dat was volgens mij het eerste wat in mijn opkwam toen ik het prachtige boek Alfabet van Charlotte Dematons in mijn handen had. In deze blog vertel ik je meer over het boek en deel ik lessuggesties zodat je Alfabet ook in jouw groep kunt inzetten.

Het boek Alfabet

Wanneer je door het boek bladert zie je 26 letterposters. Elke pagina is weer een groot zoek- en ontdekfeest. De posters bestaan eigenlijk uit allerlei mini verhaaltjes. Alle illustraties beginnen met de doelletter die bij de pagina hoort. Het zijn dus geen losstaande illustraties bij elkaar, maar het vormt samen echt een geheel.

De letter /b/ is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.

De letter /t/ is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.

het alfabet Charlotte Dematons

De letterdief

Het hoofdpersonage in het boek is de letterdief, een grappig poppetje in een boevenpak en rode rugzak. Hierin verzamelt hij alle letters. Op elke pagina is namelijk de doelletter heel klein afgebeeld. Wie vindt de letter het eerste? Jij of de letterdief?

Op het instagramaccount van @jufnoek vond ik wel een hele leuke letterdief. Ik mocht de foto’s met jullie delen. De letterdief heeft een rode rugzak waarin hij alle letters stopt, de rugzak kan ook open en dicht omdat er klittenband op zit. De letters hebben twee kanten, blokletters en hoofdletters. Elke keer als een nieuwe letter wordt aangeboden, kan deze in de tas van de letterdief worden gedaan. Aan het eind van het schooljaar kennen de kinderen alle letters die allemaal in de tas van de letterdief passen!

Anouk heeft voor het maken van de letterdief drie sokken (gevonden bij Kruitvat) gebruikt. Ze heeft het hoofd en lijf van één sok gemaakt. De boven- en onderkant dichtgenaaid en halverwege een touwtje erin genaaid en aangetrokken, zodat je een hoofd en lijf krijgt.

De armen komen uit één sok en de benen zijn ook uit één sok gemaakt. De letterdief is gevuld met de vulling van een kussen. Mocht je de sokken niet meer kunnen vinden. Deze kniekousen zijn een goed alternatief.

Ben je totaal niet handig, dan kun je ook deze aap van Loods5 als basis gebruiken. Dan hoef je alleen nog even een rugzakje van bijvoorbeeld vilt te maken.

App

Wil je weten welke woorden er bij alle 26 letters zijn getekend? Dan kun je kijken op de website alfabetboek.nl. Hier vind je een handige woordenlijst per bladzijde. Je kunt ook eventueel de app downloaden. Deze is echt super grappig, je scant met de camera van je telefoon de pagina en de woorden die bij de illustraties horen komen dan in beeld.

Lessuggesties

Letters leren
Na het aanleren van een nieuwe letter kun je de bijbehorende illustratie laten zien. Welke illustraties kunnen de kinderen vinden?

Woordenrace
Laat de kinderen in tweetallen een lijst maken met de woorden die ze kunnen vinden. Zet een timetimer op 5 minuten. Als de timer afgaat vergelijkt elk tweetal het lijstje met een ander tweetal. Alle woorden die op allebei de lijstjes staan worden weggestreept. Voor elk woord dat de ander niet heeft, verdient het tweetal een punt. Welk tweetal heeft de meeste punten?

Woordenlijst
Print voor elk tweetal de woordenlijst. De kinderen lezen de woorden en kruisen de woorden aan op de plaat. Kunnen ze alle woorden vinden?

Zinnen maken
De kinderen proberen een zin te maken met afbeeldingen die ze op de plaat zien. Ze moeten proberen om de zin uit zoveel mogelijk woorden met de doelletter te laten bestaan.

Woorden raden
Laat de kinderen zelf een woordenlijst van 10 woorden met de doelletter maken. Daarna kijken ze naar de plaat. Welke woorden kunnen ze terugvinden?

Letters raden
Laat drie letters zien. De kinderen doen hun ogen dicht en de letterdief pakt een letter weg. Welke letter is verdwenen? Dit kind mag nu de letterdief zijn.

Klinkerspel
Maak een lijst met mkm-woorden, maar laat steeds de middenklank weg. De letterdief heeft de korte klanken gestolen. Welke klank hoort er in het midden te staan, zodat er weer een woord komt?

Meer informatie

Dit boek hoort echt in elke groep 3 thuis! Je kunt er zoveel leuke activiteiten bij bedenken en je raakt niet snel uitgekeken.

Het alfabet
Auteur: Charlotte Dematons
Uitgever: Hoogland & van Klaveren
Prijs: €24,90

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie