Je bekijkt nu Rekenspellen voor kleuters

Rekenspellen voor kleuters

Al eerder schreef ik een blog met ideeën voor rekenspellen voor groep 3. In deze blog wil ik juist tips geven met rekenspellen voor kleuters, waaronder het spel Symmetrie en Rekenen van Jumbo.

Ik schreef deze blog in samenwerking met Jumbo.

Werken aan rekendoelen

Eigenlijk geef je bij de kleuters geen ‘officiële’ rekenlessen. Natuurlijk kun je wel een specifieke rekenactiviteit in de (kleine) kring aanbieden, maar in principe oefenen de kinderen de rekendoelen de hele dag door.

Je telt het aantal kinderen tijdens de ochtendkring, de kinderen met iets roods in hun kleding mogen als eerste naar buiten of tijdens het buitenspelen laat je de kinderen rennend rekenen.

Maar je kunt natuurlijk ook wat meer ‘doelgerichte’ activiteiten spelenderwijs aanbieden. Bijvoorbeeld als keuze-opdracht tijdens het hoekenwerk. Of je richt de rekenhoek in rondom een specifiek rekenonderwerp.

In deze blog geef ik twee voorbeelden.

1. Symmetrie

Het oefenen van symmetrie leren de kinderen vooral door het zelf te doen en te ervaren. Met het spel ‘Ik leer Symmetrie‘ leren de kinderen spelenderwijs de basisprincipes. De kinderen kiezen een opdracht, maken het voorbeeld van de kaart na en ontdekken vervolgens het magische effect van de spiegel.

De volgorde van de kaarten is logisch opgebouwd en loopt op in moeilijkheidsgraad. De oplossing staat aan de achterzijde van de kaart, zodat de kinderen het zelfstandig kunnen uitvoeren.

De spiegels kunnen op twee manieren worden geplaatst. In een hoek van 90 graden of 180 graden. Dit is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de opdrachtkaart.

Je kunt natuurlijk ook extra materialen toevoegen die de kinderen op het speelvlak kunnen neerleggen om het spiegelen te oefenen. Bijvoorbeeld bloemen, legostenen of loose parts.

Kinderen die wel wat uitdaging kunnen gebruiken kunnen zelf een opdrachtkaart met de vormpjes maken. Een andere leerling kan de opdrachtkaart vervolgens uittesten.

2. Rekenen zoals in groep 3

Er zijn ook zeker kleuters die al ‘echt’ willen oefenen met rekenen. Zij zien rekenen vooral als sommetjes maken en tellen. Je kunt hiervoor het welbekende ‘Ik leer rekenen koffertje‘ gebruiken. Dit koffertje gebruikte ik zelfs nog begin groep 3 en biedt de lesstof heel overzichtelijk en stap voor stap aan.

Het rekenkoffertje bevat 15 kaarten met 83 opdrachten op 6 verschillende niveaus, namelijk: tellen, optellen, minsommen maken, cijfers herkennen, cijfers lezers en vermenigvuldigen.

De kinderen kiezen een kaart en leggen deze op het gele speelvlak van het koffertje. Het beste kun je van te voren de opdrachtkaarten selecteren, die het beste aansluiten bij het niveau van het kind dat ermee aan de slag gaat. Zo voorkom je dat het kind gefrustreerd raakt, omdat het nog te moeilijk is.

De volgorde van de kaarten is logisch opgebouwd en de kaarten lopen op in moeilijkheidsgraad. De eerste vijf kaarten zijn teloefeningen. Vervolgens worden de kaarten moeilijker en leert het kind stap voor stap rekenen.

Je kunt het gele speelvlak ook zonder opdrachtkaarten gebruiken. De kinderen kunnen bijvoorbeeld met de blokjes zelf sommen maken.

Rekenspellen voor kleuters

Zoals ik al in de inleiding beschreef, onbewust zijn de kinderen heel de dag met rekenen bezig en rekenmateriaal vind je overal. Maar het is wel heel fijn om doelgerichte materialen te hebben die de kinderen zelfstandig kunnen gebruiken en mogen pakken.

Vooral de kinderen die wel wat uitdaging of extra oefening kunnen gebruiken zullen hier heel veel baat bij hebben. De materialen van ‘Ik leer rekenen’ zijn daarom zeker een waardevolle aanvulling.

Welke rekenspellen voor kleuters mogen volgens jou zeker niet ontbreken?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie